STILLER TIL VALG

Ferien ble kort for Cecilie Lyngby i år.

Folkets parti-Cecilie: – Grusomt å være vitne til

– Jeg liker ikke bare bil, men også båt, fersk makrell og rolige dager, sier Cecilie Lyngby, som når hun ikke nyter late feriedager irriterer seg grenseløst over særlig én ting.

Publisert

Cecilie Lyngby (52) bor på Røa, er leder for Folkets Parti (tidligere Folkeaksjonen nei til mer bompenger), bystyrerepresentant og leder av Helse- og sosialutvalget i Oslo kommune.

– Hvor gikk sommerferien og med hvem?

– I år ble ferien kort, men veldig fin på hytta i Kragerø. I 23 år har jeg tilbrakt sommeren her. Jeg liker ikke bare bil, men også båt, fersk makrell og rolige dager.

Partilederen, bystyrerepresentanten og utvalgslederen fikk strukket litt på tærne på hytta i Kragerø.

Kandidat til kommunevalget

Hver dag frem til kommunevalget den 11. september kan du lese et nytt intervju og bli bedre kjent med en av kandidatene til årets lokalvalg gjennom VårtOslo-spalten «Stiller til valg». I Oslo er det valg både til bystyret og byens 15 bydelsutvalg denne høsten.

– Hvilken hendelse og/eller person fikk deg til å engasjere deg i politikken?

– Det var en Facebook-gruppe («Ja til miljø, nei til bompenger!») jeg startet i mai 2017 som fikk meg inn i politikken. Dette var et engasjement mot bompenger hvor jeg gjorde alt jeg kan gjøre som borger for å stoppe økningen av takstene som kom i november 2017. 

Deputasjoner, underskrifter og demonstrasjoner frem til 2018 hvor jeg ble en del av Folkeaksjonen nei til mer bompenger, som i dag har skiftet navn til Folkets Parti. Jeg ble valgt inn som partileder i 2021. 

– Hvilken arbeidsdag var den beste så langt i år?

– Det har vært mange fine arbeidsdager, men jeg må trekke frem dagene hvor helse- og sosialutvalget har besøkt ulike organisasjoner og omsorgsboliger. Dette var dager med glede, sorg og en virkelighet som traff meg slik at jeg ønsker å gjøre mye mer for de som har behov for hjelp i vår kommune – ja, hele landet vårt. 

De er mange, og jeg kan nevne eldre, ALS-syke, barn med utfordringer og rusomsorgen. Alle svake trenger svært mye oppmerksomhet fra oss politikere, men mange mener at der er ikke de folkevalgte gode nok. 

Sommerstemt skyggeselfie fra svaberget på hytta.

– … og hvilken var den tøffeste å komme igjennom?

– Den dagen Oslo rådhus skal bestemme hvordan kommunen skal bruke 71 milliarder kroner (budsjett) er svært krevende. Årsaken er at det er enormt mange forslag og tallforslag som ofte kan komme rett før bystyremøtet. 

Det er tungt arbeid å jobbe med hele budsjettet for Oslo. Videre var mistillitsforslaget mot byrådsleder Raymond Johansen vi fremmet den aller tøffeste dagen i hele perioden for meg.

– Hva lokket frem det største smilet hos deg i år?

– Smilet mitt kommer i hvert eneste bystyremøte, men talen til Eirik Lae Solberg før jul var den beste. Dette var en tale der han oppsummerte bystyrets år med humor. Han dro frem mitt forslag om terapi med pels, og dette ble bare artig.

Cecilies firbeinte følgesvenner.

– … og hva klasket du deg selv i pannen av?

– Klasker meg ofte i pannen i hvert eneste bystyremøte. Men når det foreslås å øke bompenger, eller stenge gater som ikke er nødvendig å stenge, blir jeg forbannet. 

Videre klasket jeg meg hardt i pannen da alle hendelsene kom frem under høringen om helsehusene. Da var det i tillegg tårer som trillet. En tøff dag og en tøff periode som heldigvis har hatt et godt utfall ved flere tiltak som er satt i gang. 

Vi er på ingen måte i mål, det er en lang vei dit, men stegene tas fremover. Noe jeg er enormt glad for.

– Hvilken beslutning var den viktigste du har tatt i år?

– Beslutningen om å holde to høringer om skandalene rundt helsehusene.

– … og når tok du feil og måtte korrigere kursen?

– Jeg tok feil når det gjaldt matserveringer på ulike omsorgshjem. Jeg var sikker på at maten ikke smakte godt, fikk den servert av Helge Jagman på Rådhuset, og den smakte godt. 

Etter et kort ferieopphold på hytta med hundene, er Cecilie Lyngby klar for valgkamp.

– … og når skulle du ha holdt munn?

– Skulle holdt munn da Fjellinjen ringte meg for et intervju om bompenger. Hele saken ble snudd på hodet, og det var ikke greit. Her skulle jeg ikke gitt et intervju. Følte meg litt misbrukt.

– Hvilket tall reagerte du på i år?

– Oslo kommune er kjent for å sløse eller ikke ha økonomisk kontroll. Det irriterer meg nærmest grenseløst. Å ikke ha respekt for skattebetalere er grusomt å være vitne til. 

– … og hva vil du gjerne endre hurtigst mulig i Oslo?

– Johansen-byrådet fungerer ikke, derfor trenger Oslo nye folk som utvikler en god politikk for Oslo. Jeg ville ikke takket nei hvis noen spurte om jeg ville være samferdselsbyråd.

Powered by Labrador CMS