Stian Valla Taraldsvik er kommunikasjonssjef for byrådsleder Raymond Johansen (Ap).
Stian Valla Taraldsvik er kommunikasjonssjef for byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Nå nekter han å svare på spørsmål om kundelsuer fra sin tidligere arbeidsgiver - First House.

Raymond Johansens høyre hånd, eks-lobbyisten Stian Valla Taraldsvik (Ap), nekter fortsatt å oppgi kundeliste fra First House

Iløpet av et par uker hentet byrådsleder Raymond Johansen (Ap) to tidligere lobbyister til Rådhuset. Den ene, Marte Scharning Lund (Ap), oppga sine kundelister. Men byrådslederens høyre hånd, Stian Valla Taraldsvik (Ap), nekter å oppgi hvem han hadde som kunder i PR-byrået First House.

Publisert

Det er VG som nå omtaler hemmeligholdet av Stian Valla Taraldsviks kundelister hos PR- og lobby-byrået First House.

Tidligere har også Dagsavisen bedt om innsyn i kundelisten til Raymond Johansens nye, politisk ansatte kommunikasjonssjef. Uten å få det.

Kaller håndteringen for "amatørmessig"

Men kundelisten fra eks-lobbyist Marte Scharning Lund (Ap), som ble ny helsebyråd etter Robert Steen, fikk Dagsavisen innsyn i.

Nå reagerer en av Norges fremste forskere på krysningen mellom PR-bransjen og politikk.

Overfor VG kaller professor i statsvitenskap, Kjell Arne Røvik, byrådslederens håndtering for "amatørmessig".

Oslo 20230313. Byrådsleder i Oslo kommune, Raymond Johansen, og Marthe Scharning Lund, byråd for helse, eldre og innbyggertjenester i Oslo, på høringen til helse- og sosialutvalget i Oslo kommune om helsehusene i Oslo kommune.Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Raymond Johansens nye helsebyråd Marte Scharning Lund (Ap) er eks-lobbyist. Og har ikke hemmelig kundeliste.

— Vi vet at slike saker har potensial til å svekke tilliten til politikerne. Det er Raymond Johansen som har ansatt ham, og måten han håndterer saken på vil være avgjørende for om tilliten til ham bevares eller svekkes, sier Røvik til avisen.

Svingdør mellom politikk og lobbyisme

Stian Valla Taraldsvik kom ikke direkte fra First House til byrådslederens kontor. Han var innom Reitan Retail før jobben som kommunikasjonssjef for Raymond Johansen.

Før det har Taraldsvik imidlertid gått i "svingdør" mellom politikk og lobbybransjen. Blant annet fra Geelmuyden Kiese til Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

Så til PR-byrådet MSL Group før han ble hentet inn som rådgiver for partisekretær Kjersti Stenseng på Arbeiderpartiets kontorer i Folketetaterbygningen ved Youngstorget.

Kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz Oslo kommune
Den kommunalt ansatte kommunikasjonssjefen Hanne Gjørtz må svare for den politisk ansatte kommunikasjonssjefen Stian Valla Taraldsvik (Ap), som nekter å svare om egne kundelister.

Så bar det til First House i 2017, hvor Taraldsvik ifølge VG forble i fire år. Før han havnet hos Reitan Retail og nå hos byrådsleder Raymond Johansen.

Nekter å svare på spørsmål

Ifølge VG nekter både Johansen og hans nye kommunikasjonssjef å svare på spørsmål om den hemmelige kundelisten fra First House.

Det samme skjedde da Dagsavisen for en måneds tid siden stilte lignende spørsmål. Da svarte imidlertid First House-sjef Per Høiby at byrådslederens kontor ikke hadde bedt om innsyn i kundelisten.

Både til VG og Dagsavisen er det den kommunalt ansatte, og ikke politisk ansatte, kommunikasjonssjefen Hanne Gjørtz som svarer.

— Byrådslederen har vært muntlig orientert om Stian Taraldsviks kundeforhold 18 måneder bakover i tid, som er den perioden First House oppgir, skriver hun til VG.

— Åpenbart problematisk

Overfor Dagsavisen skriver Gjørtz i mars i en e-post:

"Dersom det skulle oppstå situasjoner der Taraldsvik ønsker sin habilitet vurdert på grunn av tidligere kunder vil administrasjonen på byrådsleders kontor bistå han med det".

Professor Kjell Arne Røvik mener nettopp slike situasjoner er vanskelige å kontrollere. og at Raymond Johansen kan få store problemer med å ha en nær, fortrolig og politisk ansatt med hemmelige kundelister fra First House.

— Dette er åpenbart problematisk. Om vedkommende med sin bakgrunn skal ha en så fremtredende rolle i Oslo, vil han med stor sannsynlighet møte på interessekonflikter uansett hvilken vei han snur seg, sier Røvik.

— De kundelistene bør se dagens lys snarest, mener professoren.

Powered by Labrador CMS