Forsvarer John Christian Elden og Sian-leder Lars Thorsen. Thorsen var tiltalt for å ha sprayet rød forsvarsspray i ansiktet på tre menn ved tre ulike anledninger i mars og april i år.

Lars Thorsen i SIAN er dømt til fengselsstraff

Hva mener Oslo tingrett om at Lars Thorsen angriper folk med rød forsvarsspray i forbindelse med Koran-brenning? Er ytringsfrihet eller nødverge en formildende omstendighet?

Publisert

Lars Thorsen var tiltalt for å ha øvet vold mot tre personer ved å spraye rød forsvarsspray i ansiktene deres. To av personene fikk spray i øynene sine. Også en fjerde person fikk klærne sine ødelagt på grunn av forsvarssprayen.

En av personene Thorsen sprayet i fjeset var en mann som ønsket å hindre en Koran fra å bli brent utenfor World Islamic Mission i Åkebergveien. Det gjorde han ved å ved å løpe mot og fjerne Koranen.

Ville merke personen

«I sin forklaring i retten ga Thorsen uttrykk for at han ‘merket’ personen med rød spray ‘når han stjeler boka mi’ og at formålet var at ‘politiet skal kunne arrestere ham etterpå’. Først da han ble stilt oppfølgende spørsmål om dette la han til at han også var redd for at personen skulle angripe ham fysisk. Retten fester ikke lit til dette.»

Retten mente at bruken av forsvarsspray er vold i lovens forstand og avviste at sprayingen skjedde i nødverge.

– Gitt at det ikke var noen umiddelbar fare for Thorsens fysisk, var det god grunn til å forsøke dialog før vold ble tatt i bruk. Forsvarssprayen ble benyttet umiddelbart etter at Hassan tok boken, uten noe forsøk på diskusjon eller samtale, uttaler retten.

Ikke nødverge

Også utenfor Søndre Nordstrand Muslimske Senter i Lofsrudveien var folk forbannet på Thorsens brenning av koraner.

En av personene gikk mot Thorsen, med en hånd i lommen, tilsynelatende opptatt av den brennende koranen som Thorsen på det tidspunkt holdt i hånden. Da stikker Thorsen spissen på paraplyen sin mot kroppen hans. Mannen forsøkte å trekke vekk denne og ble da sprayet med forsvarsspray.

Heller ikke her mener retten det var snakk om nødverge.

Et tredje tilfelle han var tiltalt for, utenfor Stovner Moské i Aasta Hansteens vei, ble Thorsen frikjent. Her var det en politimann som fikk forsvarsspray på seg i en situasjon som beskrives som truende og kaotisk, og hvor politiet hadde mistet kontrollen.

Tre uker i fengsel

Thorsen var også tiltalt for å henge opp et banner med påskriften ''OSLO JIHADSENTER'' på Iman Aktivitetssenter. Banneret var festet med bolter som påførte bygningen skader, estimert til å koste 16 500 kroner å utbedre.

Denne ytringen mente retten at Thorsen kunne gjort uten å skade bygget. De fant ingen formildende omstendighet.

Thorsen erkjente seg ikke skyldig etter tiltalebeslutningen. Men det aksepterte ikke retten som dømte Thorsen til fengselsstraff i tre uker og saksomkostninger på 3000 kroner.

Forsvarer John Christian Elden argumenterte for at ytringsfrihetshensyn burde vektlegges i straffutmålingen, men det var ikke tingretten enig i.

Vil anke dommen

– Jeg har ikke så mange tanker om dommen ennå, siden jeg ikke har hatt tid til å lese den. Det er ikke mulig å gi noen bevingede ord, uten å lese dommen. Men ja, jeg vil anke den, sier Lars Thorsen til VårtOslo.

– Sakens beviser er klokkeklare. Alle kan se hvem som bedriver vold her. Men statsmakten signaliserer til de voldelige angriperne at dette må dere gjerne fortsette med, vi kommer ikke til å straffe dere.

Lars Thorsen må nå i fengsel i tre uker.

– Jeg har ikke lyst til å svare ja eller nei på om jeg kommer til å fortsette med rød forsvarsspray fremover. Det er ikke sikkert at det er fornuftig å svare ja eller nei på dette. Men jeg har åpenbart gjort meg mine tanker om det.

Powered by Labrador CMS