Hundene elsker Arne og godbitene han har med. I 40 år har han vært på hundejordet i Frognerparken og vil ikke flytte til det nye jordet på den andre siden av parken.

Etter 40 år vil ikke Arne til nytt hundejorde i Frognerparken: - Der er det akebakke. Vi kan ikke ødelegge for ungene

Bymiljøetaten har opprettet en erstatning for hundejordet i Frognerparken. Men hundeeierne vil ikke flytte på seg. De sier det nye hundejordet er anlagt ved en lekeplass og akebakke for barn. Og at det er utrygt.

Publisert

— Foreløpig er vi her fortsatt. Her på hundejordet i Frognerparken har jeg gått i over 28 år med mange forskjellige hunder, forteller Kirsti Røvig.

Daglig samles en fast gjeng hunder og hundeeiere på hundejordet i enden av parken, nesten ved Vestre gravlund.

Men nå er deler av hundejordet blitt riggplass for Fornebubanen. Og slik vil det være i lang tid fremover.

Brukes av barnehagen rett ved

Derfor har bymiljøetaten i Oslo kommune funnet et område på motsatt side av Frognerparken, som etaten mener skal fungere som det nye hundejordet.

Problemet er bare at det vil ikke hundeeierne. De mener erstatningsområdet er helt uegnet som hundejorde.

— Der et det akebakke med masse barn. Når de ikke aker bruker barn i nærområdet også den delen av parken til annen lek, forteller brukerne av hundejordet når VårtOslo treffer dem.

Marianne Henriksen Halle med hunden Tay, Trini Lund med hunden Tyra og Atle Martinsen med hunden Dobby viser VårtOslo området de mener er uegnet som erstatning.

VårtOslo har sjekket med nærmiljøet der bymiljøetaten har opprettet et nytt hundejorde. Vi får bekreftet det brukerne sier.

Erstatningsjordet brukes som uteområde av både en barnehage og andre barn i nærområdet.

Samtidig er det ikke satt opp noe fastmontert gjerde som skiller løse hunder fra akende og lekende unger i barnehagealder. Det mener brukerne av hundejordet er uforsvarlig.

— Vanskelig for meg uten benk

— Jeg har gått forbi det nye hundejordet, som er en skråning på andre siden av Monolitten. Der lekte og akte ungene. Vi hundeeiere hadde ikke blitt særlig populære hvis vi flytter oss dit nå. Det ligger jo også en barnehage rett ved, sier Kirsti Røvig til VårtOslo.

Foreløpig er det god plass til hunder der det er anlagt riggplass for Fornebubanen i Frognerparken. Her har hunder og hundeeiere hatt et fristed i flere tiår.

Mens VårtOslo er på hundejordet som nå delvis er blitt en riggplass, leker hundene rundt oss. Eierne snakker sammen. De fleste kjenner hverandre og hverandres hunder godt.

På benken sitter en godt voksen mann. Han er omsvermet. Hundene elsker Arne, som ikke selv har hund lenger. Men han kommer hit nesten daglig for å møte andres hunder.

— På det nye jordet blir det vanskelig for meg. Der er det ingen benker. Jeg har jo gått her i 40 år, sier Arne Jørvåg til VårtOslo.

Hundeeierne rundt ham er oppgitt. Noen av dem har forsøkt å bruke bymiljøetatens erstatningsjorde. Men har gitt opp og søker tilbake til det opprinnelige jordet.

Arne Jørvåg er hundejordets mest omsvermede mann. Hundene elsker mannen på benken. Han har nemlig godbiter med seg.

— Der barn leker kan det oppstå farlige situasjoner med løse hunder, sier eierne.

— Dessuten er det kaldt der på vinteren. Sola varmer ikke like mye som her oppe, forteller de VårtOslo.

— Uaktuelt med permanent gjerde

I en epost skriver bymiljøetaten at det ikke vil bli satt opp et permanent gjerde ved det nye hundejordet, som skal fungere som erstatning mens Fornebubanen bygges. Men etaten gjør noen midlertidige endringer for å sikre erstatningsjordet.

— Frognerparken er en fredet park og et svært populært friområde. Det er ikke aktuelt å sette opp gjerder fordi det vil fortrenge andre som ønsker å bruke området, skriver presseansvarlig Monica T. Olsen.

Dette midlertidige gjerdet er satt opp på erstatningsjordet. Et permanent gjerde er uaktuelt, opplyser bymiljøetaten.

— Vi ser at det kan oppstå konflikter kanskje særlig mellom hunder og syklende ned bakken forbi Soluret, og har derfor i samråd med Byantikvaren planlagt å sette opp en tett hekk mot veien. Inntil hekken settes opp til våren setter vi opp et midlertidig gjerde, skriver Olsen.

Hun legger til at det også vil bli satt opp benker til våren og at det skal bli mulig å hente vann ved siden av drikkefontenen som er nederst i området, mot

— Selv om det er lov å slippe hundene løs gjelder hundeloven også i friområdene for hund. Som hundeeier er du ansvarlig for din hund og du må alltid ha full kontroll på den, opplyser kommunikasjonsmedarbeideren i bymiljøetaten.

Powered by Labrador CMS