Mest lest
Her kan du melde deg på VårtOslo sitt nyhetsbrev.
Vennligst fyllt ut skjemaet på denne siden for å motta gratis nyhetsbrev fra oss.
DEBATT
Byutvikling er spennende å jobbe med, og vi som er arkitekter bør oftere engasjere oss i viktig samfunnsbygging som skaper næring og nye kvaliteter i en by.
I 2018 ble det gjort et pent forskningsarbeid i forbindelse med en stor konsert på Voldsløkka i Oslo. 55.000 solgte billetter, 78 prosent av konsertgjengerne kom fra andre fylker enn Oslo, og halvparten overnattet i Oslo.
Ringvirkningene fra en konsert ble gjennom seriøs forskning estimert til en omsetning på 80 millioner kroner og 100 årsverk.
Oslo er Norges konserthovedstad. Her har de største artistene tiltrukket seg publikum fra hele landet siden Ella Fitzgerald spilte i Njårdhallen for 62 år siden. Byen har gjennom årenes løp skapt flere arenaer som har gjort det mer attraktivt å tiltrekke seg verdensartister.
Oslo Spektrum åpnet for 32 år siden, og vi har i tillegg hatt en god kultur rundt store utendørsarrangementer med verdensnavn som U2 og Michael Jackson. En arkitekt fra Surrey har besøkt byen både med eget band og Pink Floyd.
Mens intervallene for milepæler i Oslo konserthistorie burde tilsi at vi får noe nytt omtrent på disse tider, er det helt stille fra kulturpolitikerne i hovedstaden. Og mens vi venter på at det å samles i store folkemengder igjen skal skje i stor skala, har de store konsertarrangørene stadig flere billetter som kan selges.
Mest interessant er at Oslobandet Karpe trolig vil selge ut Oslo Spektrum ti ganger i år, mens verdens største artister spiller i alle andre hovedsteder enn Oslo.
Byutviklingsmessig er det interessant hvor konsertscenene er plassert i Oslo. Mange scener ligger mellom Stortorget og Grünerløkka. I syd, vest og i Groruddalen er det langt mellom konsertene.
De store anledningene har de siste tiårene vært på Ullevål stadion, på Valle Hovin og Voldsløkka, og unntaksvis har det vært store konserter på Akershus festning (Jean Michel Jarre, 2010), Frognerparken (A-ha, 2006), Akershusstranda (Bocelli/A-ha, 2019) og en gang i året er det folkefest på Rådhusplassen når VG slår på stortromma.
Oslo kommune får med jevne mellomrom kritikk for å ikke legge til rette for arrangørene, og det er underlig at ingen politikere har folkefest og verdensartister på agendaen. Den største folkefesten som en kulturbyråd har støttet helhjertet siden 2015 er bryte-VM, som samlet noen tusen mennesker i Jordal Amfi i 2021.
Dagens kulturbyråd, Omar Samy Gamal (SV), fremstår tilnærmet usynlig. Byrådsplattformen, som byrådet bruker som arbeidsdokument frem til valget 2023 er svært klar:
“Store og små arrangement gir kortreiste opplevelser til byens innbyggere. Oslo skal legge til rette for merbruk og flerbruk av kommunens areal til både større og mindre arrangement”.
Vi arkitekter jobber ofte med å se muligheter for å skape mer aktivitet og for å heve områder. Vi ser det skjer mye positivt rundt områdeløft på Mortensrud og på Grorud.
Det er mange steder i Oslo som vil ha godt av store konserter fra 10.000 til 50.000 tilskuere. Vi vet at det kan settes opp konsertspesifikke busser fra Oslo sentrum, samtidig som t-banen har fleksible løsninger til å sette opp et ekstra vogner når en konsert er over.
Senere år har vi også sett fantastiske konsertarenaer poppe opp over hele Europa, tilrettelagt fra politikere, og som løfter omgivelsene i nærheten ved massiv eksponering og gode opplevelser.
Vi har en liberal praksis med utendørskonserter i Oslo ved at politivedtektene gir mulighet for konserter frem til klokken 23. Oslo har stabilt klima med lite nedbør, og vi har godt med kapital fra private aktører som vil investere i nye konsertscener.
Vi kan løse mye ved at politikerne tar kontakt med fagmiljøene, men først må vi ha politikere som mener noe.
Når samtlige politikere i kultur- og utdanningsutvalget, og ikke minst byråd Gamal synes å ha glemt hvilken plattform han selv har vært med på å vedta, er det viktig at vi som jobber med byutvikling, og kan skape noe hele landet trenger i Oslo sier fra.
Oslo trenger en stor utendørs konsertarena, kulturbyråd Omar Samy Gamal! Og en stor konsertarena i Oslo vil være glimrende for alle som besøker byen og Oslos 697.000 innbyggere.