For andre år på rad nådde KFUM Oslo kvartfinalen i norgesmesterskapet. Hovedtrener Jørgen Isnes utelukker ikke nok en solid prestasjon, men er opptatt av at ligaen er viktigst.

Oslo stiller med tre klubber i OBOS-ligaen. Dette forventer hovedtrenerne deres

Utgangspunktene er noe forskjellige: Skeid er nyopprykket, Grorud berget plassen mot slutten av sesongen og KFUM var kun én kamp unna opprykksfinale. Likevel er det ikke noe å utsette på ambisjonene til klubbenes hovedtrenere.

Publisert

Det er vel en uke til avspark i OBOS-ligaen. Der Oslo foregående sesong var representert ved to klubber, har hovedstaden fått enda et tilskudd.

Grorud IL og KFUM Oslo endte på henholdvis 13. og 5. plass, mens Skeid vant sin avdeling i andredivisjon og skal følgelig også spille på nest øverste nivå i norsk herrefotball den kommende sesongen.

Ønsker å etablere seg

Johan Gjønnes Nilsen tok over som midlertidig hovedtrener for Grorud IL midtveis i forrige sesong. Nær sesongslutt, etter at nedrykk ikke lenger var en realitet, ble han belønnet med en treårskontrakt. Etter en sesongoppkjøring med treningskamper hovedsaklig mot lag fra andredivisjon og OBOS-ligaen, sitter Gjønnes Nilsen igjen med en følelse av at laget er konkurransedyktig.

— Det har vært god progresjon fra uke til uke, der vi stadig har spilt bedre kamper. Vi føler oss klare til sesongstart, og vi har fått svar på hvor vi står og hva vi trenger å utvikle.

Johan Gjønnes Nilsen påpeker viktigheten av å redusere avstanden mellom topp- og bunnivå.

Med signeringer som Simen Lillevik, Shola Akinyemi, Didrik Sereba og Peder Meen Johansen, sier Gjønnes Nilsen at man er veldig fornøyde med spillerne som har sluttet seg til klubben. Fremover blir det viktig å skape kontinuitet.

— Vi må være mer stabile. Vi har vist i løpet av de to årene vi har spilt i OBOS-ligaen at vi har et bra nok toppnivå til å slå de fleste vi møter. På samme tid har bunnivået vært for lavt. Hvis vi stabiliserer det, tror jeg vi kan få det veldig moro.

Forrige sesong unngikk klubben nedrykk med et nødskrik. Gjønnes Nilsen er tydelig på at å gjennomgå en tilsvarende situasjon er lite ønskelig.

— Jeg forventer at vi tar det ordentlig steg vekk fra nedrykksstreken. Vi ønsker å vise at vi har blitt et skikkelig OBOS-ligalag. Vi skal ikke kjempe om nedrykk til siste slutt.

— Enten sier du at du vil havne blant topp seks, eller så sier du at du ikke ønsker å rykke ned

For andre år på rad spilte KFUM Oslo nylig kvartfinale i norgesmesterskapet. Til tross for at Viking viste seg å være litt for sterke, mener hovedtrener Jørgen Isnes at man har fått en pekepinn på hva som kreves og forventes på det øverste nivået. I runden før ble Brann beseiret med en 1-0-seier.

— Sesongoppkjøringen har i stor grad vært basert på å være i god nok form og forfatning til cupkampene. Vi har møtt varierende nivå, og resultatene har vært ålreite. Kampene mot lag fra Eliteserien har gitt oss et referansepunkt. Troppen er god og det er kamp om flere av plassene, noe som er en perfekt situasjon for en trener.

I løpet av overgangsvinduet har Fredrik Brustad, Momodou Lion Njie, Petter Nosa Dahl og Thomas Klemetsen Jakobsen ankommet klubben med tilholdssted på Ekeberg. Isnes påpeker at samtidig som man er nødt til å hente spillere fra et marked som enten er på samme nivå eller under, er tilhørighet også vesentlig. Nitti prosent av spillerstallen skal være fra Oslo og omegn.

Jubelscener etter at KFUM slo Brann i fjerde runde av norgesmesterskapet tidligere i måneden.

I fjor var klubben lenge med i opprykkskvalifiseringen til Eliteserien. Til slutt var man bare én kamp unna å spille opprykksfinale.

— Det neste steget er det vanskeligste, da vi må opp og kjempe om de to øverste plassene. Historisk sett har de tilhørt bunnsolide klubber, med tanke på erfaring og ressurser. Vi har sett at man kommer langt med et godt stykke arbeid, hvor man over tid bygger seg solide. Kristiansund er et eksempel på det. Vi ønsker å gjøre det samme, sier Isnes.

Målsetningen for den forestående sesongen er å havne blant de seks øverste tabellplasseringene. Isnes omtaler det som et «hårete mål», tatt i betraktning av ressurser og budsjetter.

— Likevel mener vi det er overkommelig. Vi har gjort det bra i cupen, som nå starter i mai, men vi tar én kamp av gangen. Ligaen er vår hovedprioritet. Enten sier du at du vil havne blant topp seks, eller så sier du at du ikke ønsker å rykke ned. Det er så jevnt.

Todelt målsetning

Gard Holme, hovedtrener for Skeid, er godt fornøyd med arbeidet som har blitt lagt ned i forkant av sesongstart.

— Sesongoppkjøringen har vært som sesongoppkjøringer flest. Den har vært lang. Vi har trent med veldig bra tilstedeværelse, tatt ytterligere steg taktisk og ser bedre og bedre ut for hver uke. Problemet er at det gjelder alle de andre lagene også. Vi får se om vi er gode nok når det er i gang igjen.

Etter å ha vunnet sin avdeling i andredivisjon med relativt god margin, der opprykket ble sikret i nest siste serierunde, er Holme av den oppfatning at det gjelder å bygge videre på og utvikle aspektene man allerede er gode på.

Skeid-spillere som feirer etter mål mot Lillestrøm i andre runde av norgesmesterskapet i fjor. Hovedtrener Gard Holme sier at klubben har en offensiv tilnærming, hvilket kan medføre flere gledesscener i løpet av sesongen som står på trappene.

— Vi må ha stor selvtillit og tro på vårt spill. En positiv, offensiv spillestill skal ligge til grunn. Det vil være en mental utfordring at vi kanskje ikke vinner like mange kamper som i fjor, men vi er en bra gjeng som står samlet i tykt og tynt. Det tror jeg vi vil tjene stort på i år også.

At klubben er et nyopprykket lag, bidrar til en todelt målsetning, ifølge Holme. Han understreker at det i det minste ikke skal stå på trenings- og læringsviljen.

— På den ene siden vil det være godt nok om vi holder plassen, men samtidig ønsker vi å se oppover på tabellen og være offensive. Vi tror det er seks-syv lag det skal være mulig for oss å komme foran om vi jobber veldig godt.

Powered by Labrador CMS