Undergrunn ble kåret til Årets Spellemann torsdag kveld og viser her frem det synlige beviset ved å løfte den gjeve grammofonstatuetten til værs.

Flere artister sluttet seg til felles opprop før bransjefesten i sentrum der Oslos egen Undergrunn kunne løfte det gjeveste trofeet høyt til værs

Clarion Hotel The Hub i sentrum huset årets utgave av Spellemannprisen. I forkant hadde flere av de nominerte artistene sluttet seg til et felles opprop, rettet mot arrangementets sponsor. Utdelingen bød på flere Oslo-vinnere og Israel-kritikk. Den gjeve utmerkelsen «Årets Spellemann» gikk til hiphoperne fra Lille Tøyen hageby, Undergrunn. 

Publisert

Torsdag kveld samlet en håndfull av landets største artister seg på Clarion Hotel The Hub i sentrum, for årets utgave av Spellemannprisen.

Annerledes i år, er at arrangementet for første gang ikke vises på statskanalen NRK, men strømmes i stedet via Nettavisens og Amedias kanaler. Medienes nye hovedsamarbeidspartner er Pepsico, som har høstet kritikk blant flere av de nominerte musikerne. 

60 artister med på opprop

De Spellemannspris-nominerte bandene Jouska og Hudkreft har samlet inn underskrifter fra de andre Spellemannspris-nominerte i et opprop mot Pepsi-sponsingen.

«Norsk musikkbransje kan ikke være en del av å legitimere selskaper som PepsiCo ved å la dem låne dem deres gode omdømme» låter det i oppropet, som 60 artister til nå skal ha sluttet seg til.

Bakgrunnen er at Pepsi i 2018 kjøpte det israelske selskapet Sodastream, beskrevet som et av boikott-bevegelsen BDS' mest sentrale objekter. De er også medeiere i et annet boikottobjekt på BDS-listen, Sabra hummus.

Brukte takketalen til Israel-kritikk

Kveldens vinner i elektronikakategorien, var duoen Jouska, som benyttet taletiden til å kritisere Israel og Spellemann-sponsor PepsiCo.

– Jeg kan jo ikke stå her uten å adressere folkemordet som pågår i Palestina akkurat nå, sa Marit Othilie Thorvik i gruppa så før hun leste opp en forklaring rundt oppropet og en appell.

– Til slutt vil jeg bare oppfordre alle som er her, til å fortsette å engasjere seg, lese, lære, dele, donere, ta bevisste valg som forbrukere, og ikke minst være et medmenneske. Ikke lukk øynene, for du kan utgjøre en forskjell. Tusen takk. Fritt Palestina, avsluttet hun.

Marit Othilie Thorvik fra elektronikkgruppa Jouska brukte talen til å rette kritikk mot Spellemann-sponsor Pepsi etter å ha vunnet pris.

– En naturlig samarbeidspartner

Da NTB først skrev om Pepsi-protesten, påpekte en talsperson for PepsiCo selskapets lange historie med musikkpartnerskap i Norge og rundt i verden i en e-post.

– PepsiCo opererer i mer enn 200 land og regioner, inkludert Midtøsten. Vi er opptatt av sikkerheten og trivselen til alle i regionen. Vi støtter eller tolererer ikke vold mot noen, og slutter oss til alle de som ber om en rask og fredelig løsning, het det i e-posten til NTB.

Styret i Spellemann kalte Pepsi «en naturlig samarbeidspartner», og skrev i en e-post til NTB at de forholdt seg til retningslinjene som kom fra norske myndigheter.

– Det vil alltid eksistere ulike oppfatninger om slike kommersielle samarbeid, og det har vi respekt for, het det fra Spellemann.

– Du må være stolt av deg selv

Under utdelingen torsdag sikret også Oslo-artist Arif, som tilbrakte deler av oppveksten på Bogerud og Skullerud, seg karrierens andre Spellemannpris for EP-en «Å drukne en fisk». 

Arif vant sin andre Spellemannpris under Spellemannsprisen torsdag. Her fra Rådhusplassen 2017. Her fra da han ble tildelt P3-prisen under NRKs musikkfest P3 Gull på Økernsenteret i høst.

Han stakk av med seieren i hiphopkategorien i konkurranse med Rambow, Undergrunn og B-Boy Myhre. Han var ikke selv til stede for å ta imot prisen, og det var hans mor med flere som gikk opp på scenen.

Arifs «Å Drukne En Fisk» vant Spellemannprisen 2023 torsdag kveld i hiphopkategorien. Prisen ble tatt i mor av moren Aisha.

– Arif, jeg vil bare si noe til deg: Som mammaen din sier jeg alltid til deg at du må reflektere og fokusere og ta innover deg at du må være stolt av deg selv, sa moren.

Oslo-band kåret til Årets Spellemann

Bare ett år etter at rapperne i Undergrunn vant Spellemannpris som Årets gjennombrudd, ble de torsdag kåret til Årets Spellemann.

I kjølvannet av debutalbumet var Undergrunn i fjor nominert til hele fem Spellemannpriser og endte opp med å bli kåret til Årets gjennombrudd.

Jon «Loverboy» Ranes kysser trofeet, flankert av Sverre Skogheim Gudmestad («Pus») (t.v.), Jo Almaas Marstein («Marstein») og på andre siden Marcos Haugestad («Rikpappa»), Patrick Bakkeng («Fretty») og Gabriel Doria («Plaza»).

«Sakte, men sikkert, har de opparbeidet seg en posisjon blant landets mest populære i sin egen sjanger. Samtidig har de etablert en særlig aktiv og lojal fanbase. Til tross for sin unge alder har vinneren gjennom flere år med hardt arbeid jobbet jevnt og trutt for å komme dit vedkommende er i dag», heter det i begrunnelsen.

Hiphopgruppa der brorparten av medlemmene har vokst opp i Lille Tøyen hageby, består av Jo Almaas Marstein («Marstein»), Jon Ranes («Loverboy»), Gabriel Doria («Plaza»), Sverre Skogheim Gudmestad («Pus»), Marcos Haugestad («Rikpappa») og Patrick Bakkeng («Fretty»). 

De gjorde brakdebut mens samtlige fortsatt var i tenårene og har i senere år befestet seg som en av de mest avspilte innen norsk musikk. I høst solgte hiphopgruppa ut Oslo Spektrum to ganger på rad.

Vant årets gjennombrudd

Emma Steinbakken ble belønnet med pris i kategorien for Årets gjennombrudd på Spellemannprisen.

Da nominasjonen ble kjent sa Steinbakken, som allerede er priset av P3 Gull som årets artist i fjor, til NRK at hun lenge har drømt om også en Spellemannpris.

– Jeg husker jeg gikk til og fra ungdomsskolen og øvde på takketalen min, og lot som om jeg hadde vunnet.

Hederspris til Ole Ivars

Ole Ivars mottok sin niende Spellemannpris – bare måneder før det folkekjære bandet setter sluttstrek etter 60 år. Utdelingen skjedde overraskende rett etter at bandet hadde opptrådt.

Juryen trakk i sin begrunnelse fram den menneskelige forbindelsen Ole Ivars har skapt gjennom musikken og den inspirasjonen de har vært for både fans og andre i musikkbransjen.

«Den vedvarende dedikasjonen og den urokkelige troen på egen sjanger har gjort dem til en institusjon innenfor musikken», heter det videre.





Powered by Labrador CMS