Snart blir NRK Marienlyst til NRK Ensjø når rikskringkasteren flytter inn i Ensjøveien 3, 5 og 7, rett ved Kampen park i bydel Gamle Oslo. Prosjektdirektør Jon Espen Lohne sier NRK ønsker seg et mindre introvert bygningsmiljø. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Letter på sløret om NRK på Ensjø: Ønsker seg gangvei til Kampen park og et ekstrovert, åpent bygg

— Vi ønsker å åpne opp og fremstå på alle måter som en åpen og inkluderende organisasjon, sier prosjektdirektøren for nye NRK på Ensjø.

Publisert

Til fagbladet Arkitektnytt lukker han døra på gløtt, prosjektdirektør i NRK, Jon Espen Lohne. Visjonene og planene for et nytt kringkastingsbygg på tomta på Ensjø, begynner å ta form.

Prosjektdirektøren holder igjen på detaljene, men røper at de ønsker seg det motsatte av det han kaller de «introverte» bygningene på Marienlyst, hvor NRK holder hus nå.

— Vi ønsker å åpne opp

— Formuleringer og visjon skal vi jobbe mer med, men vi flytter jo fra et bygg som er og oppleves veldig introvert. Så vi ønsker å åpne opp og fremstå på alle måter som en åpen og inkluderende organisasjon, sier Lohne til Arkitektnytt.

Det var i 2017 at NRK annonserte at de ønsket å undersøke muligheten for å selge tomta og bygningene på Marienlyst. I september 2019 ble det kjent at Marienlyst ble lagt ut for salg. I årene som fulgte var det mange spekulasjoner og flere oppslag i media om hvor NRK skulle, burde og ville være.

Fra Tøyen til Ensjø

Allerede høsten 2019 uttalte kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen at fengselstomta mellom Grønland og Galgeberg var «et spennende alternativ». Sommeren 2020 sa han at «Tøyen er drømmetomta», og siktet til stedet hvor det gamle Munchmuseet ligger. En tomt i Bærum eller Lillestrøm var heller ikke uaktuelle alternativer.

Tomta på Ensjø ble lansert i mai 2021 og helt konkret blir NRKs nye plassering i Ensjøveien 3, 5 og 7, rett ved Kampen park i bydel Gamle Oslo. Rundt to tredeler av NRKs 3250 ansatte vil få det nye hovedkontoret på Ensjø som arbeidsplass.

Vil ha NRK nærmere Kampen

Prosjektleder Lohne i NRK sier til fagbladet Arkitektnytt at kringkasteren ønsker seg en gang- og sykkelvei fra NRK-tomta og over i Kampen park, for å knytte bydelene sammen.

— Normannsgata ligger jo på Kampen, og tomten er jo på Normannsløkka, men så kom jernbanelinja og delte den opp. Nå vil vi knytte det mer sammen, sier Lohne.

Direktøren vil ikke si mye om utforming eller arkitektur. Han nøyer seg med å informere om at NRK har brukt «arkitektmiljøer» i den fasen prosjektarbeidet er inne i nå, og at skissene er på et tidlig stadium.

— Vi er ikke bundet av noen spesielle uttrykk. Heller tvert imot, vi er veldig åpne. Vi vil sørge for å etablere en god relasjon til reguleringsmiljøene, for å få en god prosess, og finne ut hva denne tomten tåler av prosjekt, sier Lohne.

Dette er tomta i Ensjøveien hvor det ifølge prosjektledelsen i NRK skal komme et åpent og godt bygg.

— Ikke et myldrehus

At huset skal være åpnet, betyr ikke at det skal bli et helt offentlig tilgjengelig bygg, opplyser Lohne.

— Vi skal jo ikke være et myldrehus hvor folk kan gå inn og ut. Men vi har 200-300 kulturarrangementer hvert år, og på Marienlyst har dette kunnet foregå uten at folk har sett at det har skjedd noen ting, sier han til Arkitektnytt.

Fagbladet spør Lohne om det er noe spesielt arkitekter som vil tegne NRKs neste hovedkontor, skal forberede seg på. Dette er svaret han gir:

— Vi får mange henvendelser, og det blir vanskelig å begynne å fordele informasjon ulikt nå. Det eneste jeg vil si er: Forbered dere på å være gode

Powered by Labrador CMS