DEBATT

Uværet Hans er en påminner om hvor viktig klimatilpasninger er, skriver Eivind Trædal i dette innlegget.

– Mesteparten av byen er bygget lenge før global oppvarming ble hverdagen vår. Derfor har vi en enorm jobb å gjøre

Hvordan skal vi takle klimaendringene? Hvis du kikker deg litt rundt i Oslo, så kan du få øye på klimatilpasningstiltak mange steder.

Publisert

Ta en rusletur i Thorvald Meyers gate, der du finner brostein med god plass til at vann kan sildre gjennom, og blomsterbed og grøfter som er der for å ta unna vann, så ikke alt flyter ut i gata. 

Du kan også finne det der vi åpner opp elver og bakkeløp, som på Jordal Amfi, i Klosterenga park eller Alnaelva. Alt dette handler om å gjøre Oslo til en mer robust by som kan ta unna større nedbørsmengder uten store forstyrrelser.

En stor jobb å gjøre

Klimatilpasninger i Thorvald Meyers gate

Både gjennom egne byggeprosjekter og krav til private utbyggere, kan vi bremse vannmassene når de kommer i større mengder enn før, og gjøre at styrtregn blir en irritasjon, men ikke en katastrofe. 

Mesteparten av byen er bygget lenge før global oppvarming ble en del av hverdagen vår. Derfor har vi en enorm jobb å gjøre. Uværet Hans er en påminner om hvor viktig det er. Det er dyrt å forberede seg, enda dyrere å ikke gjøre det når katastrofen er et faktum.

Tryggest å stemme grønt

Men husk: det nytter ikke å bare tilpasse oss ut av klimakrisa. Så lenge oppvarminga øker, så vil konsekvensene bli verre. Derfor er det bra at Oslo både lykkes i å kutte klimautslipp (som eneste storby i Norge), og gjøre byen mer robust. 

Men dette kommer ikke av seg sjøl! Vil du ha en klimavennlig og robust by i årene framover så er det tryggest å stemme grønt.

Powered by Labrador CMS