Ved 21-tiden var en patrulje i ferd med å bortvise teltende fra øya, opplyser operasjonsleder Tor Grøttum ved oslopolitiets operasjonssentral.

Politiet bortviser campingturister fra Langøyene lørdag kveld

Oslo kommune har bedt politiet bortvise personer som har teltet på Langøyene i over sju døgn. Politiet vet ennå ikke hvor mange de ender med å bortvise.

Publisert

Bymiljøetaten har begynt å praktisere en ny regel på Langøyene denne sommeren. Slår man opp telt, kan man få være der i sju dager. Deretter har ferierende på øya fått beskjed om at de må være borte fra øya i 24 timer før de kan komme tilbake og slå opp teltet sitt igjen.

I kveld har politiet vært såkalt bistandsorgan for Oslo kommune på øya. Ved 21-tiden var en patrulje i ferd med å bortvise teltende fra øya, opplyser operasjonsleder Tor Grøttum ved oslopolitiets operasjonssentral.

55 mennesker på øya i kveld

Campingturistene blir bedt om å pakke sammen og fjerne alt utstyr, og deretter må de holde seg borte fra øya i 24 timer før de kan komme tilbake og sette opp teltet, opplyser politiet.

— Oslo kommune må svare for hjemmelsgrunnlaget, vi er kun bistandsorgan i denne saken, opplyser Grøttum.

Han opplyser at det var 55 mennesker på øya i kveld, men at på langt nær alle vil bli bortvist.

— En er bortvist foreløpig, og vi venter på en sluttrapport. Vi er i ferd med å gjøre oss ferdige der ute nå, opplyser operasjonsleder Tor Grøttum til VårtOslo ved nititden lørdag kveld.

Han kan ikke si noe om hvorvidt politiet tar beslag i campingutstyr.

Fikk beskjed om å hente telt på Grønland

Talsperson Christine Torgersen forteller om et levende, mangfoldig Langøyene-miljø hvor folk omgås med respekt og toleranse.

Christine Finstad Torgersen er talsperson for en gruppe teltende på Langøyene. Hun skriver i en sms til VårtOslo at vektere har sagt til campingturistene at politiet vil oppbevare telt på Grønland politistasjon, og at beboerne kan hente dem der etter 24 timer.

Torgersen sa til VårtOslo lørdag ettermiddag at pålegget om å fjerne seg etter sju dager gjør det veldig vanskelig å opprettholde en sammenhengende ferie for blant annet barnefamilier og uføre som har helseutfordringer.

Vil ha dialog og forklaring

En gruppe campingturister planla en sitt-ned-demonstrasjon lørdag, og nektet å flytte seg og etterfølge sjudagersregelen. Hensikten med aksjonen var å få avklart konkrete regler, planer og få en forklaring fra kommunen, opplyser Torgersen.

— Ønsket til beboerne er at de kan slippe å måtte dra hjem med alle tingene sine, for så å komme tilbake. Det er tungt, og en belastning for de som i utgangspunktet har utfordringer. De ønsker å fortsette å kunne ha ferie på øya, sier hun.

— En grønn perle for Oslos befolkning

1. juli åpnet bymiljøetaten øya for publikum for første gang siden 2019. Byråd for byutvikling, Hanna Marcussen (MDG), sto for høytidelig snorklipping, og kommunen opplyste om grensen på maksimum sju sammenhengende overnattinger.

— Langøyene har alltid vært en grønn perle for Oslos befolkning. Hit har folk kommet for å henge med venner ute i det fri, sove i telt tett på kystnaturen, sa byutviklingsbyråd Hanna Marcusssen i forbindelse med åpningen.

Har minner fra 1950-tallet

En stor gruppe mennesker har tradisjonelt tilbrakt hele sommerferien sin på Langøyene. Mer eller mindre de samme folka har kommet tilbake sommer etter sommer i flere tiår. Noen har til og med vokst opp med ferie på øya og har kommet tilbake med familien sin. Atter andre mimrer om hvordan somrene var her på 1950-tallet.

Sånn så det ut i gode, gamle dager på Langøyene. Folk bodde her hele sommeren, og laget ofte store leiranlegg sammen. Den tradisjonen har bestått til sommeren 2020, da Langøyene stengte for renovering
Powered by Labrador CMS