Skipet i all sin prakt ute på sjøen. Nå er det å se i Oslo.

Har du lagt merke til dette skipet – på innsiden foregår noe helt spesielt

Et skip unikt i sitt slag har lagt til kai like under muren ved Akershus festning.

Publisert

Christian Radichs plass Akershusstranda har D/S Hestmanden hatt tilhold de siste julidagene.

Det vernede skipet som ble bygget i 1911 og fortsatt er drevet av den originale dampmaskinen om bord, er det eneste gjenværende norske handelsskipet som seilte ute gjennom begge verdenskrigene. 

Det er også det siste skipet fra Nortaships flåte under andre verdenskrig.

Ute på «tokt»

Skipet har lagt turen om hovedstaden som del av en lengre «tokt» på Sør- og Østlandet.

Maskintelegrafen i maskinrommet på Hestmanden som fortsatt er i bruk.

Det flytende «museet», som driftes av et mannskap på 16 personer, er åpent for publikum. 

Under dekk er det tidvis drama. Her er det nemlig skipsteater med forestillingen «Det heldige skipet – en krigsseilerhistorie» som bygger på kilder hentet fra Norsk krigsseilermuseum ved Vest-Agder-museet.

Sent på ettermiddagen søndag 30. juli, idet det nærmer seg kveldstid, venter siste spilldag om bord i Oslo. Tirsdag 1. august forlater skipet hovedstaden for å sette kurs mot Trebåtfestivalen i Risør.

André Lassemo og Jon Erik Myre dramatiserer krigsseilernes liv om bord.

– Lett for å definere et annet menneske

– Vi håper at forestillingen kan bidra til å rette søkelyset på bragdene. Samtidig er det viktig å finne balansen mellom faktiske heltedåder og det generaliserte bildet mange hadde av krigsseilerne i etterkrigstiden – bitre, høylytte og misforståtte drankere. De opplevde store påkjenninger og ble sett ned på for «ikke å ha bidratt til å forsvare landet», sier André Lassemo og Jon Erik Myre til Oslo Havn.

De er skuespillere i – samt dramatikere og produsenter for – forestillingen som skjer i samarbeid med Kanon Produksjon.

– Mange har lett for å definere et annet menneske, uten å vite hva som ligger bak. Vi prøver ikke å forsvare, men heller belyse hvorfor mange av dem håndterte livet etter krigen som de gjorde. Krigsseilerne er en viktig del av vår nasjonale arv. Vi ønsker både å formidle arven og åpne for diskusjon om hva vi har lært og fremdeles kan lære av krigsseilerne og uretten de ble ofre for, legger de to til.

Jon Erik Myre og André Lassemo spiller svogere i forestillingen «Det heldige skipet – en krigsseilerhistorie».

Fikk beklagelse

I 2013 beklaget daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen for manglende statlig støtte overfor krigsseilerne da et minnesmerke ble reist til ære for krigsseilerne i Risør.

– Ingen heder, ingen oppfølging og ingen forståelse for søvnløse netter og psykiske senskader. I dag vet vi at hjemkomsten er avgjørende for om senskader utvikles eller ikke. Den kunnskapen manglet simpelthen den gangen, og det gjør vondt å tenke på, uttalte hun den gang.

Powered by Labrador CMS