Vennene til Aliaa og Firas har hjulpet til med forberedelsene. Skjermbilde fra video lagt ut av Aliaa Noelle Hamza.

Norske toppartister stiller opp i fleng på støttekonserten til norsk-syriske Aliaa og Firas

Samsaya, Øystein Greni og Philip Emilio x Loveless er blandt artistene som stiller opp på Støttekonsert for Syria, arrangert av søsknene Aliaa (24) og Firas Hamza (30).

Torsdag 11. mai blir det musikk, kunstauksjon og filmvisning på Parkteatret på Løkka, til inntekt for Leger Uten Grensers arbeid med syriske flyktninger i Syria og områdene rundt.

Det hele er altså arrangert av det relativt unge norsk-syriske søskenparet Aliaa og Firas. De har begge tidligere vært frivillige i flyktningeleirer i Hellas, og nå lover de et forrykende show - som antageligvis ikke blir så vanskelig å innfri med tanke på artistene de har kapret til den store kvelden.

Firas og Aliaa. Foto: Ka Man Mak

Øystein Greni, Mikhael Paskalev, Philip Emilio x Loveless, Samsaya, Mariann Rosa, Klovner i kamp-ASLAK, Chinook Lamers, Kortado, Tempting Red, Lente og Lotionboyz stiller alle opp for Syria. I tillegg har søsknene fått med kjendiskomikerne Hasse Hope og Magnus Devold, som er kveldens konferansierer.

Parkteatret stiller sine lokaler til disposisjon gratis, og personalet jobber frivillig. Selv har Aliaa og Firas lagt ned flere måneders arbeid i kvelden. Og fått litt drahjelp underveis:

— Heldigvis har vi et godt nettverk rundt oss, og det er mange gode venner som hjelper til, forteller Firas.

Positiv film fra gresk flyktningeleir

Søsknene sier at kvelden på Parkteatret skal være informasjonsrik, men også "full av håp og positive vibber". Og det blir mange og fine innslag mellom de musikalske, hvor feltarbeidere og andre med bred erfaring på området deler av sine erfaringer.

Det blir visning på filmen Insha'Allah, som ble spilt inn i en flyktningeleir i Hellas. Filmskaper Julie Tørissen jobbet i denne leiren sammen med venninna Aliaa i oktober 2016. Filmen portretterer mange fine samtaler med syriske flyktninger om deres håp og drømmer, tross en vanskelig livssituasjon.

— Vi prøver å ta litt avstand fra det fæle, som sorgen og alle tapene disse menneskene opplever, og istedenfor fokusere på det som er fint, slik som håpet, sier Aliaa.

Aliaa og mamma Hiam (bak til høyre) arrangerte en aktivitetsdag for de syriske barna i en flyktningeleir i Hellas i fjor hvor de kjøpte inn leker og spill til barna. Foto: Privat

Kunstauksjon

I tillegg arrangeres det en nettbasert kunstauksjon i forkant. En lenke til en nettside med kunstverkene skal legges ut på eventet på Facebook senest på tirsdag. På nettsiden blir det mulig å legge inn bud.

Kunsten vil smykke lokalet til Parkteatret 11. mai, og de heldige vinnerne av nettauksjonen vil kunne ta dem med seg hjem etter en innholdsrik kveld.

Meldte seg som frivillige i flyktningeleirer

Både Aliaa og Firas har altså vært i Nord-Hellas og jobbet som frivillige i flyktningleirer.

Firas forteller at han har vært der i to perioder, og at han ble overrasket over hvor mange familier som befant seg i teltene der.

— Mange av menneskene som var i leiren kom som siste gruppe på flukt, etter at de måtte stenge grensen til Makedonia i januar 2016. De hadde brukt alle pengene sine og hadde lite varme klær på reisen dit, og befant seg nå i en fortvilet situasjon. Mange ble boende i leiren i flere måneder, og opptil ett år, under veldig vanskelige forhold.

Det var mellom 80 og 90 leirer bare i Nord-Hellas på den tiden, med alt fra 200 til 2000 flyktninger per leir. Kulde, varme, dårlige sanitære forhold, og til tider nesten uspiselig mat.

