STILLER TIL VALG

Rødt-politiker Sofia Rana (til v.) er kabinansatt i SAS, men har nå permisjon for å drive politikk. Her på Gardermoen sammen med kollega Sarah.
Rødt-politiker Sofia Rana (t.v.) er kabinansatt i SAS, men har nå permisjon for å drive politikk. Her på Gardermoen sammen med kollega Sarah.

– Jeg sa "fuck NATO" fra talerstolen. Jeg bruker f-ordet mye. Det er vanlig der jeg kommer fra

– Det som virkelig trakk meg til Rødt var tydelig motstand mot Norges deltagelse i bombingen av Libya. Samt å se Seher Aydar i valgdebatt på Furuset, sier Rødt-kandidat Sofia Rana 40) om hvordan hun ble politisk aktiv.

Publisert

Sofia Rana (40) har allerede en periode bak seg som Rødt-representant i Oslo bystyre. Og stiller nå til valg for fire nye år. Men før valgkampen bevilget hun seg litt ferie, kombinert med politisk jobbing.

– Jeg var en liten tur i London, hadde en liten tur på hytta til svigerfamilien og ble med min gode venninne i SAS på en jobbtur til New York, forteller Sofia. 

– Malcolm X ble et stort forbilde

– Jeg hadde også to turer til Utøya på både Sosialistisk Ungdom og Rødt Ungdom sine sommerleire. Ellers var jeg mye hjemme. Oslo på sommeren er veldig deilig!

De siste fire årene har Sofia Rana markert seg som en uredd og tydelig politiker i bystyret. Men hvordan endte hun egentlig opp med Rødt? Først hadde hun nemlig en politisk oppvåkning som ikke handler om lokalpolitikk.

Kandidat til kommunevalget

Hver dag frem til kommunevalget den 11. september kan du lese et nytt intervju og bli bedre kjent med en av kandidatene til årets lokalvalg gjennom VårtOslo- spalten «Stiller til valg». I Oslo er det valg både til bystyret og byens 15 bydelsutvalg denne høsten.

– Min første politiske oppvåkning var under den første Irak-krigen. Jeg slukte også mye litteratur og film om den amerikanske borgerrettsbevegelsen i USA, og om apartheid i Sør-Afrika, forteller Rødt-politikeren.

– Malcolm X ble et stort forbilde. Det å vokse opp som ung med muslimsk bakgrunn i en verden etter 9/11 har også gjort sine inntrykk, sier Sofia.

– Seher Aydar knuste Frp-kandidaten

40-åringen vokste opp med foreldre som begge var aktive i Arbeiderpartiet. Men sammen med moren opplevde hun en annen kvinnelig Rødt-politiker, som skulle påvirke partivalget. 

- Her er jeg sammen med vennene mine, Victoria og Maaz, på antirasistisk konferanse i London, forteller Sofia Rana (til h.).
- Her er jeg sammen med vennene mine, Victoria og Maaz, på antirasistisk konferanse i London, forteller Sofia Rana (til h.).

Mor og datter så Seher Aydar, nå stortingspolitiker for Rødt, i en valgdebatt på Furuset.

– Både moren min og jeg ble veldig imponerte over energien hennes. Og hvordan Seher knuste kandidaten fra Frp i argumentasjon, forteller Sofia Rana.

– Ellers har jeg vært i et lavtlønnsyrke i en bransje som er svært utsatt for sosial dumping store deler av mitt voksne liv. Som tillitsvalgt i et LO-forbund er det jo nesten naturlig at man blir politisk aktiv på venstresiden, forteller 40-åringen.

Inspirerende ungdom

Yrket hun sikter til er jobben som kabinansatt i flyselskapet SAS. Der er Rana fortsatt ansatte, men har nå permisjon for å drive politikk på heltid.

- Her jeg sammen med gode venninner fra studietiden noen år tilbake, forteller Sofia Rana.
- Her jeg sammen med gode venninner fra studietiden noen år tilbake, forteller Sofia Rana.

– Hvilken arbeidsdag var den beste så langt i år?

– I mai var jeg gjest på Industri Energi Ungs ungdomskonferanse og innledet om kamp mot fascisme og høyreekstremisme, og om fagbevegelsens rolle i denne kampen, forteller Sofia.

