Tjuvfiskeren er akkurat tatt på fersken og blir vist bort fra Lysakerelva. Trolig blir han anmeldt. Foto: Frode Dalen

Her er tjuvfiskeren akkurat tatt på fersken i Oslo-elv

Publisert

Oktober er sesong for tjuvfiske i elvene i Oslo. Torsdag formiddag gikk en tjuvfisker rett i garnet i Lysakerelva.

I oktober er alt fiske etter laks og ørret forbudt i Oslo og Akerhus. Fisken skal gyte og trenger ro for å føre generasjonene videre. Gytefiskene har minimalt av matverdi. De er magre, siden de bruker så mye energi på gytingen at kjøttet begynner å gå i oppløsning.

Likevel er det noen som nettopp i disse dager tar fram fiskeutstyret for å fiske etter laks.

— Jeg kjørte langs elva, og så noe som beveget seg inne i buskene ute på øya nedenfor Granfoss. Jeg gikk dit og traff på en fisker. Fiskeren, som var utstyrt med typisk utstyr for laksefiske, bedyret sin uskyld, påsto at han ikke visste og sa at han aldri hadde fisket i Lysakerelva før, sier oppsynsmann Frode Dalen til VårtOslo.

Laksefangst på Facebook-veggen

To dager tidligere tok imidlertid den samme fiskeren sannsynligvis to laks på samme stedet som han nå ble knepet på fersk gjerning. På sin egen Facebook-vegg har mannen lagt ut bilder av fisker han har fanget og fangststedet.

Tjuvfiskeren påstår han ikke har fisket i elva før, men på sin egen Facebook-side har han lagt ut bilder av laksefangst og fangststed i samme elv, to dager tidligere. Statusen er titulert: Trouts after work. Skjermdump

— Tjuvfiske på dette nivået er ulovlig og blir anmeldt. Fisken som har overlevd sommerens lovlige fiske er grunnlaget for den videre bestanden i elvene. Laksen og ørreten trenger fred for å forberede gyting. De trenger tid til både å kurtisere det andre kjønn og til å slåss med rivalene, sier Dalen.

To typer tjuvfiskere

I Lysakerelva går oppsynet stadige runder. De kjenner elva og vet hvor det kan være fristende å lure seg unna.

Frode Dalen tok tjuvfiskeren på fersken og viste han vekk. Foto: Privat

— Tjuvfiskere kan røft deles inn i to grupper. På den ene siden de som ikke vet og på den andre siden de som vet godt hva de gjør. Det er overfor den siste gruppen at vi må være strengere. Om en småbarnsfamilie fisker på det forbudte området, blir de bare bedt om å fiske andre steder, og vi kan fortelle hvor barna kan få fisk, sier Frode Dalen.

Ber om hjelp fra publikum

Alt fiske etter laks og sjøørret i Norge er forbudt uten grunneiers tillatelse. Den tillatelsen får du for Akerselva eller Lysakerelva ved å kjøpe fiskekort gjennom inatur.no. Sesongen varer fra 1. juli og ut september.

Fiskeorganisasjonene ber alle forbipasserende om hjelp for å holde tjuvfiskere unna elvene i fredningstiden.

Powered by Labrador CMS