Abonner på nyhetsbrev fra lokalavisen VårtOslo
Andefamilien var fanget i Klosterenga skulpturpark – da bymiljøetaten ikke dukket opp, tok de lokale ildsjelene tak
En andemor med sine andunger hadde forvillet seg ned i en grunn dam i Gamlebyens nye skulpturpark. Etter hvert måtte forbipasserende ta redningsaksjonen i egne hender.
Da Øystein Aurlien gikk gjennom Klosterenga skulpturpark skulle han bli vitne til en dramatisk redningsaksjon.
Her så han nemlig noen naboer som prøvde å hjelpe en andemor med sine seks andunger opp fra en dam i skulpturparken.
– Flere folk kom til
– De forklarte at endene hadde vært der siden i går, og at de ikke kom seg opp. Jeg ringte bymiljøetaten for å spørre hva som kunne gjøres i en slik situasjon, og de sa bare at de jobbet med saken, forteller Aurlien.
Da han fortalte dette til naboene, fryktet han samtidig at lite kom til å skje fra etatens side. Naboene hadde nemlig ringt etaten flere timer tidligere og mener de allerede da fikk inntrykk av at dette ikke var noe etaten viste stort engasjement for, forteller Aurlien.
Til slutt tok ildsjelene saken i egne hender.
– Flere folk som var i området kom til, fikk tak i andungene og løftet dem over i en stor eske. Til slutt fulgte også andemor etter.
Takket være de frivillige naboene fikk andefamilien kommet seg opp fra dammen og ut i bekken.
– Ville ikke overlevd
Aurlien er forbauset over at bymiljøetaten ikke opplevdes særlig hjelpsomme i situasjonen.
– Andefamilien ville ikke overlevd der nede uten hjelp. Når bymiljøetaten er forvalter av parken, overrasker det meg at de ikke i det minste kan gi noen råd og virke som om de bryr seg, sier han.
– Det er naboene som skal ha ros for at de tok seg tid til å redde endene. Men jeg lurer på hvordan bymiljøetaten generelt stiller seg til slike saker. Hvem kan man kontakte, spør Aurlien.
Bymiljøetaten: – Må vurderes fra sak til sak
Pressevakt for bymiljøetaten Bård Eion Flaen forteller at innringer i denne situasjonen var bekymret for at måker og andre rovfugler skulle ta andungene.
– Stokkandunger har mange naturlige fiender som måker og kråker, og vi rykker normalt sett ikke ut for å redde andunger fra naturlige predatorer, forklarer han.
– Dersom endene har havnet i en kunstig dam uten mulighet til å komme seg opp igjen, stiller saken seg annerledes. Da er det aktuelt å forsøke å hjelpe dem ut igjen. Vi har ingen fast rutine for slike saker, det må vurderes fra sak til sak.
I denne situasjonen var det forbipasserende som hjalp andungene. I slike saker er det best å kontakte kundesenteret hos bymiljøetaten, dersom man ikke selv kan hjelpe dem på en enkel måte, sier Flaen videre.
– I denne konkrete saken trådte publikum til og hjalp andungene ut av fonteneanlegget, og det skal de ha honnør for.