Abdullah Alsabeehg og valgbil
Varaordfører Abdullah Alsabeehg (AP) har hatt ansvaret for å teste ut nye måter å øke valgdeltakelsen under kommunevalget.

Valgbil vil kjøre rundt i Oslo og samle inn stemmer etter isbilmodellen

Oslo kommune prøver ut nye tiltak for å øke valgdeltagelsen. Før kommunevalget den 10.–11. september vil en valgbil kjøre rundt i byens boligområder etter isbilmodellen. 

Publisert

Varaordfører Abdullah Alsabeehg har ledet arbeidet i Oslo bystyre med å øke valgdeltagelsen.

– I tillegg til å ha demokratiets «isbil» under valget, setter vi inn såkalte demokratiguider. Det er ungdommer som går rundt og forteller om demokratiet, hvordan man bruke stemmeretten og oppfordrer Oslo-folk til å bruke stemmeretten sin, sier Alsabeehg.

Det er stor forskjell på valgdeltakelsen i de enkelte bydelene i Oslo. Bydel Vestre Aker hadde høyest valgdeltakelse ved kommunestyrevalget i 2019, mens bydel Stovner hadde den laveste.

Andregangsvelgere og innvandrere

I kretsen Bogstad skole brukte hele 81 prosent stemmeretten, mens i kretsen Stovner videregående skole var det bare 50 prosent oppslutning om valget. Lav deltagelse henger sammen med sosiale forskjeller i byen, som utdanningsnivå.

– Det er særlig to grupper som har lav valgdeltagelse og som vi skal sette søkelys på: andregangsvelgere og folk med innvandringsbakgrunn. Flere skal få muligheten til å delta i vårt demokrati, sier Alsabeehg.

De nye satsingene

Dette skal Oslo kommune gjøre for å øke valgdeltagelsen:

  • Gjennomføre en ordning med 56 demokratiguider. Disse er tilknyttet bydelene og hvert forhåndstemmested. Guidene får kurs fra Bystyrets sekretariat, som gir opplæring i valgordningen, styringssystemet i Oslo og den nøytrale rollen deres.
  • Demokratiguidene vil bære sorte vester med Oslo-logo. På ryggen står det demokratiguide. De har også vesker med Oslo-logo på. Her vil de ha brosjyrer på mange språk.
  • Bygge på erfaringene fra informasjonsarbeidet under korona, herunder innbyggerinvolvering i kommunikasjonsarbeidet.
Powered by Labrador CMS