Rektor Svein Stølen og Palestina-aktivister
Her krever Palestina-aktivister svar fra universitetsrektor Svein Stølen.

Palestina-protest: Her sitter studenter foran kontorene til ledelsen ved universitetet

Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo syntes ikke noe om at rektor og ledelsen ved universitetet nektet å flagge for palestinerne på deres dag. Da satte de seg ned foran kontoret til rektor Svein Stølen og konfronterte han.

Publisert

Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo har vedtatt støtte til Palestina. Blant kravene deres er at universitetet flagger med det palestinske flagget på den internasjonale dagen for det palestinske folket.

Studentene krever ellers: 

  • boikott varer fra okkuperte palestinske områder
  • Norge må anerkjenne Palestina
  • Universitetet i Oslo skal markere FNs dag for solidaritet med det palestinske folk

– Vi ønsket at universitetet skulle flagge med det palestinske flagget i solidaritet, men universitetsledelsen avslo, forteller Rodas Tadese Sibahtu (23), leder av internasjonalt utvalg i Studentparlamentet.

Rektor Svein Stølen og Palestina-aktivister
Også inne på Lucy Smiths hus satt studenter klare med Palestina-flagg. Ledelsen ved universitetet blir konfrontert med vedtaket sitt om å ikke være solidariske med palestinere.

Blokkerte inngangen

Da bestemte studentene seg for å blokkere inngangene til universitetsledelsen før de ansatte kom på jobben.

– Vi satt oss ved inngangen til universitetsledelsens kontorer. Flere av de ansatte ga oss en tommel opp. Noen felte også en tåre. Det var rørende. Etter hvert kom også rektor Svein Stølen, forteller Rodas.

Rektor Svein Stølen og Palestina-aktivister
Iskulde og vind stoppet ikke de sinte studentene fra å kreve et svar på universitetets manglende støtte til det palestinske folket.

– Vi konfronterte han med at universitetet flagget med deg ukrainske flagget i fjor, da Russland angrep landet. I tråd med dette burde universitetet også flagge for Palestina nå.

Unntak for Ukraina

Men det argumentet nektet rektoren å være med på.

– Flaggingen den gangen var en unntakssituasjon som skyldes at Russland er et naboland. Det er tydeligere hvem som er aggressoren i Russland-Ukraina-konflikten enn i Palestina, sa han til oss. 

– Vi opplevde ikke at vi fikk noe tilfredsstillende svar. Det argumentet synes jeg ikke noe om, sier hun.

– Heldigvis fikk vi spredd informasjon til både studenter og ansatte om at universitetet ikke vil flagge. Vi har fått mye støtte fra ansatte, som påpeker dobbeltmoralen ved at universitetet flagget for Ukraina.

Rektor Svein Stølen og Palestina-flagg
Rektor Svein Stølen ble konfrontert av Studentparlamentets representanter på vei inn til kontoret sitt.

– Glad for engasjement

— Hvordan var det å møte på jobb til blokade i døra?

— Det var fint. Jeg er glad vi har engasjerte studenter, og vi hadde en god diskusjon knyttet til denne saken. Generelt er vi opptatt å forsvare alle ansatte og studenters ytringsfrihet i denne og andre sammenhenger, og vi er glade for engasjement, sier Stølen på e-post til Khrono.

Powered by Labrador CMS