Oslo 20231031. Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2023 deles ut av forfatter Maja Lunde til den islandske forfatteren Rán Flygenring under utdeling av Nordisk råds priser i Operaen.Foto: Terje Pedersen / NTB / POOL
Født i Oslo: Den islandske forfatteren Rán Flygenring mottok prisen for beste barne- og ungdomsbok.

Ingen norske vinnere av Nordisk råds priser. Men en vinner har nære bånd til Oslo

Det ble ingen norske vinnere da Nordisk råds fem priser ble delt ut i Operaen. Svenske Johanna Dranger vant den gjeve litteraturprisen, mens prisen for barne- og ungdomslitteratur gikk til en islending som både er født og har studert i Oslo.

Publisert

I år holder den årlige Nordisk råds sesjon i Oslo. Et trygt, grønt og ungt Norden er hovedtemaene på rådets 75. sesjon. 

Tirsdag kveld gikk Nordisk råds prisutdeling av stabelen i Operaen i Bjørvika. Fem priser ble delt ut, hver av dem på 300.000 danske kroner.

- Overveldende og viktig verk

Den gjeve litteraturprisen gikk til den svenske forfatteren og illustratøren Johanna Rubin Dranger, for hennes tegnede dokumentarbok «Husk oss til livet».

Boken handler om Drangers jødiske slekt før, under og etter andre verdenskrig. Store deler av slekten hennes forsvant eller måtte flykte i forbindelse med holocaust.

Også her var det koblinger til den norske hovedstaden. Deler av handlingen i Drangers bok utspiller seg i Oslo, hvor David og Lova må flykte da nazistene invaderte Norge i april 1940.

Oslo 20231031. Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og Oslos ordfører Anne Lindbo ankommer utdeling av Nordisk råds priser i Operaen.Foto: Javad Parsa / NTB
Første kongelige oppdrag som fersk Oslo-ordfører: Anne Lindboe (H) sammen med Kronprinsen og Kronprinsessen.

– Et overveldende og viktig verk som skildrer hvordan ordløse traumer kan bli konfrontert og hvordan tausheten omsider kan bli brutt. De døde får liv når vi husker dem, sier navnene deres og tegner bilder av dem, heter det i juryens begrunnelse.

Født i Oslo

Barne- og ungdomslitteraturprisen gikk til islandske Rán Flygenring. 36-åringen er født i Oslo, men er oppvokst på Island. Hun har også studert i Oslo, og hun er både forfatter, kunstner og illustratør.

Hun fikk prisen for sin bok «Eldgos», som handler om gutten Kaktus som bor på Island. Et vulkanutbrudd blir sentralt i fortellingen.

Den danske filmen «Viften» av regissør Frederikke Aspöck og manusforfatter Anna Neye ble tildelt Nordisk Råds filmpris. Handlingen i «Viften» er lagt til året 1848 på øya St. Croix i Det karibiske hav, som på den tiden var en dansk koloni.

– De får prisen for en film som er så grundig og omsorgsfullt gjennomtenkt til minste detalj, og hvor filmskapernes tydelige visjon skinner gjennom i hvert eneste bilde, skriver juryen i sin begrunnelse.

– Banebrytende resirkulering

Musikkprisen gikk til den finske folkemusikeren Maija Kauhanen, som mottok prisen fra den samiske musikeren Kajsa Balso. I Finland har Kauhanen tidligere blitt belønnet med en rekke høythengende priser, blant annet Emma-prisen for beste etnoalbum.

Oslo 20231031. Nordisk råds litteraturpris 2023 deles ut av Norges kulturminister Lubna Jaffery til svenske Johanna Rubin Dranger under utdeling av Nordisk råds priser i Operaen.Foto: Terje Pedersen / NTB / POOL
Svenske Johanna Rubin Dranger vant Nordisk råds litteraturpris 2023.

Det svenske selskapet Renewcell vant Nordisk Råds miljøpris for sin banebrytende tekstilgjenvinning.

Prisen ble delt ut av kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.

– Renewcell får prisen for sin banebrytende løsning som resirkulerer tekstilavfall til nye klær og produkter, heter det i juryens begrunnelse

Powered by Labrador CMS