– Jeg hadde én time til rådighet. Men publikum var så engasjerte, hadde så mye gode innspill og spørsmål at vi godt kunne holdt på en hel dag. Det var inspirerende og det gir håp når ungdommen tar denne kampen på alvor, sier Rødt-politikeren.

– Og hvilken arbeidsdag var den tøffeste å komme igjennom?

Sofia ler før hun svarer. Det kan være tøft å jobbe som kabinansatt. Samtidig som det også kan være lange dager som politiker.

– Privilegium å være folkevalgt

– Her hadde det nok vært enklere å svare om jeg hadde fløyet i år! Samtidig er det jo seigt med ti timer lange bystyremøter. Men det er jo et slags privilegium å være folkevalgt, så jeg bør vel ikke klage, sier 40-åringen.

 – Hva lokket frem det største smilet hos deg i år?

–  Opprøret mot den franske presidenten Macrons forøk på å presse frem pensjonsreformen i Frankrike, svarer Sofia kontant.

–  … og hva klasket du deg selv i pannen av?

– Jeg klasker meg ikke i pannen, jeg himler mer med øya egentlig. Men det må vel bli Sylvi Listhaugs forsøk på skremselspropaganda om Oslo, eller Ola Svennebys latterlige forslag om innvandringsstopp, sier Rødt-politikeren.

Her trengs en liten forklaring. Ola Svenneby er leder av Unge Høyre og skapte mediestorm i sommer da han gikk ut og mente Norge bør innføre innvandringsstopp.

Meldte seg inn i Palestinakomiteen

Svenneby har fått mye motstand også fra egne rekker i Høyre. Men Unge Høyre-lederen har stått på det kontroversielle forslaget. Blant annet ved å si til Aftenposten at han vil "ta det med seg  inn i programprosessene fremover".

Under en pause i Rådhuset: Sofia Rana flankert av bystyrekollegene og partifellene MarenRismyhr og Siavash Mobasheri. Foto: Arnsten Linstad
Under en pause i Rådhuset: Sofia Rana flankert av bystyrekollegene og partifellene MarenRismyhr og Siavash Mobasheri.

– Hvilken beslutning var den viktigste du har tatt i år?

– Jeg meldte meg inn i Palestinakomiteen. Det burde jeg ha gjort for lenge siden, sier Sofia.

– … og når tok du feil og måtte korrigere kursen?

– I forbindelse med en stor reguleringssak på Økern Torgvei 6. Mitt ønske var at vi skulle finne en god løsning sammen med byrådspartiene på reguleringssaken for å møte lokale interesser, forklarer Sofia.

– Vi kom langt i samtalene, men det endte med at Rødt ikke kunne stå inne for å overkjøre lokalmiljøets ønsker om færre boliger, flere fellesskapsfunksjoner og større park, sier Rødt-politikeren som i denne perioden har sittet i bystyrets byutviklingsutvalg.

– Haster å gjøre noe med boligmarkedet

– … og når skulle du ha holdt munn?

– Tja. Jo, jeg klarte å si “fuck NATO” fra talerstolen på Rødts landsmøte. Noen prøvde å gjøre et stort nummer ut av det. Folk kan kanskje oppfatte det som litt barnslig. Men jeg bruker F-ordet ganske mye. Det er vanlig der jeg kommer fra, sier Sofia Rana.

– Hvilket tall reagerte du på i år?

– Som utrolig mange andre har jeg reagert på strømprisene, men også på økningen av antallet familier som står i kø utenfor Fattighuset, sier Rødt-politikeren.

– ... og hva vil du gjerne endre hurtigst mulig i Oslo?

– Boligmarkedet. Den berømte sykepleierindeksen kjenner de fleste nå. Det haster med leie- og eie boliger utenom det vanlige kommersielle markedet. Andre store byer i Europa har dette, det kan vi få til her også, påpeker Sofia Rana.

 

* I en tidligere versjon av denne artikkelen sto det at Sofia Rana er 31 år. Det er feil. Rødt-politikeren er 40 år gammel, og VårtOslo beklager feilen.

Powered by Labrador CMS