På Rådhustrappa holdt Daniel Enger en kort appell, hvor han bad politikerne i Oslo kommune få fart i arbeidet med en reserveløsning for Tøyenbadet. Foto: Anders Høilund

– Vi vil ha en reserveløsning for Tøyenbadet, og vi vil ha det NÅ

Fra nyttår stenges Tøyenbadet. Det betyr tørrlegging av halvparten av badetilbudet fra kommunen. Det var lenge planen at et reservebad skulle stå klart på Økern innen Tøyenbadet stengte, men de planene gikk i vasken.

Publisert

– Vi holder denne markeringen fordi Tøyenbadet stenges for minst to år, uten at et reserveanlegg er klart, forklarer Daniel Engen.

Sammen med Runar Johannessen og Christopher Nielsen har han startet bevegelsen Badebrølet. Alle tre har lang fartstid på Tøyenbadet. Både Johannessen og Enger debuterte på Tøyenbadet som babysvømmere, og badet har vært viktig for dem siden.

Etterlyser reservebad

Det var Runar Johannessen, kjent i Oslo som trommis i Valentourettes, som først kom på ideen om en slik markering. Nå har han sammen med Engen og Nielsen trommet sammen tøyenbadere og sympatisører for å fortelle politikerne i Rådhuset at badetilbudet i kommunen nå blir alt for lite. Tirsdag samlet badebrølerne seg på Eidsvolls plass.

Der holdt Engen en kort appell, hvor han etterlyste den planlagte reserveløsningen som skulle stå ferdig når Tøyenbadet skulle rives. Han pekte også på det faktum at Tøyenbadet de siste tolv årene har kostet kommunen 200 millioner kroner.

Runar Johannessen i blå jakke og Daniel Engen, helt til høyre i bildet er to av tre som sto bak demonstrasjonen. Foto: Anders Høilund

— For tolv år siden ble Tøyenbadet rehabilitert, men fordi arbeidet var så slett utført, gikk det bare tre år før badet måtte repareres på nytt, sier han.

Fra Eidsvolls plass paraderer de rundt tjuetalls personene bort til Rådhuset for å vise sin misnøye med at Oslos viktigste badetilbud forsvinner. På trappa i borggården gjentar Engen sin appell.

Ifølge Oslo kommunes nettsider står Tøyenbadet alene for 50 prosent av besøkene til svømmebassengene i byen. Vestkantbadet er stengt, og Sagene bad ligger fortsatt tørrlagt og brakk. Dermed må badefoket i sentrum samles om badene lenger unna.

Tøyenbadet, snart er det slutt. Til nyttår, når siste badegjest har skiftet og er sånn passe våt i håret, er det slutt. Tøyenbadet rives for å gi plass for et nytt, større og bedre badeanlegg. Foto: Anders Høilund

— Det skal bygges et midlertidig bad på Økern. Dette badet skal stå ferdig til juni 2020. Byggingen av det midlertidige badet skal starte opp i januar, opplyser kommunikasjonsrådgiver Beate Svenningsen i byrådsavdelingen for kultur, idrett og frivillighet.

De svakeste rammes

— Ikke alle har kapasitet eller økonomi til å komme seg med T-bane for å få sitt daglige bad, sa Engen.

Engen, Johannessen og Nielsen har med økende bekymring sett hvordan Tøyenbadets faste badere vil måtte klare seg uten sin daglige dukkerter. Trioen har brukt tiden i badstua til å klekke ut en høvelig protestform overfor de ansvarlige myndigheter.

Fra januar av må badebrølerne nøye seg med å bruke dykkerbrillene på land. Fra venstre: Barbro Thorvaldsen, Hilde Krogh og Signe Larsson. Foto: Anders Høilund

Hilde Krogh bruker Tøyenbadet minst tre ganger i uka. Nabo på Grønland, Barbro Thorvaldsen, ligger ikke langt etter.

— Det er sjokkerende. Det er virkelig dårlig planlegging. Det har lenge vært klart at Tøyenbadet slik det står nå skulle rives. Da måtte det da være mulig å få på plass en reserveløsning i tide, sier Thorvaldsen.

— Når badet stadig har måtte repareres og stadig lekker, så tror jeg det er fordi kommunen har valgt et billig anbud. Det blir dyrt i lengden. Det går nemlig an å spare seg til fant, sier Krogh.

Alle Tøyenbadets brukere, inkludert landets beste vannpoloklubb, Vika, må finne seg andre steder å bade og trene. Foto: Anders Høilund

Tøyenbadet skal rives, og nytt og større Tøyenbad skal bygges på den samme tomta. Som nå, vil det nye badet ha både ute- og innebasseng. Det nye anlegget vil ha hele åtte basseng. Badende vil få en samlet vannflate på 2730 kvadratmeter å boltre seg på. Det vil si omtrent som halve Ulsrudvannet.

Tøyenbadet åpnet i 1976. Nye Tøyenbadet planlegges ferdigstilt i 2023.

Powered by Labrador CMS