Direktør Karin Hindsbo i nye Nasjonalmuseet ser fram til å vise store norske og internasjonale kunstnere i store og små saler og i ulike formater. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Internasjonale og norske storheter til det nye Nasjonalmuseet i årene som kommer

— For første gang vil vi få en samlingsutstilling som reflekterer den felles samlingen, og vi får spektakulære rom for skiftende utstillinger av formater som vi aldri før har kunnet vise.

Publisert

Det sier direktør Karin Hindsbo i en pressemelding hvor Nasjonalmuseet nå forteller om 31 av utstillingene og prosjektene som skal vises fra 2022 til 2025.

Internasjonale stornavn som Frida Kahlo, Mark Rothko, Laure Prouvost, Louise Bourgeois og Grayson Perry, og nordiske kunstnere og arkitekter som Harriet Backer, A K Dolven og Wenche Selmer er på lista de neste tre årene.

Rom for de store formatene

— For første gang vil vi få en samlingsutstilling som reflekterer den felles samlingen, og vi får spektakulære rom for skiftende utstillinger av formater som vi aldri før har kunnet vise, sier Hindsbo.

— Vi er stolte av å kunne presentere store utstillinger med Mark Rothko og Frida Kahlo for et norsk publikum, sier direktøren i pressemeldingen fra museet.

Åpner i juni

Når Nasjonalmuseet åpner 11. juni, er det etter mange forsinkelser. Effekten av koronapandemien, kombinert med forsinkelser i leveranser og montering av bygningsdeler, gjorde at Statsbygg allerede i november 2020 kunne slå fast at det ikke ville bli åpning i 2021.

Åpningsdagen ble annonsert 11. juni i fjor, på dagen ett år før dørene slås opp på Vestbanetomta.

11. juni får publikum se hva som gjemmer seg bak de gule og grå fasadene på Vestbanetomta.

Det kommer mer

— Utstillingene vi presenterer nå er bare smakebiter på programmet i de kommende tre årene. Det kommer mye mer, sier Stina Högkvist, avdelingsdirektør for samling.

Museet skal samarbeide med flere viktige institusjoner. Sammen med Kode i Bergen skal Harriet Backer lanseres internasjonalt i Paris og Stockholm. Utstillingene med Else Hagen og Anna-Eva Bergman skal vises ved flere museer i inn- og utland.

Møte mellom USA og Skandinavia

I mars åpner designutstillingen «Scandinavian Design og USA 1890 – 1980» i Nasjonalmuseet – Arkitektur. Nesten hundre år med industridesign, leker, grafisk design, tekstiler, klær og møbler skal vises fram. Gjenstander som er blitt til gjennom reiser og møter mellom Skandinavia og USA.

Utstillingen følger den store utvandringen til USA fra Norge og nabolandene på slutten av 1800-tallet, og oppfinnelsen av begrepet «Scandinavian Design» på 1950-tallet.

Skeiv historie, kunst og kultur

I 2022 er det 50 år siden avkriminaliseringen av homofili i Norge. For å markere jubileumsåret har Nasjonalmuseet, Nasjonalbiblioteket og Skeivt arkiv tatt initiativ til en nasjonal satsing som vil formidle og diskutere skeiv kunst, kultur og historie.

Gjennom året vil Nasjonalmuseet blant annet bidra med podkasten «Brytning», og slipper den første av syv episoder 7. mars.

Det vil bli skeive omvisninger i Samlingsutstillingen, drag-fortellerstund for barnefamilier, klubbkvelder og performancer.

Powered by Labrador CMS