Lønnetreet er i ferd med å bli dekket av plater i rustfritt stål. Foto: Kulturbyrået Mesén

I Sofienbergparken er et lønnetre i ferd med å bli kledd i rustning

Monteringen av rustningen er i full gang på lønnetreet i Sofienbergparken. Fredag åpner kunstverket. Deretter skal prosjektet bli stående til våren 2020.

Publisert

Med Armour viser den finske kunstneren Antti Laitinen hvordan omsorg for naturen kan se ut. Han har laget en skreddersydd rustning av metall til et majestetisk lønnetre. En symbolsk, men samtidig konkret måte å skjerme det på.

«Prosjektet synliggjør både engasjement og hjelpeløshet. Er det et godt ment tiltak for å beskytte et tre - men samtidig en innretning som langsomt kan kvele det? Eller er det tvert imot treet som skal beskytte oss? I sin skinnende rustning er det klar til kamp - en miljøforkjemper som kaster seg inn i klimakampen?», sier Laitinen i en pressemelding.

Til våren skal dette treet hugges. I mellomtiden skal det pyntes med stålplater. Foto: Kulturbyrået Mesén

Treet skal fjernes

Dette er første gang Armour vises i Norge. Prosjektet har tidligere vært vist i Finland, Frankrike og Kina.

Bymiljøetaten har gitt tillatelse til prosjektet siden kunstverket ikke skader lønnetreet. Treet har stagnert i vekst og skal fjernes. Armour vises til et nytt tre blir plantet våren 2020.

Er rustningen et tiltak for å beskytte treet eller for langsomt å kvele det? Antti Laitinens kunst er humoristisk og absurd. Foto: Kulturbyrået Mesén

Humoristisk og absurd

Antti Laitinen er utdannet ved Finnish Academy of Fine Arts og Turku Arts Academy. Han arbeider med foto, video, performance og installasjon – ofte med utgangspunkt i naturen.

Trær, vann, is og stein blir bearbeidet og iscenesatt. Laitinens kunst kan være både humoristisk og absurd. Han setter i gang med aktiviteter som ved første øyekast kan virke meningsløse men som lar oss stoppe opp og reflektere.

Powered by Labrador CMS