Startskuddet for byggingen av ny vannforsyning til Oslo ble markert torsdag på Huseby. Byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg trykket på knappen som avfyrte den første tunnelsalven i prosjektet.

I dag startet arbeidet med å skaffe en ny vannforsyning til Oslo, på Huseby

Dagens vannforsyning i Oslo er svært sårbar. Byen har kun én hovedkilde, Maridalsvannet. I dag startet arbeidet med en alternativ vannforsyning til hovedstaden.

Publisert

I dag forsyner Maridalsvannet 90 prosent av Oslos befolkning. I fjor fikk Oslo kommune beskjed av Mattilsynet om å få vedtatt en reguleringssak og investeringssak slik at byggingen av en alternativ vannforsyningskilde kunne begynne.

På Huseby vest i Oslo trykket byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Nguyen Berg på den røde knappen som fyrte av den første tunnelsalven i et byggeprosjekt som har tatt 50 år å sette i gang.

– Nå er vi i gang

Innen 2028 skal en 19 kilometer lang råvannstunnel som skal gå gjennom Lier, Hole og Bærum kommune til Huseby, være på plass.

– 90 prosent av kommunens befolkning er avhengig av Maridalsvannet som drikkevann. Samtidig er det et sårbart punkt. Da var vi nødt til å ha på plass en reservevannforsyning, og nå er vi i gang, forteller hun.

En feil på dagens vannforsynings-system i Oslo kan få alvorlige konsekvenser. Torsdag startet arbeidet med en alternativ vannforsyning til hovedstaden.

Oslos største investering

Prosjektet er stort og vil ha en prislapp på 12,5 milliarder kroner.

– Det er den største enkeltinvesteringen Oslo kommune har gjort, forteller Berg og legger til:

– Det var en stor følelse å kunne være med å fyre av den første kraftsalven inn i den første tunnelen i vannreserve-prosjektet vårt. Så dette har vært en stor dag, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS