Mange nyter sommer, sol og utepils i Oslo, men ikke alle hovedstadens uteserveringer er lovlige. Det vil Plan- og bygningsetaten ha en slutt på.

Registrerte flere ulovlige uteserveringer – nå følger etaten opp

Med sommer og finvær, trekker mange til uteserveringene i byen, men ikke alle serveringssteder har alt på stell. Nå vil den kommunale etaten rydde opp.

Publisert

– Det er hyggelig, så lenge uteserveringen er lovlig etablert og ikke til hinder for utrykningskjøretøy eller annen framkommelighet, uttaler Astrid Fagertun, jurist i Plan- og bygningsetaten (PBE) i Oslo kommune i en pressemelding.

Etaten opplyser her at de da sommersesongen var på hell i august i fjor registrerte flere serveringssteder som ikke hadde søkt om og fått tillatelse til å drive lovlig uteservering.

«Disse ble bedt om å rette opp ulovlighetene i god tid før årets sesong», heter det.

– Kun dersom forholdene ikke utbedres

Serveringsstedene som fortsatt ikke har nødvendige tillatelser i orden, kan vente seg brev i postkassen fra PBE. Etaten varsler at de følger opp med varsel om pålegg til serveringsstedene som fremdeles mangler tillatelse.

– Vi jobber for at Oslo skal være en by med plass til alle. Først og fremst veileder vi serveringsstedene i hvordan de kan rette opp ulovlige forhold. Pålegg og tvangsmulkt gis kun dersom forholdene ikke utbedres innen fristen, påpeker Fagertun.

PBE framholder hensynet til framkommelighet på gateplan som viktigste faktor for søknadsplikt og tillatelseskrav for å drive uteservering. Dette for å unngå at uteserveringer er til hinder for utrykningskjøretøy eller ikke ivaretar sikkerheten for myke trafikanter.

Platting, gjerder og blomsterkasser

«Dersom arealet, for eksempel fortauet der stoler og bord er plassert, eies av Oslo kommune må serveringsstedet ha en leiekontrakt med Oslo kommune ved Bymiljøetaten», påpekes det i pressemeldingen fra den kommunale etaten.

Platting, gjerder, blomsterkasser eller andre elementer som rammer inn areal som på denne måten avgrenser og brukes som en uteservering, skal det søkes godkjenning for.

«Dersom uteserveringen allerede er oppført uten tillatelse, kan det nå søkes om godkjenning i ettertid», understreker PBE.

Mulighet til å rette opp

For å rette opp i eventuelle ulovligheter, råder Plan- og bygningsetaten serveringsstedene som nå får brev fra dem, til å enten søke om tillatelse eller fjerne det som er ulovlig bygget.

«Dersom bygningsmessige tiltak er oppført uten tillatelse, kan det søkes om tillatelse i ettertid ved å sende inn fullstendig søknad med nødvendig dokumentasjon. Dersom uteserveringen ikke hindrer fremkommeligheten eller skaper farlige situasjoner, kan Plan- og bygningsetaten beslutte at serveringen får fortsette inntil søknaden er behandlet. Behandlingstiden for byggesøknader er normalt tolv uker. Hvis søknaden ikke godkjennes, må uteserveringen fjernes», heter det.

Saken avsluttes om fotodokumentasjon på fjerning av uteserveringen sendes til PBE.

Powered by Labrador CMS