Helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) og det rødgrønne byrådet vil kutte all kommunal støtte til Kirkens Bymisjons Aksept de neste to årene. Foto: Arnsten Linstad

Helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) vil kutte støtte til Kirkens Bymisjons hjelpetiltak for hiv-smittede

I 30 år har Kirkens Bymisjon drevet Aksept øverst på Dælenenga. Aksept er et senter for alle som er berørt av hiv. Men nå vil Ap/SV/MDG-byrådet avvikle hele kommunens støtte på 12 millioner kroner årlig.

Publisert

— Byrådets forslag kom veldig overraskende. De foreslår egentlig å legge ned Aksept, sier virksomhetsleder Elisabeth Mustorp ved Aksept til Dagsavisen.

Ap/SV/MDG-byrådets budsjettforslag innebærer at Oslo kommune skal avvikle støtten til Kirkens Bymisjons hjelpetiltak for hiv-smittede og pårørende iløpet av de neste to årene.

Årsaken er at byrådet mener de fleste brukerne av Aksept ikke har bostedsadresse i Oslo. I første omgang foreslår byrådet å halvere støtten på 12 millioner. Deretter kutte den kommunale støtten helt etter 2021.

Vil at staten skal ta regningen

— Byrådet mener det er feil å bruke store summer på tilskudd som først og fremst går til innbyggere i andre kommuner. Vi mener det er mer naturlig at Aksept finansieres av staten og forventer at helseminister Bent Høie (H) tar det ansvaret. Vi har derfor bedt om et møte med helse- og omsorgsdepartementet for å diskutere dette, skriver helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) i en epost til Dagsavisen.

Kronprinsesse Mette Marit til stede ved 25-årsjubileet til Kirkens Bymisjons senter Aksept i 2012. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Inntil nå har Kirkens Bymisjons hiv-tiltak Aksept fått 12 millioner kroner årlig i støtte fra Oslo kommune. Mens staten støtter Aksept og bymisjonen med 4,1 millioner kroner årlig.

Mener byrådet tar feil

Nå mener altså helsebyråd Tone Tellevik Dahl at staten bør ta hele regningen fordi flesteparten av brukerne ved Aksept angivelig ikke er osloborgere. Men påstanden fra Tellevik Dahl bestrides av Kirken Bymisjon. Virksomhetsleder Elisabeth Mustorp ved Aksept mener omlag 60 prosent av brukerne har bostedsadresse i Oslo.

Aksept jobber blant annet for at mennesker som lever med hiv i størst mulig grad skal få realisert sine livsmuligheter og øke sin mestringskapasitet knyttet til det å leve med viruset.

— Hiv er fortsatt stigmatisert. Mange som får hiv opplever det som en krise, og noe de trenger tid til å bearbeide. Vi har folk som har vært her som har isolert seg bak nedrullede gardiner i mange år før de kom til oss, sier Elisabeth Mustorp.

Budsjettforslaget fra det rødgrønne byrådet skal endelig behandles av bystyret på et møte den 11. desember.

Powered by Labrador CMS