Whatsoup_0035
Foto: Mandel & Sesam

Veggismandag

Overraskende hyggelig med suppe og grøt på What´soup, i kjelleren til Steen og Strøm

På What´soup får du god mat, tilberedt med omtanke, men servert så fort det lar seg gjøre.

Litt lite tid mellom to møter og du er sulten, hva spiser du da?

Pølse.

På vei til foreldremøte rett fra jobb, hva er løsningen? 

Veggismandag

Bak Veggismandag står Kristin og Beathe. De driver Mandel & Sesam, et fotobyrå rettet mot grønn livsstil, bærekraft og plantebasert mat. Hver mandag deler de et grønt måltid i Oslo, uten å bruke de store summene. Kristin spiser vegansk, Beathe vegetarisk.

Pølse.

Hadde alle vanlige kiosker også solgt vegan- og vegetarpølser, hadde det jo ikke vært noe problem, men det gjør de nå altså ikke. Og i dag har vi dårlig tid, vi er i tjukkeste Oslo sentrum, og må finne noe å spise litt kjapt.

Mathall i kjelleren

Kjelleren på Steen og Strøm har blitt en slags mathall. Ikke for ferskvarer, men det er nå et ganske bredt utvalg av spisesteder ned rulletrappen. Noen av dem har restaurant-preg, mens andre er mer fastfood aktige. Vi går for What´soup, hvor det ser ut som om tempoet er relativt høyt, og det er kø foran kassen.

Whatsoup_0048
Serveringen går raskt unna. Foto: Mandel & Sesam

What´soup har ulike grøter og supper på menyen, og nå som høstværet gjør seg gjeldende er det godt med en varmende suppe. De har flere vegetariske valg, og noen veganske. Fordi suppene er klare i store varme kar, går serveringen raskt unna, og vi finner oss en plass ved et delebord.

Kristin har valgt en vegansk gulrot- og søtpotetsuppe, med chili og koriander, mens jeg (Beathe) går for en soppsuppe. Sammen med suppen kan man velge papadums, eller brød, vi tar en av hver.

Overraskende hyggelig

– Det er overraskende hyggelig her. Jeg har alltid sett på Steen og Strøm som litt gammeldags, litt som et kjøpesenter fra fortiden, men her nede i kjelleren er det jo både trendy og lunt på en gang. Og suppen er god og spicy, med skikkelige gode papadums, sie Kristin.

Hun bryter av en bit til meg, så jeg kan får smake hvordan papadums «skal smake».  – Fint med crunch fra gresskarfrø, selv om de jo minner litt om insekter der de ligger og flyter, ha ha.

Whatsoup_0028
Fyldige og deilige supper til salgs i kjelleren på Steen og Strøm. Foto: Mandel & Sesam

Fyldig og smaksrik

Suppen min er en klassisk soppsuppe og er fyldig, smaksrik og med akkurat passe biter av sopp. Både brødet og papadumsene leveres i en papirpose ved siden av, og ettersom cirka halvparten av gjestene velger å ta med suppen ut, er det en praktisk løsning som gjør alt mer effektivt.

– Se alle de godsakene der, hvisker Kristin, og peker diskret med øynene i retning sidemannen. Der sitter en mann med en grøt som er toppet med store mengder frukt, nøtter og saus. – Den tar vi neste gang!

Slow food made fast

– Dette må da være et godt eksempel på slow food made fast, påpeker Kristin. Og hun har et poeng. Ordentlig god mat, tilberedt med omtanke, men servert så fort det lar seg gjøre i den litt hektiske hverdagen folk flest har. Fordi vi sitter og spiser ved et bord, får vi suppen servert i skåler, men det er ikke noe problem å bestille maten for å ta med, suppen serveres da i beger med lokk.

Det er et fellesområde som er åpent for alle matkjelleren, og så har hvert enkelt serveringssted noen egne bord i tillegg. Sushibaren ved siden av har skilt på bordene sine med «reservert for våre gjester», mens andre steder ser ut som om de deler litt med naboen uten at det er helt tydelige grenser.

– Spørs om det er så lurt med de reservert-skiltene, det hadde sikkert virket hyggeligere om det faktisk var noen som spiste der. Nå blir det liksom så tydelig at de ikke har noen gjester, bemerker Kristin.

Whatsoup_0058
Maten kan også tas med. Foto: Mandel & Sesam

Lunsj i farta

Mens vi sitter og spiser og betrakter gjestene som kommer og går på What´soup, blir det tydelig at det er ganske mange kunder som kommer innom i løpet av formiddagen. At serveringen går kjapt blir nok satt pris på, for her er det faktisk mulig å spise lunsj på den tiden en vanlig lunsjpause faktisk er.

Prisene er overkommelige og atmosfæren både avslappet og effektiv på en gang. Det er overraskende at ikke flere kjøpesenter har samme oppsett, for dette er vellykket.

Og det beste… Når du har spist opp maten er det flere små boder i kjelleren med godteriutsalg, hvor det er smaksprøver til forbipasserende.

What´soup, praktisk

  • Nærmeste holdeplass: Øvre Slottsgate
  • Toalett: Felles for hele kjelleren, kjempefin
  • Kaffe: Serverer ikke
  • Adresse: Kongens gate 23

På jakt etter en vegetarisk lunsj. Her ligger flere veggismandager.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer