Mest lest
Her kan du melde deg på VårtOslo sitt nyhetsbrev.
Vennligst fyllt ut skjemaet på denne siden for å motta gratis nyhetsbrev fra oss.
All grus strødd i Oslo hver vinter har til nå blitt fraktet til Ski i Follo og Skedsmo på Romerike. Her er grusen deponert som fyllmasse.
— Hva er det som er så spesielt med Oslo? I Trondheim og Stockholm klarer de å gjenvinne store deler av grusen. Dette kan ikke fortsette, sa Høyre-politiker Kristoffer Gustavsen til VårtOslo i 2018.
Han og partifellen Per-Trygve Hoff krevde endring. Men det har tatt tid.
Først nå er en forsøksordning med gjenvinning og resirkulering av grus på plass i Oslo. Tre og et halvt år etter forslaget fra de to Høyre-politikerne.
Det er entreprenøren Total Uteservice AS som har tatt initiativ til å bruke resirkulert grus. Firmaet står for en tredjedel av Oslos strøoppdrag, som leverandør for bymiljøetaten.
— Når vi vet at den resirkulerte strøgrusen både er av samme kvalitet som andre produkter og er langt bedre for miljøet har det vært en selvfølge for oss å ta den i bruk, sier daglig leder Morten Heieren i Total Uteservice.
Strøgrusen Oslo har dumpet år etter år er verdt millioner av kroner. Det samme har nabokommunen Bærum gjort. Nå skal begge kommuner gjøre et forsøk på å gjenvinne grusen.
Den korte levetiden steinen gis fører dessuten til at det til stadighet gjøres nye inngrep i naturen for å hente ut ny strøsand – uten forsøk på å gjenbruke det som allerede er tatt inn i kretsløpet.
— Det finnes i dag få eksempler på gjenbruk av strøgrus i landet vårt, men heldigvis kommer flere kommuner på banen. Strøgrus er noe av det mest effektive å gjenvinne for oss, sier daglig leder Thomas Henriksen i Nes Miljøpark.
Miljøparken bidrar i dag til gjenvinning av masser som ellers ville havnet i tradisjonelle deponier. Slik som grusen som strøs på fortauene du går på, og kan i gjennomsnitt å rense inntil 80 prosent av massene ved å fjerne eksempelvis bremsestøv fra biler, løv, plast, ispinner og annet som folk slenger fra seg.
— Når vi har vasket strøgrusen sitter vi igjen med et produkt der kun de sterkeste steinene som ikke knuses ned til mindre partikler blir igjen. Da har man fjernet noe av støvet som bidrar til luftforurensningen på vinterstid, sier Henriksen.
Selv om det i dag ikke stilles krav til bruk av resirkulerte produkter i strøsesongen, ser bymiljøetaten i Oslo kommune positivt på at den resirkulerte strøgrusen nå skal sikre vinterglatte veier.
— På sikt vil man se på dette i anbudsfasen, hvor krav til resirkulerte produkter vil strammes inn, sier seksjonsleder Joakim Hjertum i bymiljøetaten.