Juha Kumara (t.h.) sier det eksisterer mange misoppfatninger om hva finsk sauna er og kulturen som omgir den.

— Vi har invitert noen spennende folk fra badstuhovedstaden i Finland! Oslo badstuforening holder foredrag om finsk kultur og tradisjon

Badsturitualer, en veiledet badstuøkt med en instruktør, blir stadig mer populært blant foreningens gjester. Nå tilbys det en innføring i mystikken som omsvøper ritualene.

Publisert

Oslo badstuforening har stor pågang og mange gjester. Vi har testet ut ulike former for badsturitualer siden i sommer. Badsturitualer er en veiledet badstuøkt der en instruktør legger opp økten med varme, damp, frisk luft og kulde, sier Vemund Brune Hareide, som er operativ leder ved Oslo badstuforening.

Av de faste ritualene som tilbys, finner man blant annet en sesjon bestående av ulike metoder for meditering og avspenning ved hver full- og nymåne. Formålet er avkobling fra hverdagen og bevisstgjøring av det mentale og kroppslige.

I tillegg er det et rituale sentrert rundt urter, kropp og varme, der hensikten er å bidra til en rensende følelse og bedre blodsirkulasjon.

En lang pilgrimsferd

Denne helgen har foreningen besøk av finske Juha Kumara og Matti Kemi, som avslutter oppholdet med foredraget «The mystics of the Finnish sauna» mandag. Tanken er å gi et historisk innblikk i landets badstukultur, samt den spirituelle siden av den.

— Nå har vi invitert noen spennende folk fra Tampere, badstuhovedstaden i Finland. Vi ønsker å sette fokus på ritualer som en del av badstukulturen. I Finland er det mye mystikk og tradisjon knyttet til ritualene, sier Brune Hareide.

Gjester hos badstuen "Svarttrosten", som ligger i Svartdalen langs Alnaelva.

Kumara forteller at da det eksisterer mange misoppfatninger om hva finsk sauna er og kulturen som omgir den, foreligger det et ønske om å dele ideer og tradisjonen videre.

— Vi har startet på en lang pilgrimsferd. Det begynte med at vi syklet rundt i sør-Finland i én måned for å treffe forskjellige mennesker med tilknytning til kulturen. Ferden vår pågår fremdeles, og på mandag vil vi ta for oss historier vi har tilegnet oss på veien.

Brune Hareide sier at det er en økende interesse for badsturitualer blant deres kunder. Av den grunn vil man høyst sannsynlig invitere flere dyktige instruktører fremover. Han legger til at Oslo badstuforening fokuserer på ekte urter, meditasjon og eldre ritualer.

Powered by Labrador CMS