Ylinn Tennebø og Vålerenga tok med seg ett poeng hjem fra Bergen søndag ettermiddag.

Trenerskiftet har gitt Vålerenga-damene ny energi - nå rettes fokus mot mulig Champions League-spill neste sesong

Sesongens siste seriekamp ga kun ett poeng for Vålerenga-damene mot seriemester Brann, men sesongen totalt sett har vært en opptur. — Vi skulle gjerne ha spilt om seriegullet i dag, sier hovedtrener Nils Lexerød.

Publisert

Etter en god seriestart og tabelltopp eter sju serierunder, ble resten av seriespillet en liten skuffelse for Vålerenga-damene. Årets nyskapte sluttspill har derimot vært en stor opptur, og forrige helg sikret østkantlaget sølvmedalje i årets serie.

Søndagens sesongavslutning mot den suverene seriemesteren Brann ble også en opptur, da et uavgjortresultat gjorde at hovedstadslaget tok poeng fra den seriemesteren.

Det betyr at laget fra Oslo øst neste år er klare for kvalifiseringsspill til Champions League, for andre gang på tre år. Dermed har hovedtrener Nils Lexerød og spillerne hans oppnådd målsetningen de satte seg før sesongen.

— Vi har en hatt et godt sluttspill, men vi hadde jo ønsket at det var seriegullet vi spilte om her i dag, sier Lexerød til NRK.

— Kunne gått begge veier

Etter en dårlig start på sesongfinalen i Bergen, kom Vålerenga-damene mye mer med utover i kampen. Målscorer Karina Sævik var fornøyd med det hovedstadslaget viste frem i vestlandets hovedstad

— Denne kampen kunne fort gått begge veier. Etter utvisningene føler jeg at mye av intensiteten gikk ut av kampen og den ble kjedelig. Så uavgjort var ikke noe ufortjent, mener målscoreren.

Selv kom hun til Valle i høst, men er likevel fornøyd med sesongen til oslolaget.

— Jeg har jo ikke fått med meg så mye i år, men jeg synes vi har spilt bedre og bedre den korte tida jeg har vært her, smiler Sævik.

Trenerskifte ga positiv effekt

Etter at 2020-sesongen ble helt fantastisk på Intility arena, med både seriegull og cupmesterskap, ble den danske hovedtreneren Jack Majgaard Jensen genierklært i media. Etter en sesong hvor det kun ble nok et cupgull i fjor fikk pipa raskt en annen lyd. Før sesongoppkjøringen ble dansken vist døra, og inn kom den relativt ukjente Nils Lexerød.

Nils Lexerød har hatt en god debutsesong som trener for Vålerenga-damene.

Mannen fra Halden skapte i seriestarten seg raskt et navn på østkanten etter at laget hans lå på tabelltopp etter sju strake seire.

Også internt var det tydelig at den nye sjefen satte et positivt preg på det som skjedde ute på gresset. Spillerne selv var i hvert fall ikke i tvil om at den nye sjefen var rett mann på rett plass.

— Nils har gjort en kjempejobb med å sette sitt preg på årets lag. Det han og assistent Steinar Pedersen har fått til på kort tid har vært imponerende, sa lagkaptein Stine Ballisager Pedersen til VårtOslo etter en god seriestart.

Også NRK-ekspert, og generasekretær i Norges fotballforbund, Karl-Petter Løken, er imponert over sesongen damene fra Valle har oppvist denne sesongen.

— Spesielt i sluttspillet har Vålerenga gjort en veldig god figur. Det er veldig positivt det vi ser i oslolaget, mener han.

Toppscoreren har lyst på flere år i kongeblått

Lexerøds inntreden førte også til en renessanse for norsk kvinnefotballs mestscorende spiller gjennom tidene. Før fjorårssesongen ble Elise Torsnes hentet til Valle for å score mål, men sesongen ble noe helt annet enn forventet. Skadeproblemer og manglende tillit fra trener Majgaard Jensen førte til en tung sesong for 34-åringen.

Mange hadde også avskrevet henne før denne sesongen, men eter litt startproblemer skulle målene endelig rene inn for superveteranen. Thorsnes ble soleklar toppscorer i årets utgave av Toppserien.

Etter sesongen står hun uten kontrakt med Vålerenga, men selv ønsker hun gjerne å fortsette på Oslo øst.

