Oslo 20230320. Owe Ingemann Waltherzøe, leder i Industri- og næringspartiet (INP).Foto: Javad Parsa / NTB
Owe Ingemann Waltherzøe er partileder og stiftet Industri- og næringspartiet (INP). Nå omtales han som løgner og diktator av lederen for INPs fylkesparti i Oslo.

Industripartiets Oslo-leder om sin egen partileder: – Vi har en leder som fungerer som diktator. Han lyver. Han hørtes gal ut

– Hvis dere skriver dette, er vi ferdig som parti, sier Oslo-leder av Industri- og næringspartiet, Inger Thorbjørnsen. Hun sikter til et notat hun selv har skrevet. Der hevder Thorbjørnsen blant annet at INP-leder Owe Ingemann Waltherzøe lyver og opptrer som diktator.

Publisert

Industri- og næringspartiet (INP) kan bli jokeren i årets Oslo-valg. I junimålingen i Aftenposten havnet det ferske partiet på vippen i bystyret. 

Dersom målingen hadde vært valgresultatet ville INP kunnet avgjøre om hovedstaden får borgerlig eller rødgrønt styre de neste fire årene. 

Ved høstens valg stiller INP liste i sju av Oslos 15 bydeler – Alna, Frogner, Sagene, St. Hanshaugen, Ullern, Vestre Aker og Østensjø.

– Det skal ikke leses av noen

Med sin motstand mot blant annet bompenger, eiendomsskatt og sykkelveier skal det ikke mye fantasi til for å gjette hvilken side Industri- og næringspartiet vil lande på.

Nå har imidlertid VårtOslo kopi av et dokument skrevet av fylkeslederen i hovedstaden, Inger Thorbjørnsen. Hun kaller det et internt notat. Der kommer hun med svært alvorlige anklager og karakteristikker av mannen som stiftet INP og som er partileder – Owe Ingemann Waltherzøe.

I det såkalt notatet står det blant annet at partilederen lyver og opptrer diktatorisk (les sitater fra notatet lenger ned i denne artikkelen).

Thorbjørnsen sier det er feilsendt til VårtOslo og ber om at det «destrueres».

– Hvis dere skriver dette, er vi ferdig som parti. Jeg har bedt VårtOslo om å destruere dokumentet, som er et internt arbeidsdokument. Det skal ikke leses av noen, sier Thorbjørnsen.

Industri- og næringspartiets fylkesleder i Oslo, Inger Thorbjørnsen, erkjenner å ha skrevet notatet om partilederen.
Industri- og næringspartiets fylkesleder i Oslo, Inger Thorbjørnsen, erkjenner å ha skrevet notatet om partilederen.

– Dette skulle ikke vært sendt

– Nå sitter VårtOslo med dokumentet, og vi kommer til å publisere påstandene du fremmer om partileder Owe Ingemann Waltherzøe. Og vi vil be om hans kommentar. Det forstår du vel?

– Jeg ber om forståelse og om at det ikke blir skrevet om det som står der. Dokumentet er feilsendt, og du vil ødelegge partiet vårt, sier Thorbjørnsen til VårtOslo.

– VårtOslo har ingen intensjon om å ødelegge for noen. Dette er ordinær politisk journalistikk, som vi bedriver overfor et hvilket som helst politisk parti. Dette er opplysninger vi mener velgerne har krav på å få vite om. Dette er vel skrevet av deg?

– Ja, det er skrevet av meg. Men dette skulle ikke vært sendt, sier Inger Thorbjørnsen.

VårtOslo har oversendt sitater fra notatet til partileder Owe Ingemann Waltherzøe. Han lovet først å kommentere påstandene, men etter å ha mottatt e-post med sitatene ombestemte han seg.

– Må ta en prat med Inger

– Jeg må få lov til å ta en prat med Inger Thorbjørnsen. Det håper jeg du har forståelse for, skrev Waltherzøe i en sms etter å ha lest sitatene. 

