DEBATT

Merete Agerbak-Jensen og sentrum
– SV romantiserer søndagen som en dag hvor vi alle skal ha mulighet til å slappe av og gjøre akkurat det vi har lyst til. Men i et moderne samfunn, og spesielt i en storby som Oslo, har vi ulike ønsker og behov, sier Merete Agerbak-Jensen.

– Annerledesbyen trenger ikke søndag som Annerledesdagen

I en hektisk hverdag, ikke minst for barnefamiliene, kunne muligheten for en handletur på søndag være til stor hjelp. Gjerne kombinert med rolig tempo og en is i sola. Jeg kan ikke forstå hvorfor vi skulle nekte dem det.

Publisert

Tre bydelsrepresentanter fra Frogner SV bekymrer seg i VårtOslo over at det blågrønne byrådet vil begrense innbyggernes frihet ved å tillate søndagsåpne butikker.

Snakk om å snu saken på hodet! Tvert imot ønsker byrådet å gi innbyggerne og turistene som besøker den fine byen vår mer fleksibilitet og frihet til å styre eget liv.

SV-politikerne kaller det «Kampen om søndagen». Men i den kampen står ikke SV og Arbeiderpartiet på innbyggernes banehalvdel, de er utelukkende opptatt av ansattes rettigheter og frykt for alt fra økt trafikk til at elektrikere(!) må jobbe mer på søndager.

De ser da bort fra at ingen vil tvinge butikker til å ha åpent eller kundene til å handle i dem – bare åpne for muligheten. Det kan gi økt omsetning for et hardt presset næringsliv i byen vår, og kjærkomne ekstrainntekter for arbeidsledige eller studenter.

Annerledesbyen

SV romantiserer søndagen som «Annerledesdagen», en dag hvor vi alle skal ha mulighet til å slappe av og gjøre akkurat det vi har lyst til. Men i et moderne samfunn, og spesielt i en storby som Oslo, har vi ulike ønsker og behov.

Noen velger å disponere søndagen sin liggende på sofaen, løpende i marka, sittende i kirken eller vandrende på museer. For mennesker i en annen livs- og jobbsituasjon passer det kanskje best å bruke lørdag eller en annen dag til slike aktiviteter.

Mer treffende enn «Annerledesdagen» er det faktisk å kalle Oslo for «Annerledesbyen». 119 kommuner er definert som «turistkommune» i Norge, og kan følgelig få ha søndagsåpent. Det gjelder blant annet Drøbak, Flå og Mandal.

Kommunen med desidert flest turister, Oslo, får det merkelig nok ikke. Vi må nøye oss med en og annen søndagsåpen «Brustad-bu», som for all del ikke må være større enn 100 kvadratmeter.

Det gode liv

Den kanskje viktigste oppgaven for en politiker er å legge til rette for at folk kan få leve gode liv.

I en hektisk hverdag, ikke minst for barnefamiliene, kunne muligheten for en handletur på søndag være til stor hjelp. Gjerne kombinert med rolig tempo og en is i sola. Jeg kan ikke forstå hvorfor vi skulle nekte dem det.Powered by Labrador CMS