Mest lest
Her kan du melde deg på VårtOslo sitt nyhetsbrev.
Vennligst fyllt ut skjemaet på denne siden for å motta gratis nyhetsbrev fra oss.
Mange er sterkt preget av å se TV-bilder der sivile ukrainerne flykter for livet fra russiske bomber og invasjonsstyrker.
I Holbergs gate ved Bislett fortviler også Per Kåre "PK" Kjønsvik og Christina Østergaard over situasjonen. De vil så gjerne hjelpe. Og har som så mange nordmenn hatt familie på flukt for få generasjoner siden.
— Vi har besteforeldre som opplevde å være flyktninger under 2. verdenskrig, forteller paret.
— Christinas farmor snakket hele livet over hvor takknemlig hun var som ble tatt vel i mot i Sverige med sine to små gutter mens far satt på Grini, sier de.
— Farmors budskap gjennom hele livet etter andre verdenskrig var at en annen gang er det noen andre som trenger hjelp. Og alle som kan hjelpe må hjelpe - uansett hvor flyktningene kommer fra, sier Christina.
I leiligheten i Holbergs gate har paret et gjesterom som i dag brukes til hjemmekontor.
— Våre barn er voksne og har flyttet ut. Så vi har dette gjesterommet med barneseng med mer. Her er det plass til et par eller en liten familie, sier PK og Christina.
Europa er rammet av den største krigen siden andre verdenskrig. Og med det en gigantisk humanitær katastrofe, der det anslås at antallet ukrainske flyktninger kommer opp i flere millioner mennesker.
— Tallene på flyktninger stiger dag for dag, og når man oppretter de humanitære korridorene ut fra flere av de store ukrainske byene vil også antallet flyktninger øke dramatisk, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).
Han sa til samtlige bystyrepartier mandag ettermiddag at Oslo må forvente å ta i mot et stort antall flyktninger. Og at kommunen står klar.
Samtidig er det en enorm vilje hos oslofolk til å ville hjelpe. Det er mange som PK og Christina i Holbergs gate. Men de vet ikke hvor de skal henvende seg.
— Vår motivasjon med å hjelpe til og tilby husrom er vissheten om at det kan komme mange på kort tid, og til disse eventuelt blir sluset inn i noe mere permanent har vi plass, sier paret til VårtOslo.
— Men hvor henvender vi oss? Vi er sikre på at mange andre også har husly eller annet å tilby til flyktninger, så finnes det et sted man kan registrere seg? Oslo kommune? UDI?
De samme spørsmålene har Venstre-politiker Marit Kristine Vea iløpet av helgen stilt i en epost til både byrådsleder Raymond Johansen og ordfører Marianne Borgen. Og mandag ettermiddag hadde bryådslederen et svar.
— Vi jobber med å lage et system der folk kan melde dette inn til Oslo kommune. Vi vil bistå så godt vi kan. Men mer konkret enn det kan jeg ikke være nå, men det jobbes med dette, sa byrådslederen i bystyrets forretningsutvalg mandag.
— Det er et mer enn godt nok svar foreløpig, sier Venstres Marit Kristine Vea til VårtOslo.
— Nå vet vi at byrådet og kommunen forsøker å finne en løsning på et slags register der oslofolk kan melde inn den hjelpen de tilbyr, sier Vea.