Demonstrasjonen til den islamfiendtlige organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) på Mortensrud lørdag ble stoppet etter vel 20 minutter.

Støyinferno druknet SIAN-demonstrasjon på Mortensrud

Etter vel 20 minutter stoppet oslopolitiet SIANs demonstrasjon på Mortensrud lørdag. Da hadde organisasjonens talere blitt pepret med egg, tomater og støy.

Publisert

Lørdag ettermiddag skulle den islamfiendtlige organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) holde en svært omdiskutert stand på Mortensrud. Da organisasjonens leder Lars Thorsen markerte starten på arrangementet, ble han overdøvet av 300 motdemonstranter som lagde all den støyen de maktet, med hjelp av lydanlegg, grytelokk, megafoner og kasseroller.

Vel 20 minutter senere, en og en halv time tidligere enn planlagt, avbrøt politiet arrangementet.

SIAN-leder Lars Thorsen ble truffet av både tomater og egg kastet av motdemonstranter.

Da hadde et mannsterkt politikorps allerede måttet gå mellom motdemonstrantene og folket fra SIAN med skjold, for å beskytte talerne mot publikums kasting av egg og tomater. Etter hvert ble det også kastet flasker og kasseroller mot Thorsen og hans medsammensvorne.

— Det ble kastet gjenstander som gjorde at sikkerheten til de fremmøtte ble for farlig. Derfor valgte vi å avslutte arrangementet og få SIAN-folket i sikkerhet, sier operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Tore Solberg, til VG.

Rundt 300 mennesker møtte opp i motdemonstrasjonen lørdag.

Druknet av støy

Før arrangementet var det knyttet stor spenning både til hvor mange som ville dukke opp for å demonstrere mot arrangementet, og om motedemonstrantene ville overholde smittevernreglene.

Vel et kvarter før demonstrasjonen skulle starte opp, var det ifølge oslopolitiet rundt 300 motdemonstranter på torget foran Senter Syd.

Lokalbeboer og fungerende gruppeleder for SV i bystyret, Trine Dønhaug, var en av de som hadde tatt turen på en varm og solfylt lørdag.

Ingen rasister i våre gater, var budskapet fra demonstrantene.

Umulige å høre

— Det er fantastisk å se at folk støtter opp om lokalsamfunnet og viser motstand mot frykten og hatet SIAN sprer. Jeg håper bare ikke dette utarter, sa hun til VårtOslo før arrangementet startet.

Da Thorsen og hans meningsfeller kom i gang, var det komplett umulig å høre for andre enn talerne selv hva som ble sagt. Det sørget et støyhav fra motedemonstrantene for.

Motdemonstrantene brukte ulike tyder støykilder for å overdøve budskapet fra SIAN.

— Klar provokasjon

SV-politikeren mener lørdagens markering ikke kan sees på som noe annet enn en klar provokasjon mot innbyggerne i den innvandrertunge bydelen.

— Det er klart at SIAN er ute etter å provosere når de velger hvor de skal holde disse standsene. Ingen kan få meg til å tro annet enn at dette er nøye gjennomtenkt og gjort for å provosere, mener hun.

Det lå igjen plenty av egg og tomater etter oppgjøret på Mortensrud.

Hun stiller seg derfor spørrende til bakgrunnen for at slike demonstrasjoner tillates.

— Jeg synes det er ugreit at SIAN får lov til å holde disse demonstrasjonene. Ikke minst på bakgrunn av den utryggheten de skaper for barn og unge i nærmiljøet, sier Trine Dønhaug.

Sint stemning blant demonstrantene på Mortensrud torg.

— Har ikke noe med kristendommen å gjøre

Den islamfiendtlige organisasjonen sier selv at de ved sitt "opplysningsarbeid" ønsker å forsvare det kristne norske samfunnet mot en overtagelse fra islam.

Tidligere sogneprest i Manglerud menighet, og gruppeleder for Kristelig folkeparti i bystyret, Espen Andreas Hasle, var en av de som var til stede på Mortensrud lørdag. Han mener argumentet ikke holder mål.

— Det SIAN står for er rasisme. Dette har ingen ting med kristendom å gjøre. I kristendommen er vi opptatt av at alle religioner skal leve sammen i fred og harmoni, understreker den tidligere sognepresten, overfor VårtOslo lørdag.

Budskapet SIAN sprer har ingen ting med kristendommen å gjøre, mener tidligere sogneprest Espen Andreas Hasle.

Han er imponert over hvordan lokalsamfunnet på Mortensrud har stått sammen om fordømmelsen av lørdagens hatefulle arrangement.

— Det er fantastisk å se hvordan lokalmiljøet står opp mot slike rasistiske ytringer og det hatet SIAN forsøker å spre i en innvandrertung bydel, sier Hasle.

Powered by Labrador CMS