Da VårtOslo i fjor besøkte Breigata borettslag, som hadde problemer med søppel, fant nabo Freddy Larssen en tom lystgassflaske på Breigata barnehages område. Slike flasker er noe som stadig dukker opp i disse vårdager, sier kommunen.

Mer og mer avfall av tomme beholdere for lystgass rundt omkring i byen: – Oppsiktsvekkende 

Flaskene er også et stort problem for avfallshåndteringen i Oslo, da de kan eksplodere hvis de havner i restavfall eller papiravfall.

Publisert

I fjorårets undersøkelse Ung i Oslo fra Velferdsforskningsinstituttet NOVA, kom det frem at rusmiddelbruken blant ungdom har hatt en øking de siste årene, spesielt med bruken av noen spesifikke rusmidler.

Omfanget av bruken av lystgass var det likevel vanskelig å si noe konkret på, selv om det var tydelige tegn på at det også var en markant økning blant dette rusmiddelet. 

– Ut i fra henvendelser til oss og andre hjelpetjenester, samt observasjoner i bybildet av gjensatte, tomme beholdere, så later det til å ha vært en markant økning i bruk av lystgass de siste fem årene, sa leder for RUSinfoSturla K. Naas Johansen til VårtOslo.

Disse lystgassbeholderne ble funnet i våres i Bjerkedalen park.
Disse lystgassbeholderne ble funnet i våres i Bjerkedalen park.

Stor økning i import 

Lystgass (N₂O)

  • Lystgass brukes innen medisin, blant annet for å dempe smerte og ubehag ved fødselsrier eller tannbehandling.
  • Da lages en gassblanding med 50 prosent lystgass og 50 prosent oksygen.
  • Lystgass gir en kortvarig rus, som noen ganger kan fremkalle spontan latter, derav navnet.
  • Lystgass brukes i økende grad som rusmiddel hos unge.
  • Ved regelmessig bruk av lystgass rapporteres det blant annet om lammelser, nummenhet og gangproblemer.

Nå som snøen smelter dukker det stadig opp tomme lystgassflasker rundt omkring i byen, forteller renovasjons- og gjenvinningsetaten på sine sosiale medier. De peker på tall for privatimport av lystgass til Norge, som har økt fra 56 tonn i 2021 til 232 tonn i 2023.

«Det er oppsiktsvekkende tall. Og når noe kjøpes og brukes mer, så blir det gjerne mer avfall også.» skriver etaten på Facebook og Instagram.

Patronen inneholder lystgass, og kan gi kortvarig rus.

I Norge er det ikke aldersgrense for å kjøpe lystgass, og det regnes heller ikke som et rusmiddel av helsemyndighetene. I fjor fortalte nevrologer ved Ullevål sykehus at de så en økning i antall pasienter som hadde fått gangvansker eller lammelser etter omfattende og langvarig misbruk av lystgass.

Kan eksplodere

Renovasjons- og gjenvinningsetaten påpeker at flaskene er et stort problem for avfallshåndteringen i Oslo, da flaskene ikke bare havner på bakken, men at de også blir kastet i både restavfallet og papiravfallet. 

«Dette er FARLIG avfall. Når de utsettes for trykk og/eller varme i avfallsanlegg og renovasjonsbiler, kan de eksplodere.»  

– Veldig mye avfall nå

Men hvis flaskene ikke kan kastes på bakken og ikke i avfallsbeholderne hjemme eller i parken – hvor skal de da kastes? 

«Vi ønsker å få dem levert til en av de store gjenvinningsstasjonene våre. Da blir flaskene håndtert på en trygg måte. Finner du gassflasker liggende, kan du også melde det inn i Oslo kommunes bymelding.no. Der blir oppdraget sendt til riktig etat eller bydel.»

«Men det kan ta litt tid å få hentet dem - for akkurat nå er det veldig mye avfall generelt.» skriver etaten.Powered by Labrador CMS