Tom Tidemann er grunnlegger og nå selger av Unicare. Foto: Unicare

Eierne av Unicare sitter igjen med kjempeprofitt fra sykehjem i Oslo

Publisert

Etter bare ni års drift, selges helseforetaket Unicare for utrolige 618 millioner kroner til britisk oppkjøpskapital. Eierne har drevet sykehjem for Oslo kommune.

Unicare er et av Norges største private helseforetak og driver seks sykehjem i Oslo, blant annet St. Hanshaugen omsorgssenter og Manglerudhjemmet.

Foretaket driver ulike tjenester innen bedriftshelse, psykisk helse, hjemmetjenester, brukerstyrt personlig assistanse, fysikalsk medisin og rehabilitering. Unicare ble startet i 2008 av Tom Tidemann og Una Aas, og bare etter ni års drift sitter de igjen med gevinster på flere hundre millioner kroner, ifølge Klassekampen.

Enorm inntekt etter salg av andeler

I mai 2016 ble to tredjedeler av aksjene i Unicare solgt til det britiske investeringsselskapet G Square.

Klassekampen har i regnskapene for 2016 funnet at de tre selskapene som eier Unicare: Tom Tidemanns selskap, Una Aas' selskap, og IC Care AS, som kom inn på eiersida i 2013, til sammen hadde finansinntekter på 618 millioner kroner i 2016.

Selskapene har som eneste aktivitet at de eier Unicare. Gevinsten fra 2016 er mest sannsynlig fra salget av Unicare, men ingen av aksjonærene ville kommentere det til Klassekampen.

Unicares ansatte tjener mindre en de i Oslo kommune

Unicare drifter fem sykehjem i Oslo. Samtidig som de har tjent enorme summer på å videreselge eierandeler i selskapet, får de ansatte på sykehjemmene mindre lønnstillegg enn kommunalt ansatte i Oslo.

— Vi får ikke den samme lønnsveksten og pensjonen som de som jobber i kommunen. Det er ikke ålreit, og det burde være likt. Vi gjør jo alle den samme jobben, sier Urd Bjerke, klubbleder for Fagforbundet i Unicare Sykehjem til Klassekampen.

Inga Marte Thorkildsen. Foto: SCANNEWS.NET/Wikipedia

Eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) har uten hell bedt om innsyn i profitten selskapets eiere har tatt ut. Hun mener dette er en politisk sak.

Forretningshemmelighet

— Enkeltpersoner blir rike av skattefinansierte velferdstjenester. Det er ikke sko vi snakker om, det er eldre hjelpetrengende mennesker. Det er to forskjellige ting som burde behandles forskjellig, sier Thorkildsen til Klassekampen.

— Det forrige byrådet syntes det var helt greit å legge til rette for at eldreomsorg skal være forretningshemmeligheter og unndras offentlighet. Vi vil at sykehjem skal drives av det offentlige eller ideelle. Og vi stiller krav under anbudene, om at vi skal ha innsyn. Det er politikken vi må angripe, Unicare gjør bare det de har muligheten til.

Redaksjonen har prøvd å få tak i Tidemann og Aas uten å lykkes. Hva tenker du om at regnskapene til privatdrevne sykehjem er hemmelige? Kommenter gjerne i feltet under.

Powered by Labrador CMS