Det er rekordmange markedsboder på Norsk Folkemuseums julemarked i år. Her fra et tidligere år.
Det er rekordmange markedsboder på Norsk Folkemuseums julemarked i år. Her fra et tidligere år.

Setter rekord i antall markedsdeltakere – og på bussene er det fullt

Det tradisjonsrike julemarkedet på Norsk Folkemuseum er fast førjulstradisjon for mange. Ruter har satt inn ekstra busser for å håndtere pågangen av passasjerer som vil på julemarked. Sesongens første av fire marked er lørdag.

Publisert

– Julemarkedet er en reise i tid og tradisjoner og årets største høydepunkt på museet. Nå gleder vi oss til å by på skikkelig julestemning, sier avdelingsdirektør på Norsk Folkemuseum, Tove Wefald Pedersen, i en pressemelding.

Lørdag og søndag både denne helgen og neste helg, er det julemarked på Norsk Folkemuseum. Museet opplyser at de aldri tidligere har hatt flere deltakere på julemarkedet som foregår i tradisjonsrike og stemningsfulle omgivelser.

Rekordmange

Antallet som stiller med boder og salgsvarer er i år nemlig intet mindre enn 120.

– Det er rekord, fastslår museet selv. Spennet i hva markedsbodene har å by på, er stort. Du kan nemlig gjøre unna julegavehandelen ved å sikre deg blant annet engler i ull, knapper i porselen og smidde kniver, eller mette magen og fylle på matbeholdningen før jul med meksikansk julemat, rakfisk og søtsaker.

Det er så mangt å finne i markedsbodene på julemarked på Norsk Folkemuseum.
Det er så mangt å finne i markedsbodene på julemarked på Norsk Folkemuseum.

Velspekket program for små og store er det også – juletregang, kåseri, konserter, kirkekaffe, lefsebakt, hestekjøring, ponniridning, nissetun og fortellerteater er blant aktivitetene.

«Vi markerer at det er 800 år siden den første julekrybben ble laget, og hus og tun er pyntet etter lokale skikker og ulike tidsepoker. Selvsagt byr vi også på juleverksteder, julemusikk og rampenisser», lover arrangøren.

Oppfordrer til annen besøksdag

Den første av de totalt fire markedsdagene, som er fordelt på to helger, er muligens også ekstra attraktiv for enkelte. Denne lørdagen, den 2. desember, er det gratis inngang for alle OBOS-medlemmer. Et tydelig populært tiltak:

«Om du ikke er OBOS-medlem oppfordrer vi til å besøke oss på en av de andre julemarkedsdagene», er museets oppfordring på egne hjemmesider, der de også minner om at de med forhåndskjøpt billett unngår billettkø på markedsdagen.

I tillegg oppfordrer museet besøkende til å reise kollektivt og påpeker at det er begrenset med parkering både ved deres egen hovedinngang, Kongsgården, Vikingtidsmuseet, Huk og Bygdøy skole.

Ruter har i perioden julemarkedet pågår flyttet holdeplassen Kongsgården, i retning Huk, om lag 150 meter frem, slik at bussen går helt frem til museumsinngangen.

Det tradisjonsrike julemarkedet hører med til førjulen for mange. Her små nisser i stakk på rekke og rad mellom laftede hus.
Det tradisjonsrike julemarkedet hører med til førjulen for mange. Her små nisser i stakk på rekke og rad mellom laftede hus.

Merkes på bussene

Pågangen merkes så visst også på bussene mot Bygdøy lørdag.

– Det er mange reisende, men det går fint i trafikken. Vi har ekstra kapasitet ved at vi har satt inn to ekstra busser som kjører til og fra Bygdøy så lenge det er behov, forteller pressevakt i Ruter, Cathrine Myhren-Haugen, til VårtOslo.

Passasjerer ble stående igjen på holdeplassene fordi bussene var fulle mot Bygdøy lørdag formiddag, ifølge Avisa Oslo.

– Jeg har hørt om en episode der noen ble stående igjen, men bortsett fra det, er mine opplysninger at det er plass til passasjerer på bussene, sier Ruters pressevakt til VårtOslo.

Vurderer etter behov

– Når det skjer noe spesielt, setter vi inn tiltak der det trengs. Det er mot Bygdøy med mange som vil på julemarked, vi har merket pågangen i dag. Ellers går alle avganger som de skal. Vi ønsker alle velkommen om bord og håper flest mulig velger å reise kollektiv i førjulstiden, oppfordrer Myhren-Haugen.

Om det tas i bruk ekstra busser til og fra Bygdøy søndag og neste helg når det også er duket for marked, vurderes ut fra behov, opplyser pressevakten.

Jul i gamle stuer er det ikke mulig å oppleve bare i førjulstiden, men også i romjulen.
Jul i gamle stuer er det ikke mulig å oppleve bare i førjulstiden, men også i romjulen.

Ikke bare førjulsaktiviteter

Dersom du ikke ønsker å menge deg med folkemassene på folkemuseet på julemarked i førjulstiden, er det også mulig å få museumsopplevelser i romjulen.

Fra andre juledag frem til nyttårsaften inviterer Norsk Folkemuseum inn i julepyntede stuer og deler fortellinger om juleforberedelser og julefeiring i by og bygd. I tillegg blir det omvisning i utstillingen «Tidsrom 1600–1914» med tema jul og høytid.

«Julaften i 1910 hos en arbeiderfamilie i Kristiania» på Enerhaugen og laging av papirjulepynt anno 1959 på Trøndelagstunet er ellers blant øvrige programposter i romjulen.

Barn kan dessuten få prøve seg som både snekker og smed i Snekkersmia, og det inviteres til egne eventyrstunder.

Powered by Labrador CMS