Ofte opererer lommetyver i flerspann med koppespillere og utnytter at folks oppmerksomhet er rettet mot koppene som flyttes raskt frem og tilbake. Illustrasjonsfoto: Oatsy40/Flickr

Politiet advarer mot koppespill på gata. To menn pågrepet på Grønland

I sommer har politiet flere ganger advart mot såkalt koppespill i Oslos sentrumsgater. � Vi advarer på nytt publikum mot å delta i slike spill, da det er et rent bedrageri, skriver politiet på Twitter.

Publisert

Lørdag ettermiddag ble to menn pågrepet på Grønland etter å ha drevet det velkjente gatebedrageriet koppespill. Konseptet går rett og slett ut på at publikum oppfordres til å satse penger på hvilken kopp "dealeren" har plassert en ball eller annen gjenstand under.

Ifølge politiet er det så godt som umulig å vinne på dette spillet.

— To personer, begge utenlandske statsborgere, ble pågrepet og kjørt arrest. En av disse er godt kjent for lignende forhold, opplyste politiet lørdag ettermiddag.

Advarere mot lommetyver ved koppespillerne

Men det er ikke bare selve koppespillet som lopper naive og lettlurte folk for penger. Veldig ofte opererer også lommetyver i samarbeid med. Mens folk forsøket å følge med på svindleren som flytter koppene, benytter lommetyver seg av at ofrene deres har oppmerksomheten rettet mot koppespillet.

Den nederlandske maleren Hieronymus Bosch malte i 1502 dette bildet som er titulert "Tryllekunstneren". Men koppespill har sine røtter helt tilbake til antikkens Hellas 800 år f.Kr. Foto: Musée Municipal, St.-Germain-en-Laye

Den siste uka har politiet flere ganger advart mot koppespill rundt om i Oslos sentrumsgater. Lørdag ble to utenlandske menn arrestert på Grønland, mistenkt for å ha drevet med koppespill. Og politiet har sikret seg gode bevis i saken.

— Begge blir anmeldt for bedrageri, og vi også har sikret oss video-opptak av hendelsen, skriver politiet på Twitter.

Eldgammel svindel

Koppespill har lange tradisjoner i Europa, og kan spores helt tilbake til antikkens Hellas, 800 år f.Kr. Svindelen er også behørig dokumentert i europeiske malerier fra middelalderen. På engelsk blir spillet ofte kalt "thimble game", eller fingebøll-spill på norsk. Årsaken er at man før i tiden gjerne brukte fingerbøll i stedet for kopper. Også valnøttskall og tomme fystikkesker brukes som erstatning for kopper.

Koppespill har vært utbredt i byer med høy konsentrasjon av turister. Og tidligere har også politiet i Oslo advart mot bedrageriet. Men i sommer har det vært mer utbredt enn tidligere i hovedstaden.

Powered by Labrador CMS