Det nye Munch-museet bak Operaen i Bjørvika i Oslo sett fra Ekeberg restauranten i november kulda. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Jurylederen om det nye Munchmuseet: – Det ser helt skrekkelig ut

Lederen av juryen som enstemmig valgt Lambda-prosjektet, kaller bygget som skal huse det nye Munchmuseet for «skrekkelig».

Publisert

– Det ser helt skrekkelig ut. Jeg er veldig skuffet over at man har tatt et valg om å forandre en så viktig del av prosjektet, sier arkitekt Helle Søholt i det danske arkitektfirmaet Gehltil Aftenposten.

Hun ledet juryen som i 2009 enstemmig kåret Abalos Herreros Arquitectos’ forslag til vinner av konkurransen om å bygge nytt Munch-museum.

Ikke lenger lystårn

Den gangen ble det nye Munchmuseet presentert som et «lystårn». Siden den gang har glassfasaden blitt byttet ut med aluminium. Søholt tror ikke at Lamda ville blitt valgt dersom juryen visste at fasaden ville endres.

– Nei, det tror jeg ikke. Den gjennomskinnelige fasaden som en kontrast til operaen i bakgrunnen, var en så fundamental del av dette prosjektet, sier Søholt.

Åpner i 2020

Avgjørelsen om å erstatte glassfasaden med aluminium ble tatt allerede i 2011. Bakgrunnen for å endre fasaden var kostnader, klimakrav, risikovurdering, ifølge foretaket Kultur- og idrettsbygg Oslo FK, som er byggherre for prosjektet.

Museet har en prislapp på nesten 2,8 milliarder kroner og åpner i Bjørvika i 2020.

Powered by Labrador CMS