Her er et utvalg av det lederen for INP Oslo skriver i notatet om partiets stifter og leder Waltherzøe:

  • «Har ikke hatt møte siden 14. april – da vi fikk utlevert vedtekter som vi ikke kunne vedta uten korreksjon. Dette gjorde Owe fly forbanna (mildt sagt).»

  • «Owes taktikk nå er at vi 9 fylkeslederne som ikke ville godkjenne hans vedtekter, skal manipuleres, baksnakkes og byttes ut på grunn av det han kaller samarbeidsproblemer. De problemene er det han som har.»

  • «Han har ringt meg to ganger og bannet og skreket i telefonen og sagt at han ikke kan ha tillit til meg lenger – i hvert fall vil det ta lang tid å bygge den opp igjen !! ?? Han hørtes gal ut.»

  • «Owe har løyet til lokallags-lederne om at Jan Inge ikke har fulgt opp sine forpliktelser og at Rogaland derved ikke vil kunne motta partistøtte. Dette er ren løgn.»

  • «I Rogaland er selvfølgelig alle sinte på Owe for at han lyver og baksnakker og vil ha ut Jan Inge, fordi han stiller spørsmål.»

  • «Vi har en leder som fungerer som en diktator.»

Fakta: Industri- og næringspartiet

  • Industri- og næringspartiet (INP) ble stiftet i februar 2020. Året etter stilte INP til stortingsvalg og fikk 0,3 prosent av stemmene.
  • Ved årets lokalvalg stiller INP liste i sju av Oslos 15 bydeler. I resten av landet stiller partiet liste i 137 andre kommuner.
  • Industripartiet er for videre olje- og gassutvinning, motstander av all vindkraft og vil melde Norge ut av både Paris-avtalen og EØS-samarbeidet.
  • Høyres ordførerkandidat Anne Lindboe har uttalt at hennes parti gjerne samarbeider med INP. Det betyr at INP i en vippeposisjon kan avgjøre om Oslo får rødgrønt eller borgerlig styre etter høstens valg.

Etter at VårtOslo sendte sitatene til INPs partileder Owe Ingemann Waltherzøe, ombestemte han seg og gjorde det klart at han likevel ikke vil svare på konkrete spørsmål om påstandene i notatet.

Mener VårtOslo burde slettet notatet

I stedet ringte en advokat på vegne av partiet til VårtOslo og tilbød et eksklusivt intervju med partileder Waltherzøe og fylkesleder Thorbjørnsen, under forutsetning av at ingenting fra notatet ble publisert. 

Det har VårtOslo takket nei til. Vi publiserer derfor følgende tilsvar i si helhet fra INP-leder Owe Ingemann Waltherzøe:

«INP opplever stor vekst og fremgang og har hatt en fantastisk reise der vi er målt til hele 3,8 prosent på VGs nasjonale juni måling foretatt av Kantar. Det er ikke til å stikke under en stol at vi har enkelte voksesmerter og det går ofte fort og hektisk i svingene når et parti har 11.000 medlemmer og nærmer seg flere partier som sitter på stortinget både i medlemsmasse og på medlemsmålinger.»

«Særlig har vi og har hatt litt interne diskusjoner rundt vedtekter som var ment for å unngå å tiltrekke oss det vi kaller oppdrettspolitikere og lykkejegere som ville bli med gratis når partiet viser seg å ha suksess.»

«Vårt Oslo har ved en feil fått tilsendt Ingers personlige notater som er samlet over tid under byggingen av partiet. Hun tar kontakt med redaktør på kveldsvakt, Egeland, som lar henne få en forståelse av at slike arbeidsuhell kan vi alle ha.»

«Likevel velger Vårt Oslo å publisere notatene Inger har bedt tynt om at blir slettet. Hun får til svar «velkommen til den virkelige verden». Vi i INP vil nå ta vare på mennesket Inger som blir utsatt for en, etter våre verdier, lite etterrettelig presse der klikk er viktigere enn sak.»

«Vi har tilbudt Vårt Oslo et møte og et lengre intervju der vi åpent forteller om opp og nedturer under byggingen av Norges kanskje mest fremadstormende og spennende parti førstkommende onsdag, dette har avisens journalist avslått.»

Powered by Labrador CMS