Fasaden til hotellet The Hub til venstre i bildet. Her skal Spellemannprisutdelingen holdes etter påske.

Inviterer til storfest her, men disse gjestene boikotter selskapet

Universal Music vil ikke delta på årets Spellemann. Trippelnominerte Undergrunn fra Tøyen og Gamlebyen er blant de nominerte artistene som er signert av plateselskapet.

Publisert

– De som ønsker å anerkjenne artister og låtskrivere må gjøre det ved å respektere dem, ikke ved å aktivt jobbe mot å erstatte dem med AI eller ved å betale dem uanstendig lite, sier Bjørn Rogstad, managing director i Universal Music Norge i en pressemelding. 

Han gjør det med det klart at representanter fra plateselskapet ikke vil delta på det som er kjent for å være Musikk-Norges store festkveld. 

– Dette er årsaken til at vi aldri kan slutte å kjempe for rettferdig behandling av artister og låtskrivere. Dette er årsaken til at vi trakk lisensen med TikTok. Dette er årsaken til at vi har bestemt oss for å ikke delta på årets Spellemannspris, utdyper han.

For første gang skal ikke Spellemann vises på statskanalen NRK. Utdelingen skal i stedet livestreames via Nettavisens og Amedias kanaler, med Pepsi som ny hovedsamarbeidspartner.

Spellemann, som plateselskapsorganisasjonen IFPI står bak, samarbeider med blant annet TikTok, ifølge styreleder Marte Thorsby for å «nå den yngre og musikkinteresserte målgruppen man sikter seg inn mot».

Fjernet alt fra TikTok

Universal Music trakk 1. februar all musikken sin fra TikTok, etter at samarbeidet om en ny lisensavtale brøt sammen. 

Det innebar at videoer på appen med musikk fra Universal-artister har fått lydsporet fjernet. I tillegg nektes brukere å legge på musikk fra Universal på nye videoer.

Plateselskapet hevder at TikTok forsøker å bygge en musikkbasert virksomhet uten rettferdig betaling for musikken, noe TikTok kalte «trist og skuffende» – og påpekte at de hadde kommet til enighet med andre selskaper.

Utdeling på The Hub

Årets nominerte ble offentliggjort på Carls på Carl Berner sist torsdag, mens selve utdelingen blir på Clarion Hotel The Hub i sentrum torsdag 4. april.

Her skal det serveres festmiddag for publikum under prisutdelingen, og i etterkant samles til etterfest for bransjen.

– Vi ønsker ikke å være til stede på eventer sponset av aktører som aktivt undergraver artister og den jobben de gjør, legger Rognstad til.

– Vil følge med fra sidelinjen

Allerede under offentliggjøringen av artistnominasjonen forrige uke, var det ikke en eneste Universal-representant å spore.

Flere av selskapets artister stilte imidlertid opp – og poserte på rød løper med sponsornavnene lysende på veggen bak.

Undergrunn har skapt oppstandelse innen norsk musikkliv fra ung alder av. Nå nekter plateselskapet deres, Universal Music, å delta under Spellemannprisutdelingen.

Artistene rammes nemlig ikke av Universals fravær. Blant Universal-nominerte er Undergrunn, Dagny, Alessandra, Odd Nordstoga og Ingebjørg Bratland og Trygve Kongshavn

– Vi er stolte av alle våre nominerte og gleder oss til å følge med fra sidelinjen. De fortjener all oppmerksomhet, heder og ære de kan få. Vi ønsker hele den norske musikkindustrien lykke til på den store kvelden, avslutter Rogstad.

Kan vinne tre priser

Brorparten av medlemmene i nevnte Undergrunn har vokst opp i Lille Tøyen hageby. 

Hiphopgruppa, bestående av Jo Almaas Marstein («Marstein»), Jon Ranes («Loverboy»), Gabriel Doria («Plaza»), Sverre Skogheim Gudmestad («Pus»), Marcos Haugestad («Rikpappa») og Patrick Bakkeng («Fretty»), gjorde brakdebut mens samtlige fortsatt var i tenårene og har i senere år befestet seg som en av de mest avspilte innen norsk musikk. 

I høst solgte Undergrunn ut to fulle hus i Oslo Spektrum.

Deres siste utgivelse «Egoland» er nominert til «Årets utgivelse» under Spellemann. De er også nominert i hiphopkategorien for samme utgivelse. I tillegg kjemper «Michelin stjerner» om tittelen «Årets låt».

I høst fylte Undergrunn Oslo Spektrum til randen med to utsolgte konserter.



Powered by Labrador CMS