Synnøve Lyssand Sandberg i Oslo S Utvikling og Kjell Kalland i Hav Eiendom, var til stede da 1.700 tonn sand ble sprøytet utover den nye stranda.

Her kommer sanda til Oslos nye bystrand. – Nå gleder vi oss veldig

Denne uka kom 1.700 tonn sand fra et sandtak i Ringerike. Snart er Operastranda klar for sine første badegjester.

Publisert

I disse dager foregår et omfattende arbeid med å legge gress, stein og sand på Operastranda i Bjørvika. Om få uker blir den triste grusørkenen mellom Operaen og Sukkerbiten forvandlet til en 100 meter lang strand.

Byggearbeidet begynte allerede i januar.

— Det er et fascinerende prosjekt. Spesielt er det spennende hvordan vi har klart en gjenbruksgrad på 90 prosent når det gjelder all steinen som er brukt, sier administrerende direktør Synnøve Lyssand Sandberg i Oslo S Utvikling.

Det begynner å ligne en bystrand utenfor Den norske opera og ballett nå.

Det inkluderer gamle, lokale steintyper, som grorudgranitt, hentet fra blant annet gamle gårder og kaifronter. De som gravde ut tomta fant nok storgatestein til 40–50 kvadratmeters steindekke. Mellom 2.000 og 3.000 kubikkmeter masser har gått med i byggingen.

Strenge miljøkrav

— Det er krevende å bygge en strand. Man er avhengig av svært god planlegging, samtidig som en islagt fjord, tidevann og bølger jobber imot deg, sier administrerende direktør Kjell Kalland i Hav Eiendom.

Denne uka kom 1.700 tonn sand fra et sandtak i Ringerike, med båt. Et av flere tiltak for å holde på sanden, er å bygge en molo. Den skal bidra til at sanden helt inn mot Operaen blir liggende der den skal.

— Nå gleder vi oss veldig til å overlevere stranden til Oslo kommune og innbyggerne. Dette blir uten tvil ei helt unik strand som kommer til å bli brukt av folk i alle aldre, påpeker Kalland.

Den nye bystranda skal deles i to med en barne- og familievennlig del og en «voksen» del. Familiedelen blir langgrunn og fylles med sand.
Powered by Labrador CMS