Deichman Bjørvika har blitt en kjempesuksess og opplever massivt med besøkende og nye lånere.

Ny rekord i antallet besøkende på Deichman. Kulturbyråden: – Vi fortsetter å satse stort på bibliotek

– Jeg blir så stolt av å se besøkstallet skyte i været. Biblioteket har en mer mangfoldig brukergruppe enn alle andre kulturtilbud, så å satse på bibliotek bidrar også til mindre forskjeller mellom folk. Vi fortsetter å satse stort på bibliotek framover.

Publisert

Mandag passerte Deichman èn million besøkende så langt i år. Deichman opplever nå rekordtall og har hatt en formidabel vekst i antall besøk ved bibliotekene så langt i år.

Det er 29 prosent flere som har besøkt bibliotekene så langt i år enn ved samme tid i fjor. I tillegg vil stadig flere låne bøker, og vi har hatt en vekst på sju prosent så langt i år sammenlignet med samme tid i fjor.

Besøkende nummer èn million fikk overlevert en blomsterbukett ved Deichman Røa. Mannen var svært fornøyd med å få denne oppmerksomheten:

– Jeg er vokst opp i ei bygd i Sunnfjorden der biblioteket var et naturlig møtested og jeg er ofte innom biblioteket på Røa med barna. I dag skal jeg sitte her og lese litteratur til min masteroppgave, sier mannen, som ikke ønsker å oppgi navnet sitt.

– Satser stort

Byråd for kultur, idrett og frivillighet, Omar Samy Gamal, er fornøyd med økningen:

– Jeg blir så stolt av å se besøkstallet skyte i været. De siste årene har Deichman gjort en fantastisk jobb med å utvikle seg som møteplass, et sted der ulike folk føler seg velkomne og man kan komme som man er.

– Biblioteket har en mer mangfoldig brukergruppe enn alle andre kulturtilbud, så å satse på bibliotek bidrar også til mindre forskjeller mellom folk. Èn million besøkende allerede er helt fantastisk, og mer skal det bli når vi fortsetter å satse stort på bibliotek framover, sier Gamal.

Populært hovedbibliotek

Det er det nye hovedbiblioteket Deichman Bjørvika som bidrar til den store veksten, mens veksten i besøkene til lokalbibliotekene har ligget noe under 2019 nivå. Men besøkene til lokalbibliotekene tar seg opp nå i 2023.

I 2022 hadde Deichman sitt første år med tilnærmet ordinær drift etter pandemien, med mange smittevernrestriksjoner. Etter en litt treg start på året, slik flere kulturinstitusjoner opplevde etter at smittevernreglene opphørte, kan biblioteket nå melde om rekorder for besøk og utlån.

Flest låner bøker

I 2022 hadde Deichman en solid vekst i rekrutteringen av nye lånere og rekrutterte nær 50 000 nye lånere i fjor. Dette tilsvarer en vekst på 94 prosent sammenlignet med 2019 og 15 prosent sammenlignet med 2021.

Papirbøker utgjør mesteparten av utlånet med 82 prosent. Men vi ser en betydelig vekst i utlånet av tegneserier og digitale medier de siste årene.

Powered by Labrador CMS