– Det må være en plan her, er teorien til førstekonservator Ida Tolgensbakk ved Norsk folkemuseum.
– Det må være en plan her, er teorien til førstekonservator Ida Tolgensbakk ved Norsk folkemuseum.

Hva i alle dager har dukket opp på Norsk folkemuseum? Nå trenger Ida hjelp til å løse mysteriet

En kubeformet gjenstand har skapt stor forvirring og haugevis av spørsmål blant de ansatte ved Folkemuseet på Bygdøy. Drar du kjensel på den? Fagfolkene ved museet trenger din hjelp.

Publisert

Torsdag ble Ida Tolgensbakk og hennes forskerkolleger ved Norsk folkemuseum på Bygdøy gjort oppmerksomme på et oppsiktsvekkende funn. 

Stedets driftsavdeling hadde nemlig kommet over et noe spesielt objekt på eiendommen.

– De kom opp til oss og fortalte om metallkuben som henger nede på torget, og spurte om det var vi som hadde hengt den der, forteller Tolgensbakk.

Festet med solid hengelås

– De lurte på om vi visste hva det var. Vi svarte at vi ikke visste hva driftsavdelingen pratet om, forteller førstekonservatoren. 

Etter å ha tatt en runde på museet for å forhøre seg med flere, konkluderte avdelingen med at det heller ikke var noen andre som hadde kjennskap til den, utdyper Tolgensbakk.

Slik skal figuren ha hengt i flere uker.
Slik skal figuren ha hengt i flere uker.

Dermed virker det å være et aldri så lite mysterium som har inntruffet. 

Tolgensbakk sier videre at hun har fått opplyst at den kubeformede figuren, plassert på en liten metallhånd som stikker ut fra muren, skal ha hengt på plassen i flere uker.

– Det sier noe om hvor blind man blir for egen arbeidsplass. Noen har med en veldig solid hengelås festet denne kuben.

– Er det en spøk?

– Den er kjempetung, veldig forseggjort lagd og sannsynligvis også håndlagd, og av et eller annet metall. Det er pregede bokstaver på alle sidene, fortsetter hun. 

Ordet «ROMANI» er hva man tror står på figuren, utdyper Tolgensbakk. Betydningen er også høyst uviss.

– Det kan være et navn, det kan referere til romfolk. Vi vet ikke om dette er et kunstprosjekt, en politisk statement fordi vi har for lite romkultur på museet, eller er det en spøk? spør hun undrende.

En annen mulig tolkning av bokstavrekken, forklares å være ordet «MORNAY».

– Jeg er ikke kjempegod med anagrammer. Men det tror jeg er en saus, så det gir ikke noe mening. Jeg har prøvd å google om det er en kunstner som heter «Romani» eller noe sånt, men jeg har ikke funnet noe.

- Ikke tilfeldig hengt opp

– Derfor tenker jeg kanskje det er en politisk ting, sier Tolgensbakk.

Avslutningsvis påpeker Tolgensbakk at hun synes gjenstanden er veldig fin, og i den forbindelse gir hun uttrykk for at hun ikke er av den oppfatning hærverk er det bakenforliggende. 

– Jeg tror ikke det er tilfeldig at noen har hengt den opp der. Det er ikke noe noen bare har rasket med seg og slengt opp på museumsveggen da de gikk forbi, sier Ida Tolgensbakk.

– Det må være en plan her. Vi vil veldig gjerne komme i kontakt med denne personen, gruppen eller hva det nå enn er. Så jeg vil veldig gjerne ha svar på mysteriet, lyder hennes klare oppfordring.

Dersom du tror du kan bidra til å løse mysteriet, kontakt VårtOslo på epost: tips@vartoslo.no

Powered by Labrador CMS