Forsvarer draps- og terrorsiktede Zainar Matapour (43): — De drepte har så langt jeg vet ikke noe med Pride å gjøre, sier advokat John Christian Elden.

- Et faktum at angrepet ikke startet mot London pub eller Pride, sier den terror- og drapssiktedes forsvarer John Christian Elden

Spekulasjoner i motivet bak skytingen mot Per på hjørnet og London pub natt til lørdag er kun egnet til å skape frykt, mener den draps- og terrorsiktedes forsvarer John Christian Elden. Han advarer mot forhastede slutninger.

Publisert

— Verken jeg eller andre kan trekke konklusjoner allerede nå. Spekulasjoner om dette er kun egnet til å skape frykt i befolkningen, skriver forsvareren til Zaniar Matapour (43), advokat John Christian Elden, i en tekstmelding til NTB.

Matapour er siktet for drap, drapsforsøk og terror etter at han åpnet ild mot utestedene Per på hjørnet og London pub, som er populært blant skeive.

— De drepte har ikke noe med Pride å gjøre

Hans kontakt med Arfan Bhatti og et ytterliggående islamistisk nettverk, og at skytingen fant sted under feiringen av pride, er blitt brukt til å underbygge påstander om at motivet kan være å finne i hat mot homofile og en ekstrem islamistisk ideologi.

— Det er et objektivt faktum at angrepet ikke startet mot London eller Pride, og at de drepte så langt jeg vet, ikke har med Pride å gjøre. Om det til tross for dette er relevant å snakke om hat eller terror, må etterforskningen vise, skriver Elden.

Det var Kåre Arvid Hesvik født i 1962 og Jon Erik Isachsen født i 1968 som ble drept i masseskytingen i Oslo sentrum natt til lørdag.

Nekter å la seg avhøre

De to drepte mennene befant seg på Per på hjørnet da Matapour kom gående, åpnet den svarte bagen han hadde med seg, og hentet fram våpenet han avfyrte.

Nær drapsstedet bugner blomstene, Pride-flagg og en plakat med sitat fra kong Haralds tale: «Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre»

Matapour nekter å la seg avhøre så lenge politiet gjør opptak med video og lyd, såfremt ikke opptakene blir publisert offentlig og uredigert, siden han frykter at avhøret skal bli manipulert. Han har derfor selv ikke gitt uttrykk for hva som var motivet.

Den terrorsiktede norskiraneren samtykker til politiets begjæring om varetektsfengsling i fire uker. Retten har derfor kommet til at det ikke er nødvendig å behandle spørsmålet i et rettsmøte.

Etter det NTB forstår, ber politiet om at han sitter under de strengeste restriksjonene loven tillater. Det er også vanlig i slik saker at siktede blir begjært holdt i full isolasjon i minst to uker.

Motiv sentralt for politiet

Politiet opplyser at det er et viktig spor i etterforskningen å avklare hva slags kontakt mannen har hatt med eventuelle ekstremister.

— Det er helt sentralt å avdekke motivasjonen for handlingen, hans bakgrunn og bekjentskap, sa politiadvokat Børge Enoksen til NTB søndag.

— En annen viktig del er å avdekke om han kan ha samarbeidet med andre om denne. Per nå ser det ikke ut til at han har samarbeidet med andre om denne hendelsen, men det er som sagt tidlig, og vi kan ikke utelukke noe, sier Enoksen.

Et annet sentralt tema for politiet er å kartlegge mannens bevegelser før masseskytingen startet. Politiet har oversikt over hva mannen gjorde fredag.

— Vi er opptatt av å kartlegge bevegelsene hans den kvelden og natta. Vi har dannet oss et bilde av det, men vi oppfordrer folk til å komme med tips, sier politiadvokaten.

Powered by Labrador CMS