Et tvillingpar på sju måneder lå i denne vogna i Åsengata utenfor Sandaker senter da den ble påkjørt av en ambulanse. Tvillingene kom fra påkjørselen uten alvorlige skader.

Ambulansekapreren: – Jeg hadde null kontroll på den jævla bilen. Jeg så ikke barnevogna

33-åringen som er tiltalt for å ha forsøkt å drepe en mor, to barn i en barnevogn og fire andre personer, sa onsdag i retten at han ikke så moren og vogna. – Jeg beklager sterkt.

Publisert

– Jeg så ikke barnevogna, sa 33-åringen i sin forklaring i Oslo tingrett onsdag.

Mannen er tiltalt for drapsforsøk på i alt sju personer etter at han 22. oktober 2019 kapret en ambulanse på Rosenhoff i Oslo og deretter kjørte rundt på Torshov med politiet etter seg.

I løpet av villmannskjøringen mener påtalemyndigheten at mannen bevisst forsøkte å kjøre på en mor som gikk tur med sine sju måneder gamle tvillinger liggende i en barnevogn og et eldre ektepar i Åsengata på Torshov. Han er også tiltalt for å ha forsøkt å drepe to politimenn.

Erkjenner delvis skyld

I retten sa den tiltalte at han kun så det eldre ekteparet av fotgjengerne i Åsengata. Han sa også at han ikke så politimennene.

Mannen nekter straffskyld for drapsforsøkene og trusler mot politiet med ambulansen, men har sagt seg skyldig i resten av den omfattende tiltalen som blant annet omfatter oppbevaring av narkotika, trusler med skytevåpen og for å ha hatt våpen på offentlig sted.

Han risikerer forvaring om han blir kjent skyldig i drapsforsøkene.

– Jeg hadde null kontroll

Tiltalte har tidligere kun vært i et kort, innledende avhør med politiet dagen etter hendelsen. Siden da har han nektet å la seg avhøre.

I avhøret sa han blant annet at kvinnen med barnevogna var den han husket best av fotgjengerne.

– Jeg hadde null kontroll på den jævla bilen. Den var skutt i stykker, rambukka. Ikke sant, jeg svingte ikke opp på det jævla fortauet. Den hadde null kontroll, sa mannen, ifølge Spesialenheten.

På tidspunktet da ambulansen kjørte på barnevogna, skal politiet ennå ikke ha skutt mot ambulansen.

Skulle slette narkotikagjeld

Mannen startet sin forklaring onsdag med å beklage til de fornærmede, som forklarte seg mandag og tirsdag.

– Etter å ha hørt på forklaringene disse to dagene, ønsker jeg å beklage sterkt, sa mannen.

33-åringen sa at han sommeren 2019 hadde havnet tilbake i rusmiljøet i Oslo etter et samlivsbrudd. Etter kort tid opparbeidet mannen seg narkogjeld på i underkant av 50.000 kroner. Han fikk tilbud om å frakte 50 liter av det narkotiske stoffet GBL fra Furuset til en adresse på Torshov for å kvitte seg med gjelda.

Natta før han skulle frakte narkotikaen, var mannen på en fest der han tok amfetamin, heroin og beroligende tabletter.

Under kjøringen mot Torshov var mannen påvirket og krasjet inn i en rundkjøring på Rosenhoff slik at bilen havnet på taket. Mannen tok med seg narkotikaen og noen bager ut av bilen og gikk videre.

– Min prioritet er å få med meg narkotikaen. Jeg vil bli gjeldfri, sa mannen.

– Jeg vil kun komme meg vekk

Rett etter møtte han på ambulansen. Det kom også en politibil til stedet. Da tok mannen fram en avsagd hagle fra bagen, og ambulansearbeiderne og politiet trakk seg unna før mannen satte seg inn i ambulansen.

– Jeg har aldri kjørt en så stor og tung bil og har ikke noen plan annet enn å parkere i en bygård og ta narkotikaen med meg. Den planen går til helvete, for politiet kommer etter meg, og det blir en stressende situasjon, sa tiltalte.

– Jeg vil kun komme meg vekk og kjører der muligheter åpner seg, sa mannen som også sa at han aldri har hatt førerkort.

I Åsengata ser mannen i speilet at politiet kommer opp på siden av bilen, og han frykter at de vil kjøre inn i ham.

– Jeg svinger opp til høyre mens jeg ser i speilet. Jeg ser ikke barnevogna eller moren. Jeg får et skilt rett i front som jeg kjører ned, sier mannen.

Moren sa i retten mandag at hun opplevde at ambulansen svingte opp mot henne.

– Det var ingen andre i nærheten, og ingen hindringer i veien som gjorde at den måtte kjøre opp på fortauet. Man kan ikke unngå å se meg. Jeg går jo der med en dobbeltvogn, sa hun.

Husker ikke å ha sett politimenn

Senere kjørte mannen ned Trøndergata og til Hegermanns gate.

– Jeg får en skrens der og ser en politibil. Jeg kan ikke huske å ha sett politifolk der. Jeg kjørte rett fremover, sa mannen.

Påtalemyndigheten mener mannen forsøkte å kjøre på to politimenn ved dette krysset. Det sa også en av politimennene i retten tirsdag.

– Når jeg får øyekontakt og ser retningsutslaget, er jeg 100 prosent sikker på at han sikter på oss. Det går veldig fort, og jeg må konsentrere meg om å komme meg unna. Hvis ikke hadde jeg blitt påkjørt, sa politimannen.

VårtOslo har nylig utviklet en app for avisen. iPhone-brukere kan laste ned appen i App Store. Alle andre brukere kan laste den ned i Google Play.

Powered by Labrador CMS