Vålerenga-jentene gikk skuffet av banen etter tapet mot Avaldsnes i lørdagens cupfinale. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Drømmen om kongepokalen røyk for Vålerenga-jentene. Fremtiden ser likevel lovende ut

Publisert

Drømmen om å løfte en historisk kongepokal forsvant etter en dårlig førsteomgang. Fremtiden ser likevel lys ut for damesatsingen i østkantklubben.

Det ble med drømmen for Vålerengas damespillere lørdag. Det som kunne ha blitt en stor festkveld i cupfinalen mot Avaldsnes, ble et skuffende 1-0 tap. Mye av skylden for skuffelsen, må en dårlig innledning få.

— De første femten minuttene er vi ikke til stede i det hele tatt. Jeg vet ikke om det er nerver eller noe annet. Etter hvert hever vi oss betraktelig. Dessverre tar vi ikke vare på de sjansene vi får, sier en tydelig skuffet hovedtrener, Kjell Gustad, til VårtOslo etter kampen.

— En veldig vanskelig bane

Gustad møter pressen mens damelaget sitter i garderoben og fordøyer det sure tapet. Dette er ikke dagen for de store bortforklaringene, men sjefen og spillerne hans er svært kritiske til banedekket i Telenor Arena.

— Gresset var veldig tregt og vanskelig å spille på. Du kunne se at ballen gikk mye tregere enn det vi er vant til. Gresset har ikke all skylden for dette tapet, men banen var på ingen måte ideell, sier han.

Vålerenga skapte etter hvert målsjanser, men skåringene uteble. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Sjefen var heller ikke fornøyd med at jentene, når det gjaldt som mest, så ut til å finne fram gamle synder fra tidligere i sesongen.

— Vi har slitt endel med både å starte kamper godt og få uttelling på sjansene våre. I siste del av sesongen har dette bedret seg veldig. Da er det synd at vi skal slite med dette igjen i en så viktig kamp, sier han.

Tidlig baklengs ødela

Om det var premièrenerver vites ikke, men Vålerenga-jentene slet stort de første fem minuttene av kampen. Upressede personlige feil og dårlig forsvarsarbeid førte til et par småfarligheter. Og verre skulle det bli. Etter bare syv minutter kom Avaldsnes-kaptein Elise Thorsnes alene med Vålerenga-keeper Michelle Betos og kunne sette inn 1-0 fra skrått hold.

Vålerenga-jentene møtte et hardt og robust forsvar. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Resten av første omgang ble mer jevnspilt, selv om verken tempoet eller kvaliteten på fotballen var imponerende. Men Vålerenga-jentene fortsatte å gjøre det vanskelig for seg selv. De få sjansene motstanderen kom til, skjedde etter stygge personlige feil.

Vålerenga kom også til en kjempesjanse da Maren Hauge ble spilt mer eller mindre alene med keeper. Under hardt press klarte venstrevingen ikke å lure ballen på riktig side av stolpen.

Helt annet lag etter hvilen

Det hadde vært interessant å være flue på veggen i Vålerenga-garderoben i pausen. Der ble det helt klart sagt kloke ord. Etter pause var det et helt annet lag som kom på banen. Nå var det Avaldsnes som ble satt under press, og VIF damer som skapte flere halvsjanser de første ti minuttene.

— I pausen var vi klare på at vi måtte være mer på. Du kan ikke vinne en finale ved å være passasjer store deler av en omgang, sier Gustad.

Trener Kjell Gustad var lite fornøyd med de første femten minuttene av kampen. Foto: Christian Boger

Resten av omgangen ble relativt jevnspilt, men hovedstadjentene var nok nærmere en utligning enn gjestene fra Vestlandet var en 2-0 scoring. Ikke minst etter 72 minutter hvor både Camilla Kur Larsen og Anne Lise Olsen hadde store sjanser til å sette ballen i mål. Begge sjansene ble blokkert av oppofrende Avaldsnes-spillere.

— Neste år skal vi bli enda bedre

Etter å ha forsøkt å legge til side skuffelsen, ser Gustad framover. Han har stor tro på at jentene hans vil bli et lag å regne med også neste sesong.

— Nå skal vi satse hardt for å bli enda bedre. Vi skal forsøke å beholde nøkkelspillerne våre, samtidig som vi skal hente inn flere nye spillere. Klarer vi å få til en bedre kontinuitet samtidig som vi nå kan bygge opp egne talenter, har jeg stor tro på at vi skal bli enda bedre neste sesong, smiler han.

Kapteinen tror på framtida

Han får følge av Vålerenga-kaptein Gunnhildur Yrsa Johnsdottir.

— Jeg mener vi kan bli en toppklubb. Målet bør være å kjempe om seriegull og spill i Champions League, sier den solide islendingen.

Nå håper hun den nye talentsatsingen i klubben kan sørge for at laget blir enda bedre.

— Det er bra at klubben bruker ressurser på å bygge en egen talentsatsing, sånn at vi kan få opp lokale spillere som kjenner klubben, sier hun.

Tom Nordlie: — To kommende storheter

Skal vi tro NRKs ekspertkommentator Tom Nordlie, kan årets cupfinale fort bli en gjenganger i norsk kvinnefotball de neste årene. Den profilerte fotballeksperten, som tidligere også har vært trener for Avaldsnes, har stor tro på dagens finalemotstandere.

Jentene fra Avaldsnes kunne juble over seier og kongepokal lørdag kveld. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

— Vålerenga kan bli Norges beste lag innen 2020 og Avaldsnes det beste i Europa innen samme år, sa Nordlie under NRKs direktesending fra finalen.

Ble kampen sportslig en skuffende affære for østkant-jentene, var det derimot ingen ting å si på støtten fra tribunen. Klanen var i storform og trakk fram det ene glansnummeret etter det andre for å oppildne jentene i hvite drakter.

Powered by Labrador CMS