Leder Berit Jagmann og styremedlem Mai Vo i Grønland beboerforning mener politiet er for lite til stede i bydelen.

Frustrerte Grønlands-beboere er lei av dopsalg og kriminalitet. De etterlyser mer handling fra politiet

Beboere på Grønland mener politiet er for lite til stede. Salg og bruk av dop skjer åpenlyst i delbydelen, mener beboerne. Samtidig lover politiet en bedring. – Tryggheten på Grønland skal prioriteres høyt, sier poltiinspektør Joakim Dyrdal.

Publisert

Etter flere års kamp mot dopsalg og kriminelle gjenger på Grønland, etterlyser Grønland og Nedre Tøyen beboerforening og leder Berit Jagmann og skikkelige svar fra politiet. 

De vil vite hvordan politiet vil rydde opp i bydelen, som stedvis er plaget av dop- og voldskriminalitet.

Under et debattmøte i Høyskolen Kristianias lokaler i Urtegata forrige uke, ble det raskt klart at beboerne sentralt i bydelen begynner å bli lei.

–  «Alt er lov» på Grønland

I løpet av folkemøtet fortalte både Jagmann og andre beboere i området om en hverdag hvor dopsalget og bruk av narkotiske stoffer foregår åpenlyst i boligområdene. 

Samtidig mener nærmiljøet at Frelsesarmeens Fyrlyset fortsatt samler et åpent rusmiljø i Urtegata. 

Beboere forteller om at det brukes og selges det ulovlige rusmidler rett ved siden av barnehage, boliger og på den viktigste skoleveien til Vahl skole.

– Vi er redd det etableres og opprettholdes en oppfatning av at «alt er lov» på Grønland, også det som er ulovlig ellers i samfunnet, sier Jagmann til VårtOslo.

Hun etterlyser nå flere og tøffere reaksjoner fra politiet for å få bukt med kriminaliteten i delbydelen.

– Er det virkelig umulig å få det åpne rusmiljøet og alt av ulovligheter som følger med ut av vårt sårbare boligområde, spør Jagmann.

– Resultat av politiske valg

Styrelederen i beboerforeningen mener den situasjonen på Grønland de siste årene, og politiets manglende evne til å slå ned på åpenlys kriminalitet, i stor grad skyldes avgjørelser tatt av byens folkevalgte.

Nå setter hun sin lit til at det nye borgerlige Høyre/Venstre-byrådet står ved valgløfter om å gjøre noe med økende forskjeller i hovedstaden. Og at byrådet satser spesielt på Grønland.

– Høyre/Venstre-byrådet har gitt klart uttrykk for at de vil prioritere barn og unges oppvekst. Grønland er et godt sted å begynne for å vise at de mener alvor, understreker Jagmann.

Byrådssekretær i byrådsavdeling for sosiale tjenester, Tor Frøytvedt Dahl (V), ville på folkemøtet ikke komme med noen forpliktende lovnader om forsterket innsats. Men lovet at utfordringene på Grønland står høyt på byrådets dagsorden.

Politiet lover bedring

Heller ikke styremedlem i beboerforeningen og beboer i Breigata, Mai Vo, er spesielt imponert over utviklingen i området. 

Politiinspektør Joakim Dyrdal.

Hun forteller likevel at de merket en liten bedring ved opprettelsen av nabolagspolitiet på Grønland i fjor høst. Men at den positive utviklingen har stoppet opp.

– Til å begynne med så du at politiet gikk inn og gjorde en innsats mot dopselgere og andre. Men så stoppet det plutselig opp, forteller Vo til VårtOslo.

Den oppfatningen deles også av oslopolitiet selv. 

Foran et godt besatt auditorium ved Høyskolen Kristiania medgikk assisterende leder ved enhet Sentrum i Oslo politidistrikt, Joakim Dyrdal, at innsatsen mot de kriminelle på Grønland kan bli bedre.

– Vi var godt fornøyd med oppstarten av nabolagspolitiet. Men så kom Gaza-krigen og dermed vanskeligere tider for oss med flere oppgaver å løse, forklarer han.

Den siste tiden har likevel Dyrdal og hans kolleger gått gjennom hvilke ressurser som er tilgjengelige for dem. I den forbindelse kommer politilederen med en gladmelding til beboerne på Grønland.

– Hvis vi klarer å holde på de ressursene vi nå sitter på kan jeg love at det å gjøre Grønland til et tryggere sted for alle er noe vi skal prioritere framover, understreker han.

Powered by Labrador CMS