Mest lest
Her kan du melde deg på VårtOslo sitt nyhetsbrev.
Vennligst fyllt ut skjemaet på denne siden for å motta gratis nyhetsbrev fra oss.
I dag begynte rivingen av Majorstuhjemmene i Trudvangveien. I 2024 skal langtidshjemmet gjenoppstå med et moderne med dagsenter, kafe, bibliotek, vinterhager og sansehager.
Nabo Helen Elisabeth Aschehoug (74) bor på Majorstuen og har mange ganger besøkt venner og kjente i byggene som rives. Hun forteller at rommene og oppholdsrommene var trange, og at man mange steder har delt av rommene og laget do og vask.
– Den gamle delen av sykehjemmet var veldig slitent, så jeg synes det er kjempefint at beboerne nå får et nytt bygg. Særlig dårlig fungerte det med den tynne døra mellom rommet og badet, sier hun.
Rivestarten ble markert ved at byråd for næring og eierskap, Victoria Maria Evensen (AP), satte seg bak spakene på en elektrisk gravemaskin. Det var tydelig at byrådens kompetanse ligger andre steder enn bak spakene i en gravemaskin, men etter flere forsøk løsnet i hvert fall noen av mursteinene fra inngangspartiet til bygget.
Ifølge henne dekker ikke det gamle bygget dagens behov for bokvalitet eller tekniske krav. Innen 2025 skal Oslo kommune rehabilitere og fornye 2500 sykehjemsplasser, og Majorstuhjemmene er en del av denne planen.
– Et nytt bygg med ny teknologi og automatisering vil medføre lavere driftskostnader og mindre utgifter til vedlikehold. De som flytter hit skal oppleve trygghet og få et aktivitetstilbud som gir tilværelsen innhold, sier byråd Victoria Marie Evensen.
Både naboer, beboere og Folkeaksjonen Nei til mer bompengers bystyregruppe har tidligere bedt byrådet om å stanse rivingen. De mener dagens sykehjem fungerer bra, og at det nye bygget blir for stort og skjemmende.
Men helsebyråd Robert Steen avviser blankt å revurdere rivingen, og mener det er viktig med et nytt bygg som møter dagens krav.
Jenny Heggedal Furseth, avdelingsleder i Oslobygg, opplyser at det nye bygget får sju etasjer, mot fire etasjer i det gamle sykehjemmet. – Vi ønsker å gjøre det nye bygget til mer enn et sykehjem, det skal bli et hjem med høy bokvalitet og fokus på trivsel, sier hun.
Før måtte opp til fem beboere dele bad. Nå får alle rommene egne bad, og gjennomgående blir det mye mer plass. Dagsenteret og kafeen vil være åpne for andre enn beboerne.
De to byggene som nå skal ned, ble oppført rundt 1984 og 2000. Det nye bygget får 120 beboerrom.
Sykehjemmet blir på nær 16.000 kvadratmeter, og blir ett av flere rehabiliterte sykehjem i Oslo. Innen 2025 skal Oslo kommune rehabilitere og fornye 2500 sykehjemsplasser, deriblant Tåsenhjemmet, Dronning Ingrids hage på Hasle, Lambertseterhjemmet og sykehjemmet på Mortensrud.
Beboerne og de ansatte i Majorstuhjemmene har flyttet til midlertidige lokaler på Økern. Der skal de bo og jobbe til det står et nytt og moderne bygg klart på Majorstuen.