Toppscorer Elise Thorsnes (34) vil gjerne ta fere sesonger i kongeblått.

— Jeg begynner jo å dra på årene, men jeg har fortsatt lyst til å bidra med å score mål for Vålerenga i flere sesonger til, sier hun til NRKs fotballsending søndag ettermiddag.

Storscoreren sier svaret på om hun skriver ny kontrakt på Oslo øst dreier seg mye om hvor mye spilletid hun vil få i kongeblått framover.

— Jeg trives veldig godt i Vålerenga, og håper vi kan bli enige om ny kontrakt, sier Thorsnes.

Lang busstur ga seig åpning

Søndagens sesongavslutning mot Brann i Bergen ble spesiell da Vålerenga-spillerne grunnet å ha måtte ta buss i stedet for fly til Bergen, bare fikk noen få timers søvn før kampen. Det var en oppladning som langt fra var optimal, og fra start virket det som om det var noen trøtte osloføtter ute på det regnvåte kunstgresset.

Brann-keeper Aurora MIkalsen kan trekke et lettesens sukk etter at ballen stryker på utsiden av stolpen hennes.

Utover i den første omgangen kom østkantlaget mer og mer med i spillet, men stadige farlige balltap gjorde at Brann også stadig var farlig på kontringer. Når det ikke så ut til å bli scoringer i løpet av de første 45 minuttene, dukket Branns midtbanespiller Nora Eide Lie opp med en perle av et skudd. Hun seriemesterne i garderoben med en fortjent ledelse.

— Vi må spille mye bedre i den andre, sa vikarierende lagkaptein Ingibjörg Sigurdardottir etter den første omgangen.

Historiske utvisninger

Fra start i den andre omgangen var det klart at Vålerenga-trener Lexerød hadde hatt noen glupe ord å si til spillerne sine under hvilen. Først får Dejana Stefanovic muligheten på en heading fra corner, før Karina Sævik, etter bare fem minutters spil, flott hælflikker inn utlikningen etter et nesten ferdigservert innlegg fra den danske lynvingen Janni Thomsen.

Fem minutter senere får gjestene også en stor mulighet til å snu kampen. Da blir Ingrid Stenevik for andre gang i kampen avblåst for en stygg takling, og Brann-spilleren får marsjordre av dommer Henrikke Holm Nervik. Overtallet i antall spillere ute på kunstgresset gir Vålerenga en skikkelig vitamininnsprøytning, og etter kvarteret spilt er Olaug Tvedten bare en stolpe unna å gi laget fra hovedstaden ledelsen.

Karina Sævik gratulerers etter ha utliknet til 1-1.

Med 20 minutter igjen skal man så få en historisk hendelse i Toppserien. Også Vålerengas Andrine Tomter pådrar seg sitt andre gule kort for ettermiddagen, og dermed er for første gang i historien to spillere utvist i en Toppseriekamp.

Etter den andre utvisningen klarte ingen av lagene å tilrive seg noe skikkelig overtak, og dermed endte den siste seriekampen for sesongen med poengdeling.

Kampfakta

Brann - Vålerenga = 1 - 1 (0-1)

Stemmemyren kunstgress

1320 tilskuere

1-0 Nora Eide Lie (41) 1-1 Karina Sævik (50)

Gule kort: Ingrid Stenevik (Brann) Janni Thomsen, Andrine Tomter og Elise Thorsnes (VIF)

Rødt kort: Ingrid Stenevik (Brann) og Andrine Tomer (VIF)

Brann (3-5-2): Aurora Mikalsen - Ingrid Stenevik, Guro Bergsvand, Tuva Hansen - Cecilie Kvamme, Marit Bratberg Lund, Nora Eide Lie (Rikke Nygard i 13min), Lisa Naalsund, Therese Sessy Åsland (Signe Gaupseth i 25min) - Maria Brochmann (Ingrid Ryland i 32min), Svava Ros Gudmundsdottir

Vålerenga (3-5-2): Jalen Tompkins - Ingibjörg Sigurdardottir, Camilla Huseby, Andrine Tomter - Ylinn Tennebø, Dejana Stefanovic, Olaug Tvedten, Thea Bjelde (Stine Brekken i 13min), Janni Thomsen - Karina Sævik, Elise Torsnes (Mawa Sesay i 4min)

Vålerengas beste spiller - Ylinn Tennebø

Powered by Labrador CMS