Dette kan bli forbudt hvis Jan Bøhler og Senterpartiet får viljen sin.

Senterpartiet vil ha elsparkesykler helt vekk fra fortauene

Senterpartiets Jan Bøhler mener den nye sparkesykkel-loven ikke går langt nok. Senterpartiet følger etter Rødt og vil ha elsparkesyklene vekk fra fortauene.

Publisert

– Vi må få vedtatt kjøreforbud på fortau for å få slutt på kaoset i byen, unngå ulykker og gi mange fotgjengere tryggheten tilbake, sier stortingsrepresentant Jan Bøhler (Sp) til NTB. Også Rødt krever et forbud mot elsparkesykler på fortau.

Mandag fremmet et stortingsflertall bestående av SV, Senterpartiet, Høyre, Arbeiderpartiet og KrF et felles lovforslag som gir kommunene mer makt til å regulere elsparkesykkelutleie. Loven trer trolig i kraft allerede i juni.

Bøhler mener dette er vel og bra, men synes bare de har kommet halvveis. Han mener neste steg må bli at elsparkesykler skal klassifiseres som motorkjøretøy i stedet for sykkel i byene.

− En slik klassifisering vil innebære at det blir forbudt å kjøre på steder som fortau og gangveier, sier han.

Ønsker også fartssperre

Senterpartiet stiller seg bak den nye loven om kommunenes reguleringsmuligheter, men har i tillegg levert et eget forslag om klassifisering som skal opp til votering i Stortinget 1. juni.

– Dette gjelder ikke bare elsparkesykler til utleie. Private elsparkesykler uten fartssperre på 20 kilometer i timen er et økende og farlig problem, sier Bøhler.

I den nye elsparkesykkel-loven får kommunene rett til å lage soner på offentlig grunn hvor utleiesparkesyklene må utplasseres og parkeres. Kommunene får også mulighet til å lage hastighetsbegrensninger i enkelte områder.

Dette kommer på toppen av nye trafikkregler for elsparkesykler som regjeringen kom med i slutten av april, som blant annet regulerer fart, parkering og antall personer på elsparkesykkelen.

Frp: – Unødvendig

Frp-politiker Tor André Johnsen kaller Bøhler forslaget unødvendig. Han mener mesteparten av kritikken mot elsparkesyklene går på sykler som ligger slengt rundt omkring.

– Disse utfordringene vil bli ivaretatt med de nye forslagene til elsparkesykkel-regler som Samferdselsdepartementet lanserer allerede nå i mai. Forslaget vil blant annet gi kommunene mulighet til å bøtelegge utleiefirmaene dersom syklene ligger strødd rundt på bakken eller er feilparkert, sier han i en kommentar til NTB.

Frps samferdselspolitiske talsperson Bård Hoksrud frykter at kommunen vil få muligheten til å sette ned foten for elsparkesyklene.

– Det er et effektivt og godt likt transportmiddel, som ikke forurenser, ikke støyer og bråker, ikke tar mye plass, ikke er subsidiert og gir brukerne en helt unik frihet til å forflytte seg raskt og effektivt dit de ønsker, sier Hoksrud.

Powered by Labrador CMS