I dag ble det klart at koronapandemien er på vei inn i Oslos åpne rusmiljø. Her fra tidligere i år da VårtOslo var med Uteseksjonen ut i miljøet.

Unngikk smitte i vår: Nå bekreftes koronasmitte også i Oslos åpne rusmiljø

Mange lot seg overraske over at det åpne rusmiljøet i Oslo nesten ikke ble berørt da koronapandemien traff Norge i vår. I bølge nummer to rapporteres det imidlertid om koronasmitte og mer uro i miljøet.

Publisert

VårtOslo har i dag vært i kontakt med flere aktører som jobber inn i det åpne rusmiljøet. Alle uttrykker stor bekymring for den siste utviklingen, der det er bekreftet koronasmitte i Oslos åpne rusmiljø.

— Jeg kan bekrefte at to av de som bruker vårt tilbud nylig har testet positivt for Covid-19, sier Aino Lundberg.

Lundberg er leder på 24sju, et døgnåpent tilbud for de mest utsatte rusavhengige i regi av Kirkens Bymisjon.

Må stenge overnatting

Lundberg fortelle videre at flere ansatte nå er satt i karantene som følge av at de blir ansett som nærkontakter til de som er bekreftet smittet.

— Det er grunn til å anta at det er flere i miljøet som er smittet, fortsetter lederen ved 24sju.

Nå blir det innført karantene i tråd med smittevernregler. Dette gjør gjør at tilbudet om overnatting inntil videre stenges for en uke. Utviklingen i eventuelle nye smittede vil avgjøre når muligheten for å overnatte gjenåpnes.

— Det er ikke hyggelig å stenge overnattingsmuligheten nå, men vi har ikke annet valg. Jeg er bekymret for utviklingen, sier 24syvs leder.

Røffere og mer urolig rusmiljø

I mellomtiden, mens det begynner å bli vinterkaldt i Oslo, deler 24sju ut medisiner, mat, sokker og soveposer som vanlig.

— Det er ikke hyggelig å stenge overnattingsmuligheten nå, men vi har ikke annet valg. Jeg er bekymret for utviklingen, sier 24syvs leder.

Flere som jobber i miljøet uttrykker nå stor bekymring for brukerne. Mange har antakelig ikke helse til å overleve covid-19, sier fagfolk.

Den senere tiden har det gått rykter om et mer urolig og røffere miljø i det åpne rusmiljøet i Storgata/Brugata. Velferdsetaten gjennomførte en kartlegging tidligere i år som blant annet pekte på at mange i rusmiljøet opplevde mye utrygghet særlig på kveldstid og på natta.

Leder i Uteseksjonen i Oslo, Børge Erdal, bekrefter at kartleggingen viste at mange i miljøet gav uttrykk for utrygghet, særlig når de oppholdt seg i det åpne rusmiljø på natta.

— På bakgrunn av bekymrede tilbakemeldinger fra miljøet har vi gjennomført 16 ekstraordinære nattpatruljer de siste 4 ukene. Vi skal sammenfatte en rapport som oppsummerer erfaringene vi har gjort, men jeg kan bekrefte at endel personer opplever mer utrygghet nattestid i det åpne rusmiljøet.

Vil du lese hele HKH-rapporten «Utrygg markedsplass» kan du finne den her.

Hvorfor det åpne rusmiljøet i vår stort sett unngikk utbredt koronasmitte er et åpent spørsmål. Nå er imidlertid smitten også nådd en av byens svakeste grupper. Der mange har svært redusert allmenntilstand og dårlig helse.

Ingen lemping på tiltak nå

Det er ifølge folk som jobber i Oslo rusmiljø en annerledes praksis nå enn i mars.

I den første bølgen av koronautbruddet ble det innført ulike tiltak for at de mest utsatte gruppene skulle slippe å utsette seg for smitte. Det innebar blant annet hjemkjøring av LAR-medisin, lemping på henteordningene av medisiner og kontrolltiltak.

I Oslo er dette nå tilbakeført til normalen, mens det for eksempel i København fortsatt er ekstraordinære tiltak for å forebygge smitte blant de mest sårbare i miljøet.

Dette betyr at brukerne må oppsøke institusjoner oftere nå enn i forrige bølge. Dette kan være en medvirkende årsak til smittespredningen, mener fagfolk VårtOslo har snakket med.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS