Unge Pelle Glavin, lokal raper, høstet stor applaus for sin opptreden ved nabolagsfesten til Kolstadgata 7 Foto: Anders Høilund

— Før ville alle bort herfra fortest mulig, men nå er det kø for å få flytte til Kolstadgata 7

Publisert

Kolstadgata 7 var kjent som verstingen av blokkene på Tøyen. Nå har beboerne tatt grep. Nylig inviterte gårdsstyret til nabolagsfest. 

— Brannalarmen kunne gå flere ganger i døgnet, dag og natt. Politiet var her ofte, jeg tror daglig. Det var et sted du ikke var så stolt av å bo. Vi hadde beboere som brukte narkotika, og som ikke passet inn blant barnefamiliene. Vi som bodde her gjorde så godt vi kunne, men vi trengte hjelp for å få til et bedre bomiljø, sier lederen for gårdsstyret Yetis Subas, som har bodd i Kolstadgata i 17 år.

Leder av gårdsstyret i Kolstadgata 7, Yetïs Subas. Foto: Anders Høilund

Subas er nøye med å fortelle at uten hjelp fra Boligenheten i bydel Gamle Oslo og fra Leieboerforeningen, ville det vært vanskelig å bryte den onde sirkelen som Kolstadgata 7 var kommet inn i.

Viktig med hjelp over tid

— Vi fikk hjelp over tid og kunne lage langsiktige planer. Men vi har fortsatt en vei å gå. Slapper vi av nå, kan alt sammen falle sammen igjen, men i dag skal vi ha fest, sier Subas.

Heidi Brenna Vollan fra Bomiljøprosjektet i Gamle Oslo sammen med gårdsstyremedlem Ali. Foto: Anders Høilund

Å organisere de som bor i gården har vært viktig og riktig.

— Kolstadgata 7 består av 72 leiligheter. De fleste som bor her er familier med barn. Noen familier har fire-fem barn, og det er fullt liv hver morgen når alle skal på skole og jobb. Bomiljøet har blitt mye bedre, og mens alle tidligere ville bort fra Kolstadgata 7 så fort som mulig, er det nå kø for å  få flytte inn her. Vi er ikke lenger så redd for naboen, vi hilser og kan slå av en prat. Folk har begynt å bli stolte av å bo her. Det er veldig viktig, forteller styreleder Subas.

Vellykket kunstnerisk utsmykning

Et av de første tiltakene som ble gjort, ved siden av å få en avtale med vektere om vakthold, var å forbedre belysningen ute og i oppgangen. Et veldig viktig prosjekt skulle vise seg å være kunstprosjektet. Barna i blokka fikk velge mellom noen utvalgte kunstnere og valgte Teg.artworks til å utsmykke oppgangen i blokka. Han har erfaring fra lignende oppdrag i hjembyen Bergen, og var veldig stolt av å få oppdraget.

Teg.artworks utsmykning i oppgangen får mange godord fra beboerne. Foto: Anders Høilund

Oppgang fylt av kunstverk

— Vi ønsket å involvere barn og unge i kunstprosjektet. Derfor åpnet vi workshops hvor barna selv kunne få lære å uttrykke seg med maling. Det var ikke så veldig mange barn og ungdom som kom på de første workshopene, men da lukten fra sprayboksmalingen begynte å spre seg, kom det mange flere, forteller kunstneren.

Vanligvis arbeider Teg.artworks non-figurativt. I dette prosjektet, valgte han å lage maleriene i regnbuens farver. Fra rødt i den øverste etasjen og ned til fiolett.

— Dette er kunstverk som du tåler å se hver dag når du skal på skole eller jobb. Regnbuen er et fredelig symbol, og kunsten her skal ikke føles påtrengende. Jeg ønsket heller ikke  lage noe åpenbart politisk. Samtidig er dette et maleri som du kan se på mange ganger og stadig finne nye detaljer. Jeg har brukt malerrull og sjablonger for å få fram den effekten jeg ønsket, sier Teg.arkworks.

Nabobarna vil ha kunst i sin oppgang

Byråd Inga Marte Thorkildsen i samtale med en ung beboer i Kolstadgata 7. Foto: Anders Høilund

Abdulai og Ridwaan, barn fra Kolstadgata 7 syntes at oppgangen virket større nå som maleriene var kommet på veggene.

— På en måte er dette våre malerier. De er så fine at barn fra naboblokkene som har sett dem, vil ha malerier i sine oppganger også, sier Abdulai.

Bedre med planer enn politi

— Her er langsiktig planlegging bedre enn politi på døra hver dag, sier byråd for eldre-, helse- og sosialtjenester Inga Marte Thorkildsen som var innbudt til festen.

Powered by Labrador CMS