Aliaa, mamma Hiam Al-Chirout, og Mohammed Ali som flyktet fra Islamic State i Syria, i en flyktningeleir i Hellas i fjor. Foto: Privat

— Man følte seg hjelpeløs

— Man følte seg hjelpeløs. Man var der og hjalp noen samtidig som man visste at det var enda verre et annet sted, minnes Firas.

Som frivillige i Dråpen i havet bidro de med distribusjon av klær, sanitære artikler, og noen ganger mat.

— Det var mye lek og moro med barna. I tillegg kunne jeg bidra som tolk, siden jeg snakker begge språk. Det var også tett samarbeid med Røde Kors og det lokale militæret.

Flyktninger kommer på støttekonserten

Man blir kjent med mange mennesker under et slikt opphold, og både Aliaa og Firas forteller engasjert om alle de fortsatt har god kontakt med.

— Det er spesielt én familie vi ble kjent med som gjerne ringer ukentlig og lurer på hvordan vi har det. De kommenterer alle bilder vi legger ut på Facebook, smiler Aliaa. — Vi har sett flere eksempler på at mennesker som bodde i telt i nesten ett år, nå endelig har fått asyl. Det er kjempefint å se.

Firas forteller om tre unge menn han ble kjent med i Nord-Hellas, som nå endelig har fått asyl i Norge. Firas har vist dem litt rundt, og de kommer til og med på arrangementet på Grünerløkka.

— De kontaktet meg for to uker siden og fortalte at de var her. Det var spesielt å møte dem i Oslo!

Har vokst opp med sterkt engasjement

Søskenparet Hamza har vokst opp i Larvik med samfunnsengasjerte foreldre.

Moren deres er fra Syria, og har i en årrekke engasjert seg politisk og i frivillig arbeid. Far er opprinnelig fra Irak, men reiste som politisk flyktning til Syria i 1980 og videre til Norge i 1989, hvor han møtte mora.

Firas ble født i Damaskus, og Aliaa i Norge. Hele familien Hamza, inkludert søstrene Alaa og Heifaa, har deltatt i arbeid med integrering, nødhjelp og syriske flyktninger.

— Moren vår er veldig engasjert i frivillig arbeid med flyktninger, og har et særlig stort fokus på integrering av kvinner med innvandrerbakgrunn i det norske samfunnet. Vi har fulgt i mammas fotspor, forteller en tydelig stolt datter.

Aliaa, Firas og mamma Hiam på vei til flyktningeleirene i Hellas i fjor. Foto: Privat

Krever mot og energi

Fra barndommen husker de at mamma var mye borte og drev med diverse arrangementer.

— Vi skjønte ikke helt hvor hun fikk motet og energien fra, sier Firas. — Men vi forstår det nå som vi er der selv.

Søsknene er i dag bosatt i Oslo. Aliaa studerer Retail Management ved BI, mens Firas jobber med booking, markedsføring, og driver et eget eventbyrå.

Ved siden av jobb og studier engasjerer de seg frivillig i norske hjelpeorganisasjoner, som Røde Kors og Dråpen i havet.

Alle kan bidra

Det å øke bevisstheten rundt at det hjelper å hjelpe, og at alle kan bidra, er viktig for søsknene.

— Jeg tror det er mange som ønsker å hjelpe, men at tiden ikke alltid strekker til med skole og studier, sier Aliaa. — Dette er en god mulighet til å komme én dag, bidra med 200 kroner, og samtidig lære litt om hva som skjer når man er på flukt.

Billettene til arrangementet på Parkteatret koster 200,- kr i forhåndssalg, via Ticketmaster.

Publikum og andre som ønsker å bidra, oppfordres også til å støtte prosjektet via Leger uten grenser:

  • Vipps: 93456, konto: 5005.06.36728 (merkes ”For Syria”)
  • SMS: ”SYRIA 150” eller ”SYRIA 250” for å gi henholdsvis 150,- og 250,-kr til Leger Uten Grensers arbeid.

Støttekonsert for Syria

Powered by Labrador CMS