Guldbergs Oslo Synger
Mannskoret Guldbergs Akademiske Kor skal fremføre over 20 oslosanger, og inviterer folket til å synge med. Nå ønsker de å hedre Lillebjørn Nilsen sine sanger om byen på den kommende konserten.

Oslokor vil hedre Lillebjørn Nilsen på byens festdag: – Sangskatten til Lillebjørn treffer folk i alle aldre

Mannskoret Guldbergs Akademiske Kor har planer om å fremføre over 20 sanger som handler om Oslo, på St. Hallvards dagen. Nå ønsker de å rette enda sterkere fokus på den nylig avdøde og folkekjære artisten Lillebjørn Nilsen.

Publisert

Den 15. mai er Oslos offisielle festdag, også kjent som St. Hallvards dag. Da skal mannskoret Guldbergs Akademiske Kor arrangere en konsert der de fremfører kjente og kjære sanger som omhandler hovedstaden. 

Men etter Lillebjørn Nilsens bortgang tidligere denne uken, har mannskoret bestemt seg for å rette enda mer fokus på Oslo-artistens sanger. Koret har fått med seg både Det Norske Jentekor og Vålerenga Mannskor på markeringen.

Sigurd Engesnes, dirigent i Guldbergs.
Sangselskabet Guldbergs Akademiske Kor ble stiftet i Oslo i 1916. Koret var aktivt med i hovedstadens kulturliv den gang, og var sentrale under Kristianias 300-års jubileumsfeiring i 1924. Nå teller mannskoret nesten 70 sangere. Avbildet er dirigent Sigurd Engesnes.

– Både barn og voksne vil hedre hans minne

– Med en gang vi fikk høre om Lillebjørns bortgang var det naturlig at jeg kontaktet de to andre dirigentene og vi ble enige om å gjøre mer sammen, med hans sanger, sier Sigurd Engesnes, dirigent i Guldbergs.

Koret har jobbet med prosjektet i lang tid, og Lillebjørn Nilsen var kjent for sine sanger om Oslo. «Bysommer» og «God natt Oslo» var allerede planlagt å være en del av konserten, sammen med et 20-talls oslosanger fra andre artister. 

Nå ser det ut til å bli flere sanger av artisten på repertoaret.

Vålerenga mannskor julekonsert 2023
Vålerenga mannskor under julekonserten i Vålerenga kirke, julen 2023.
Jentekoret-Oslo-Synger_
Det Norske Jentekor synger under St. Hallvardsdagen.

– Sangskatten til Lillebjørn treffer folk i alle aldre og har betydd så utrolig mye for flere generasjoner. På scenen i Oslo Konserthus er det både barn og voksne som sammen vil hedre hans minne med fremføre flere av hans sanger, legger Engesnes til.

– Hans raushet fortjener å bli omfavnet

– Jeg kjente ikke Lillebjørn, men hans musikk både gjennom hans opptredener og ikke minst «Gitarboka» har fulgt meg siden barndommen, forteller dirigenten. 

– Lillebjørn beskrev steder med slik varme og for meg personlig traff hans beskrivelse av lengsel i "Stilleste gutt på sovesal 1" meg allerede som ung gutt. 

Sigurd Engesnes legger til at selv om Nilsen ikke fremførte så mye av sin musikk på slutten, var han likevel opptatt av å dele musikken sin med andre. 

– Han har lagt ut sin musikk, gratis tilgjengelig på Musescore for alle å kunne bruke. Hans raushet fortjener å bli omfavnet. Lillebjørn har bidratt til et varmere Oslo. La hyllesten begynne og la den vare!

– Sang gir glede

Osloentusiastene i Guldbergs har valgt å kalle konserten Oslo Synger, og inviterer folk til Oslo Konserthus på byens jubileumsdag til å synge med på de mange sangene som handler om Oslo. 

– Sang gir glede, det vekker følelser og skaper identitet og fellesskap, sier Engesnes, og referer videre til samlingen av nesten 1400 sanger på Wikipedia-listen «List of songs about Oslo».

Engesnes håper likevel det kommer mange hyldningskonserter for Lillebjørn Nilsen lenge før 15. mai.

– En fin måte å hedre Lillebjørn Nilsen på er å lage mange konserter, gjennom hele året, sier han.

Billettsalget startet torsdag.Powered by Labrador CMS